Connect with us

Hi, what are you looking for?

Αυτοκίνητο

Πρωτότυπο Polestar 5 φορτίζει από 10-80% σε μόλις 10 λεπτά

Πρωτότυπο Polestar 5 φορτίζει από 10-80% σε μόλις 10 λεπτά


(Credit: Polestar)

Η Polestar και η πρωτοπόρος στη γρήγορη φόρτιση μπαταριών StoreDot έκαναν για πρώτη φορά επιτυχή επίδειξη της εφαρμογής της τεχνολογίας Extreme Fast Charging (XFC) της StoreDot σε αυτοκίνητο, φορτίζοντας ένα πρωτότυπο Polestar 5 από 10-80% σε μόλις 10 λεπτά. Το πλήρως οδηγούμενο πρωτότυπο επαλήθευσης είδε έναν σταθερό ρυθμό φόρτισης που ξεκίνησε από 310 kW και αυξήθηκε σε μια κορυφή που ξεπερνούσε τα 370 kW στο τέλος της φόρτισης.

Αυτή η πρώτη παγκοσμίως επίδειξη ακραίας ταχείας φόρτισης 10 λεπτών 10-80% με χρήση κυψελών πυριτίου σε ένα οδηγούμενο όχημα – και όχι μεμονωμένων κυψελών σε εργαστηριακό περιβάλλον – αποτελεί τη συνέχεια της δέσμευσης της Polestar να αναπτύξει την καλύτερη οδηγική εμπειρία για το μέλλον μέσω καινοτόμων τεχνολογικών συνεργασιών. Η ειδικά παραγγελθείσα μπαταρία 77 kWh – η οποία έχει τη δυνατότητα να αυξηθεί σε τουλάχιστον 100 kWh, θα μπορούσε να προσθέσει αυτονομία 200 μιλίων (320 χλμ.) σε ένα μεσαίου μεγέθους ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε 10 λεπτά.

Αυτή η δοκιμή XFC από τους μηχανικούς μπαταριών της Polestar και της StoreDot σχεδιάστηκε για να επιδείξει την απόδειξη της τεχνολογίας μπαταριών XFC που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μελλοντικά οχήματα Polestar.

Ο Thomas Ingenlath, Διευθύνων Σύμβουλος της Polestar, λέει: “Ο χρόνος είναι μια από τις μεγαλύτερες πολυτέλειες της ζωής και ως κατασκευαστής πολυτελών ηλεκτρικών αυτοκινήτων επιδόσεων, πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα για να αντιμετωπίσουμε ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ιδιοκτησία ηλεκτρικών οχημάτων – το άγχος φόρτισης. Με αυτή τη νέα τεχνολογία, στις μεγαλύτερες διαδρομές, όταν οι οδηγοί σταματούν, θα μπορούν να ξοδεύουν λιγότερο χρόνο στη φόρτιση και να επιστρέφουν στο δρόμο πιο γρήγορα από ό,τι πριν. Στην πραγματικότητα, αυτός ο χρόνος στάσης θα είναι περισσότερο παρόμοιος με αυτόν που βιώνουν σήμερα με ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο”.

Η επαναστατική τεχνολογία XFC της StoreDot χρησιμοποιεί κυψέλες πυριτίου με ενεργειακή πυκνότητα εφάμιλλη των τελευταίας τεχνολογίας κυψελών NMC και δεν απαιτεί εξειδικευμένα συστήματα ψύξης στο όχημα. Τα δομοστοιχεία της πειραματικής μπαταρίας XFC έχουν δομική λειτουργία που βελτιώνει τις μηχανικές ιδιότητες και την ικανότητα ψύξης, διατηρώντας ή μειώνοντας τα επίπεδα βάρους, ενώ η υψηλή ανακυκλωσιμότητα και η δυνατότητα συντήρησης έχουν επίσης πρωταρχική σημασία στο σχεδιασμό του πακέτου.

Στις σημερινές εμπορικές μπαταρίες EV, οι ρυθμοί ταχείας φόρτισης μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με την κατάσταση φόρτισης (SOC) της μπαταρίας, ενώ μερικές φορές μειώνονται σημαντικά καθώς αυξάνεται η SOC. Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής, η Polestar είδε την ταχύτητα φόρτισης να αυξάνεται από 310 kW στο 10% του SOC σε πάνω από 370 kW στο 80% του SOC, αποδεικνύοντας τον σταθερό ρυθμό φόρτισης της τεχνολογίας χωρίς σημαντική αλλαγή στην ταχύτητα φόρτισης ή την απόδοση όποτε ο οδηγός αποφασίζει να σταματήσει σε αυτό το ευρύ φάσμα κατάστασης φόρτισης.

Είναι σημαντικό ότι η δοκιμή αποδεικνύει ότι η τεχνολογία XFC λειτουργεί με τις σημερινές υποδομές φόρτισης συνεχούς ρεύματος, οι οποίες συνεχίζουν να διαθέτουν περισσότερους φορτιστές συνεχούς ρεύματος υψηλής ισχύος 350 kW και άνω.

Αυτό σημαίνει ότι οι οδηγοί θα είναι σε θέση να περνούν λιγότερο χρόνο σταματώντας για να φορτίσουν το όχημά τους, το οποίο για μια φόρτιση 10-80% σε πολλά σύγχρονα EV θα μπορούσε να διαρκέσει περίπου 30 λεπτά. Με τη μείωση αυτού του χρόνου σε 10 λεπτά, ο χρόνος φόρτισης για ένα όχημα με τεχνολογία XFC είναι πολύ πιο κοντά σε αυτόν που θα είχατε όταν γεμίζετε ένα αυτοκίνητο με βενζίνη. Και χάρη στις σταθερές ταχύτητες φόρτισης που προσφέρονται, με έναν κατάλληλο φορτιστή, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να σταματήσουν για πέντε λεπτά στο 50% SOC και να συνεχίσουν το ταξίδι τους με πάνω από 80% SOC.

Ο Δρ Doron Myersdorf, Διευθύνων Σύμβουλος της StoreDot, σχολιάζει: “Ο Δρ: “Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε σήμερα αυτό το εντυπωσιακό επίτευγμα και περήφανοι που είμαστε σε αυτό το ταξίδι με την Polestar. Η δέσμευση της Polestar αναγνωρίζει ότι η τεχνολογία εξαιρετικά γρήγορης φόρτισης είναι απαραίτητη για να γίνει πραγματικότητα η ευρεία υιοθέτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αυτό το επίτευγμα φέρνει επανάσταση στην ιδιοκτησία, εξαλείφοντας μια για πάντα το εμπόδιο της εμβέλειας και του άγχους φόρτισης, καθώς οι οδηγοί θα μπορούν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις με την ίδια ελευθερία και άνεση όπως τα παραδοσιακά οχήματα που κινούνται με ορυκτά καύσιμα”.

Το άρθρο περιλαμβάνει πληροφορίες από δελτίο τύπου της Polestar.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Κόσμος

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 40 τραυματίστηκαν – εκ των οποίων ορισμένοι υπέστησαν πολύ σοβαρά εγκαύματα – από την έκρηξη σε βυτιοφόρο μεταφοράς...

Πολιτική

Στη δίνη του κυκλώνα των kasselistas βρίσκεται ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Παππάς, καθώς η υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά...

Ελλάδα

«Έφυγα τον Αύγουστο του 2020, εν καιρώ κορωνοϊού». Κάπως έτσι ξεκίνησε η πορεία της Σύλβια Μάρκο, που σταδιακά έχτισε το δικό της success story,...

Κόσμος

Η αμερικανική διπλωματία απέρριψε χθες Σάββατο τις «κατηγορηματικά ψευδείς» κατηγορίες της Βενεζουέλας περί «εμπλοκής» των ΗΠΑ σε «συνωμοσία» με στόχο την «ανατροπή» του προέδρου...