Είναι του σουρίμι φτιαγμένο από πραγματικό καβούρι; Και ποια είναι τα υπέρ και τα κατά μεταξύ των δύο;
Ας το πιάσουμε από την αρχή. Σαν προϊόν, το σουρίμι, ανακαλύφθηκε το 1970 στην Ιαπωνία. Οι μάγειρες και οι παραγωγοί τροφίμων ήθελαν να δημιουργήσουν ένα υποκατάστατο για το καβούρι, που και τη δεκαετία του ’70 ήταν αρκετά τσουχτερό στην τιμή.
Στην πορεία, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές με αρκετές εταιρείες να προσθέτουν το δικό τους σουρίμι στα ράφια των σουπερμάρκετ. Είτε το καταναλώνετε συχνά είτε δεν είναι πολύ κοντά στις γεύσεις σας, το πιο πιθανό είναι να έχετε αναρωτηθεί τι περιέχει.
Το πραγματικό καβούρι περιέχει μόνο-έκπληξη-καβούρι. Το σουρίμι περιέχει μερικές πρώτες ύλες παραπάνω ώστε να το πλησιάσει στη γεύση. Το κύριο συστατικό του είναι η πάστα ψαριού. Κάτι που για κάποιους μπορεί να εξηγεί πολλά, αφού αν κάποιος έχει αλλεργία στα ψάρια και όχι στα θαλασσινά, όπως εγώ, καλό είναι να το αποφεύγει. Γιατί φτιάχνεται κυρίως από ψάρι και όχι καβούρι. Καλό θα ήταν να είχα ψαχτεί λίγο νωρίτερα, αλλά αυτό είναι μια ιστορία για κάποια άλλη στιγμή.
Η πάστα αυτή φτιάχνεται από διάφορα ψάρια, αλλά η πιο συνηθισμένη φτιάχνεται από μπακαλιάρο Αλάσκας, ο οποίος είναι γνωστός για την ήπια γεύση του. Ένα προτέρημα στη συγκεκριμένη περίπτωση αφού τον μετατρέπει σε μια ευπροσάρμοστη παλέτα, που με τις κατάλληλες προσθήκες μπορεί να θυμίσει στη γεύση το καβούρι. Το ποσοστό της πάστας ψαριού στο σουρίμι διαφέρει ανάλογα την εταιρεία παραγωγής, αλλά σε γενικές γραμμές κυμαίνεται μεταξύ του 1/3 και του 1/2 όλων των υλικών.
Άλλα υλικά που συναντάμε στο σουρίμι, είναι τα ασπράδια αυγών, που βοηθούν με το χρώμα, τη γυαλάδα και την υφή. Ακόμη, μπορεί να περιέχει σιτάρι, πατάτα, καλαμπόκι και άλλα αμυλώδη, για τη σωστή σύσταση. Τέλος, μπορεί να περιέχει κάποιο φυτικό έλαιο, νερό, αλάτι, ζάχαρη και σορβιτόλη.
Σουρίμι vs καβούρι
Εκτός της γεύσης που θυμίζει, αλλά φυσικά δεν είναι η ίδια, υπάρχουν κι άλλες διαφορές. Μια βασική είναι και η τιμή. Το καβούρι έχει άλλη τιμή αν είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο, αν είναι από μικρή ή μεγάλη αγορά, ανάλογα το είδος και την προέλευση. Αλλά, παραμένει ένα ακριβό προϊόν. Το σουρίμι, μπορεί να κοστίζει ακόμη και το 1/6 της τιμής του πραγματικού καβουριού ανά κιλό.
Ακόμη, το σουρίμι, ανάλογα την περιοχή και την εποχή, είναι πολύ πιο προσβάσιμο, αφού πάντα υπάρχει διαθεσιμότητα στα σουπερμάρκετ. Ακόμη, είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιηθεί, αφού καταναλώνεται απευθείας από τη συσκευασία. Το καβούρι θέλει συγκεκριμένη διαχείριση ανάλογα τη συνταγή, ενώ χρειάζεται και καθάρισμα από το κέλυφος.
Πόσο θρεπτικό είναι το σουρίμι και πόσο το καβούρι
Αν και είναι μια βολική και πιο οικονομική λύση, δεν είναι και ιδιαίτερα θρεπτική. Λαμβάνουμε από αυτό περίπου 100 θερμίδες ανά 100γρ., 6.5 γρ. Πρωτεΐνης, 0.4 γρ. Λιπαρά και 12.8 γρ. Υδατάνθρακες. Η μερίδα των 100 γρ. μάς δίνει περίπου το 35% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας Σεληνίου, το 21% της Β12, το 19% του Φωσφόρου, το 9% του Μαγνήσιου και μόλις το 3% του Ψευδαργύρου.
Το πραγματικό καβούρι, περιέχει περίπου τις ίδιες θερμίδες. Αλλά, κάπου εδώ τελειώνουν οι ομοιότητες της διατροφικής αξίας με το σουρίμι. Το καβούρι δεν περιέχει υδατάνθρακες, ενώ αποτελεί καλύτερη πηγή πρωτεΐνης (16.5 γρ. Πρωτεΐνης ανά 85γρ.). Ακόμη, ανά μερίδα, μας δίνει το 408% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας Β12, το 111% του Ψευδαργύρου και το 62% του Σεληνίου.
Το άρθρο της εβδομάδας
ΕΞΟΔΟΣ
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!