Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Πρώην βοηθός του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης κατηγορείται ως πράκτορας της Κίνας

Πρώην βοηθός του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης κατηγορείται ως πράκτορας της Κίνας


Γράφει η Γιάννα Μυράτ

Μια πρώην αναπληρώτρια επικεφαλής του προσωπικού της Κυβερνήτριας της Νέας Υόρκης, Κάθι Χότσουλ, κατηγορήθηκε ότι ενεργούσε ως πράκτορας της κινεζικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Λίντα Σαν, 41 ετών, «ενήργησε με εντολή, οδηγία ή αίτημα» του Πεκίνου σε αντάλλαγμα εκατομμύρια δολάρια σε μίζες, αλλά και… παραδόσεις παστής πάπιας στο σπίτι και άλλα προνόμια, σύμφωνα με ομοσπονδιακό κατηγορητήριο.

Οι εισαγγελείς λένε ότι αυτή και ο Κρίστοφερ Χου, ο σύζυγός της και ο συγκατηγορούμενος της, χρησιμοποίησαν τα παράνομα κέρδη τους για να αγοράσουν ακίνητα και πολυτελή οχήματα.

Το ζευγάρι δήλωσε αθώο για τις κατηγορίες εναντίον του ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μπρούκλιν την Τρίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Η κυρία Σαν απολύθηκε πριν από σχεδόν δύο χρόνια, αφού το γραφείο της κυρίας Χότσουλ, η οποία έγινε κυβερνήτρια το 2021, ανακάλυψε «στοιχεία ανάρμοστης συμπεριφοράς» και τα ανέφερε στις αρχές.

Αυτή και ο κ. Χου αντιμετωπίζουν τώρα κατηγορίες, όπως παραβίαση του νόμου περί καταχώρισης ξένων πρακτόρων, απάτη με βίζες, προσαγωγή τεσσάρων παράνομων μεταναστών και συνωμοσία για ξέπλυμα χρήματος.

Οι εισαγγελείς λένε ότι η κυρία Σαν ενήργησε ως «μυστική πράκτορας της κινεζικής κυβέρνησης», ενώ ο σύζυγός της «διευκόλυνε τη μεταφορά εκατομμυρίων δολαρίων σε μίζες για προσωπικό όφελος».

Φέρεται ότι εμπόδισε εκπροσώπους της κυβέρνησης της Ταϊβάν να μιλήσουν με αξιωματούχους της Νέας Υόρκης, παρείχε μη εξουσιοδοτημένες επιστολές πρόσκλησης στις ΗΠΑ για Κινέζους αξιωματούχους, άλλαξε μονομερώς τα μηνύματα κρατικών αξιωματούχων για την Κίνα και πρόσθεσε ακόμη και έναν Κινέζο αξιωματούχο σε τηλεδιάσκεψη ιδιωτικής κυβέρνησης, σχετικά με την ανταπόκριση στη δημόσια υγεία στον Covid-19.

Η Κρίστι Κέρτις, εν ενεργεία βοηθός διευθυντή του FBI, είπε ότι η κυρία Σαν «χρησιμοποίησε τη θέση της… για να προωθήσει κρυφά» την κινεζική ατζέντα, «απειλώντας άμεσα την εθνική ασφάλεια της χώρας μας».

Σε αντάλλαγμα, οι εισαγγελείς λένε ότι η κυρία Σαν έλαβε ανταμοιβές συνολικού ύψους εκατομμυρίων δολαρίων. Της δόθηκαν επίσης εισιτήρια παραστάσεων, ταξιδιωτικά προνόμια και φαγητό, συμπεριλαμβανομένων, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τουλάχιστον 16 γευμάτων με παστή πάπια τύπου Nanjing που ετοίμασε ο προσωπικός σεφ ενός εκπροσώπου της κινεζικής κυβέρνησης και παραδόθηκε στο σπίτι των γονιών της κυρίας Σαν.

Το ζευγάρι ξέπλυνε μεγάλα χρηματικά ποσά για να αγοράσει είδη πολυτελείας, όπως μια Ferrari και ακίνητα στη Χαβάη και τη Νέα Υόρκη, προσθέτει το κατηγορητήριο.

«Το παράνομο σχέδιο πλούτισε την κατηγορούμενη οικογένεια με ποσό ύψους εκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Μπρέον Πις.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Χου εκμεταλλευόταν πολλές επιχειρήσεις στη Νέα Υόρκη, συμπεριλαμβανομένου ενός εξαγωγέα θαλασσινών, ενός καταστήματος κρασιών και μιας χρηματοοικονομικής παροχής συμβουλών, και συχνά βασιζόταν στις υπηρεσίες ενός εξουσιοδοτημένου πράκτορα εμπορευμάτων της κινεζικής κυβέρνησης.

Η κυρία Σαν, πολιτογραφημένη πολίτης των ΗΠΑ, γεννημένη στην Κίνα, κατείχε πολλές υψηλόβαθμες θέσεις στην εκτελεστική εξουσία και τις κρατικές υπηρεσίες της πολιτείας από το 2012 και υπηρέτησε ως αναπληρώτρια επικεφαλής του προσωπικού της κας Χότσουλ για σχεδόν ένα χρόνο προτού απολυθεί το 2023.

Το γραφείο του κυβερνήτη είπε ότι η κυρία Σαν είχε αρχικά απασχοληθεί από την προηγούμενη διοίκηση του Άντριου Κουόμο, ο οποίος παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2021.

«Αυτό το άτομο προσλήφθηκε από το εκτελεστικό επιμελητήριο πριν από περισσότερο από μια δεκαετία», δήλωσε ένας εκπρόσωπος στο BBC.

«Τερματίσαμε την απασχόλησή της τον Μάρτιο του 2023 αφού ανακαλύψαμε στοιχεία για ανάρμοστη συμπεριφορά, αναφέραμε αμέσως τις ενέργειές της στις αρχές επιβολής του νόμου και βοηθήσαμε τις αρχές επιβολής του νόμου σε όλη αυτή τη διαδικασία».

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του κ. Κουόμο είπε στο τοπικό ραδιόφωνο του WNYC ότι η κυρία Σαν «είχε ελάχιστη έως καθόλου αλληλεπίδραση» με τον τότε κυβερνήτη κατά τη διάρκεια της θητείας του, μόνο για να προωθηθεί από τη διοίκηση του Χότσουλ.

Η κυρία Σαν και ο κ. Χου συνελήφθησαν το πρωί της Τρίτης στο σπίτι τους στην κλειστή κοινότητα στο Λονγκ Άιλαντ των 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων, περίπου έξι εβδομάδες μετά την έφοδο στην κατοικία ως μέρος έρευνας του FBI.

Στο δικαστήριο το απόγευμα της Τρίτης, η κυρία Σαν διατάχθηκε να μην έχει καμία επαφή με το κινεζικό προξενείο και την αποστολή στη Νέα Υόρκη.

Ο δικαστής Μπράιαν Κόγκαν αποφάσισε επίσης ότι το ζευγάρι θα περιορίσει τα ταξίδια τους στη Νέα Υόρκη, τον δήμο Λονγκ Άιλαντ και τις πολιτείες Μέιν και Νιου Χάμσαϊρ.

Ελευθέρωσε την κυρία Σαν με εγγύηση 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων και τον κ. Χου με εγγύηση 500.000 δολαρίων. Και οι δύο θα απολογηθούν στο δικαστή αργότερα αυτόν τον μήνα.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Κόσμος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η πρόεδρος του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, τρεις περιφέρειες της χώρας που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές των τελευταίων μηνών,...

Αυτοκίνητο

του Δημήτρη Διατσίδη   ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Υπάρχουν πολλά να συμβούν στη γραμμή εκκίνησης καθώς το paddock του MotoGP επιστρέφει στο υπέροχο Misano World Circuit...

Πολιτική

Ο Χάρης Δούκας τόνισε ότι μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ θα παντρευτεί τη σύντροφό του, Γεωργία Πολυτάνου. Ο δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας στο Star,...

Μovies

“μέχρι πέντε είναι δεσμός” Μπορεί ένας άνθρωπος να ικανοποιήσει όλες μας τις ανάγκες; Κι αν όχι, πόσοι χωράνε στην καρδιά μας; … source