Του Δημήτρη Γκάτσιου
Εντείνεται ώρα με την ώρα η παγκόσμια ανησυχία για ένα ντόμινο σαρωτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, που θα μπορούσε να θέσει σε περιδίνηση μία από τις πλέον κρίσιμες περιοχές στον χάρτη της υφηλίου. Στον απόηχο του…σφυροκοπήματος του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα drones, τα βλέμματα πλέον είναι εστιασμένα στο πώς θα αντιδράσουν οι Ισραηλινοί, μετά την πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκαν στο έδαφός τους.
Κατά πόσο, δηλαδή, στη χώρα θα υπερισχύσουν οι φωνές εντός της κυβέρνησης Νετανιάχου, οι οποίες ζητούν άμεσα και σκληρά αντίποινα κατά της Τεχεράνης ή θα επικρατήσουν τα σήματα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και των “G7” για αυτοσυγκράτηση, προκειμένου το…καζάνι που βράζει να μην εξελιχθεί σε…πυριτιδαποθήκη, η οποία θα συμπαρασύρει στο χάος την ευρύτερη περιοχή, ανοίγοντας ακόμη έναν κύκλο εξαιρετικά δυσάρεστων γεωπολιτικών και οικονομικών επιπλοκών.
Τα…ραντάρ της Αθήνας
Με την ίδια ανησυχία που επικρατεί στην παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί η Αθήνα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο πρωθυπουργός, που προετοιμάζεται για τη συμμετοχή του στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των “27” στις Βρυξέλλες, συγκάλεσε νωρίς χθες το απόγευμα σε συνεδρίαση του Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και στην Ηρώδου Αττικού 19 εξετάστηκαν άπαντα τα ενδεχόμενα και τα σενάρια. Η εκτίμηση που υπάρχει μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών είναι ότι δεν αναμένεται μία άμεση κλιμάκωση της δραματικής κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή, ωστόσο ουδείς μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα τι μέλλει γενέσθαι, σε περίπτωση που προκύψει στον ορίζοντα μία άμεση απάντηση στην Τεχεράνη από την πλευρά των Ισραηλινών. Κατά κύριο λόγο, οι συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου αναπτύχθηκαν στο γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Οι συνέπειες από ένα πιθανό κλείσιμο των στενών του Ορμούζ στην παγκόσμια οικονομία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εσωτερικών συζητήσεων. Κι αυτό, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν η απαρχή ενός ράλι στις τιμές του πετρελαίου, το οποίο θα είχε άμεσο αντίκτυπο στις τιμές και στη νέα εκτόξευση του πληθωρισμού, που θα έθετε σε νέα περιδίνηση τους ήδη επιβαρυμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Πέραν, δε, των γεωπολιτικών η ανησυχία στην ελληνική πρωτεύουσα σχετίζεται και με το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος μεταναστευτικών ροών, σε περίπτωση που εξαπλωθούν οι συγκρούσεις του Ισραήλ με την Χεζμπολάχ. Ήδη, η Κύπρος δέχεται πιέσεις μεταναστευτικών ροών, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, με τον πρωθυπουργό να θέτει επί τάπητος τη συγκεκριμένη ατζέντα, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη στο Μέγαρο Μαξίμου, στο περιθώριο του 15ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.
Σε χρόνο παράλληλο και πριν τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε την ξεκάθαρη και απερίφραστη καταδίκη της κυβέρνησης και του ίδιου απέναντι στην επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ. “Πρόκειται για εξαιρετικά δυσάρεστες και πολύ ανησυχητικές εξελίξεις που πυροδοτούν μια νέα ανάφλεξη στην ευρύτερη γειτονιά μας και φυσικά στη Μέση Ανατολή”, έγραψε ο πρωθυπουργός, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του, με την Αθήνα, η οποία αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το Ισραήλ, έχοντας, παράλληλα, διαύλους επικοινωνίας με όλα τα κράτη της ευρύτερης περιοχής.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!