Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Πτώση 5,7% του πληθωρισμού στη χονδρική της ευρωζώνης τον Απρίλιο

Πτώση 5,7% του πληθωρισμού στη χονδρική της ευρωζώνης τον Απρίλιο


Με έντονα πτωτικούς ρυθμούς κινήθηκαν και τον Απρίλιο οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη, τόσο σε ετήσιο όσο και μηνιαίο επίπεδο, με ρυθμούς μάλιστα που ξεπέρασαν αισθητά τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη παρουσίασε τον Απρίλιο μείωση 5,7% ετησίως μετά τη μείωση κατά 7,8% του Μαρτίου, την ώρα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε μικρότερη πτώση κατά 5,1% ετησίως.

Σε επίπεδο μήνα, στη σύγκριση Απριλίου – Μαρτίου οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη εμφάνισαν επίσης ισχυρή μείωση με ρυθμό 1% (μετά το -0,5% μηνιαίως του Μαρτίου).

Στην Ελλάδα ο δείκτης τιμών παραγωγού έτρεξε τον Απρίλιο με -3,3% ετησίως, αλλά εμφανίζοντας μία από τις τρεις μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις στο -1,8% (οι άλλες δύο σε Γαλλία με -3,6% και Κροατία με -1,9%).

Σε ετήσια βάση, οι μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές παραγωγού καταγράφηκαν στη Σλοβακία με -22,8%, στην Ιρλανδία με -13,7% και στη Βουλγαρία με -10,6%, ενώ αντίθετα παρατηρήθηκαν συξήσεις στο Λουξεμβούργο κατά 18%, στην Τσεχία κατά 1,4%, στη Μάλτα κατά 0,7% και στη Σουηδία κατά 0,6%.

Εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας, στο πιο στενό μέτρο του λεγόμενου δομικού δείκτη των τιμών παραγωγού στην ευρωζώνη, παρουσιάστηκε μείωση κατά 1% ετησίως, αλλά μικρή αύξηση κατά 0,2% μηνιαίως.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές παραγωγού έτρεξαν με -5,5% ετησίως τον Απρίλιο και με -0,7% στη σύγκριση Απριλίου – Μαρτίου.

Στα επιμέρους στοιχεία της μέτρησης, οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη εμφάνισαν στη μηνιαία σύγκριση Απριλίου – Μαρτίου:

– Αύξηση κατά 0,3% στα ενδιάμεσα αγαθά

– Αύξηση κατά 0,2% στα κεφαλαιουχικά αγαθά

– Αύξηση κατά 0,2% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά

– Αύξηση κατά 0,1% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά

– Μείωση κατά 3,6% στην ενέργεια

Στην ετήσια σύγκριση με τον Απρίλιο του 2023 οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη εμφάνισαν:

– Μείωση κατά 3,9% στα ενδιάμεσα αγαθά

– Αύξηση κατά 1,5% στα κεφαλαιουχικά αγαθά

– Αύξηση κατά 1% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά

– Αύξηση κατά 0,9% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά

– Μείωση κατά 14,7% στην ενέργεια

 

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Οικονομία

Με περιορισμένες διακυμάνσεις και χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στην μέχρι τώρα συνεδρίαση, εν μέσω ήπιας πτωτικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών. O...

Πολιτική

Το debate ανάμεσα στους έξι υποψήφιους για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ περνάει στην ιστορία. Στην ιστορία μένουν ωστόσο και οι ατάκες που ξεχώρισαν από...

Αυτοκίνητο

Την ευθύνη του σχεδιασμού και της παρακολούθησης της εμπορικής στρατηγικής της KOSMOCAR και του Δικτύου της ανέλαβε ο έμπειρος μάνατζερ Αριστείδης Αραβανής. Η KOSMOCAR...

Οικονομία

Την σύμβαση για την προμήθεια 414 πυροσβεστικών οχημάτων, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε εκδήλωση...