Ο μεγαλύτερος πίθηκος που έχει υπάρξει στη Γη είναι ο Gigantopithecus blacki. Ζύγιζε 300 κιλά, είχε ύψος 3 μέτρα και δυστυχώς δεν άντεξε στο χρόνο. Η ύπαρξή του είναι γνωστή χάρη σε τέσσερις σιαγόνες και χιλιάδες δόντια που έχουν βρει οι παλαιοντολόγοι. Ωστόσο ο λόγος της εξαφάνισής του παρέμενε μυστήριο για δεκαετίες.
Η ιστορία του G. blacki είναι ένα αίνιγμα στην παλαιοντολογία. Πώς μπορεί να εξαφανιστεί ένα τέτοιο παντοδύναμο πλάσμα σε μία εποχή που άλλα πρωτεύοντα προσαρμόζονταν και επιβίωναν; – Yingqi Zhang, παλαιοντολόγος της Chinese Academy of Sciences
Ο G. Blacki έζησε πριν 2 εκατομμύρια χρόνια, όταν τα πρωτεύοντα άρχισαν να εμφανίζονται στο αρχείο των απολιθωμάτων. Υπολογίζεται πως εξαφανίστηκε πριν 295.000 με 215.000 χρόνια πριν.
Ανάλυση της γύρης πριν την εξαφάνιση του G. Blacki, έδειξε πως τα δάση στη νότια Κίνα μετατράπηκαν από πυκνά και πλούσια σε νερό και φρούτα, σε ένα πιο ξηρό τοπίο με αραιά δάση και λιβάδια. Αυτό φαίνεται πως ήταν η αρχή του τέλους για τον G. Blacki, καθώς όπως δείχνουν οι αναλύσεις των δοντιών, δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στην περιβαλλοντική αλλαγή.
Ο G. Blacki δεν ήταν πιο ευάλωτος ή απειλημένος από τα αραιά δάση, αλλά η κύρια πηγή τροφής του, τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φρούτα, έγιναν δυσεύρετα.
Ο G. blacki είχε πολύ πιο εξειδικευμένη διατροφή σε σχέση με τους πιο προσαρμόσιμους συγγενείς του, όπως ο ουρακοτάγκος και αυτό οδήγησε τελικά στην εξαφάνισή του.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!