Οι ελιές πρωταγωνιστούν σε οικογενειακά τραπέζια σε αλμυρά πιάτα, πίτες, σαλάτες, πλατό τυριών και αλλαντικών, ακόμη και σε γλυκά. Όλοι μας γνωρίζουμε λίγο ή πολύ τεχνικές πληροφορίες γι’ αυτές όπως ποια είναι η σωστή διαδικασία ξεπικρίσματος, τι ισχύει για την ημερομηνία λήξης τους, και πως μπορούμε να τις αποθηκεύουμε σωστά για να παρατείνουμε τον χρόνο ζωής τους. Ποιος είναι, όμως, ο πιο εύκολος τρόπος για να αφαιρέσουμε το κουκούτσι τους;
Στην αγορά βρίσκουμε ελιές χωρίς κουκούτσι, ωστόσο συχνά η σάρκα τους είναι πιο μαλακή λόγω της έκθεσής τους στην άλμη. Εάν, λοιπόν, έχουμε κάποια συνταγή με ελιές και δεν έχουμε το ειδικό εργαλείο για τη γρήγορη αφαίρεση του κουκουτσιού, τότε είναι αναγκαίο να καταβάλουμε τη λιγότερη δυνατή προσπάθεια. Μία μέθοδος που χρησιμοποιούν μάγειρες είναι να τοποθετήσουν την ελιά σε σταθερή επιφάνεια και να πιέσουν με τον αντίχειρά τους μέχρι να νιώσουν το κουκούτσι στο δάχτυλό τους, ωστόσο δεν είναι και ο πιο εύκολος τρόπος και στην πραγματικότητα η τεχνική για το «ξεκουκούτσιασμα» εξαρτάται από την ποικιλία της ελιάς. Για παράδειγμα, σε κάποιες περιπτώσεις η σάρκα κολλάει στο κουκούτσι, ενώ άλλες ποικιλίες έχουν πιο μαλακή σάρκα και είναι πιο εύκολη η αφαίρεση του, λ.χ. στις μαύρες που είναι σε άλμη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο τα δάχτυλά μας.
Παρακάτω, λοιπόν, θα βρείτε έναν από τους πιο απλούς τρόπους για να βγάλετε το κουκούτσι.
Βήμα 1ο: Βάζουμε την ελιά πάνω σε μία επιφάνεια κοπής. Τοποθετούμε πάνω της τη φαρδιά επιφάνεια της λάμας του μαχαιριού και χτυπάμε με το χέρι μας το μαχαίρι πάνω στην ελιά.
Βήμα 2ο: Τραβάμε προς τα έξω το κουκούτσι και έπειτα ψιλοκόβουμε ή χαράζουμε την ελιά, αναλόγως τη συνταγή μας.
Σημ.: Η ελιά λόγω της δύναμης του χτυπήματος ανοίγει, ωστόσο αν δεν ανοίξει απευθείας πιέζουμε με το μαχαίρι απαλά την ελιά και την αφήνουμε να ρολάρει 2-3 φορές μέχρι ωσότου να ανοίξει η σάρκα της ελιάς και να φανεί το κουκούτσι.
Το άρθρο της εβδομάδας
FOOD SCIENCE
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!