Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πού είναι η άκρη του ηλιακού μας συστήματος και τι έχει βρεθεί έξω από την κοσμική μας γειτονιά – Newsbomb – Ειδησεις

Πού είναι η άκρη του ηλιακού μας συστήματος και τι έχει βρεθεί έξω από την κοσμική μας γειτονιά – Newsbomb – Ειδησεις


Η ζώνη Κάιπερ, το νέφος του Οόρτ και οι νέες πληροφορίες από τα διαστημόπλοια Voyagers 1 και 2 της NASA για το ηλιακό μας σύστημα

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πού βρίσκεται η άκρη του ηλιακού συστήματος και τι υπάρχει εκεί έξω;

Πέρα από το ηλιακό σύστημα βρίσκονται ψυχρές, σκοτεινές και απέραντες περιοχές που κάποτε καλύπτονταν από μυστήριο. Πλέον, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει διάφορους κόσμους που έχουν απομείνει από τις πρώτες μέρες του ηλιακού συστήματος, ένα «φράγμα» που μας προστατεύει από επιβλαβή διαστρικά σωματίδια και ένα γιγάντιο νέφος γεμάτο με παγωμένα αντικείμενα.

Αυτήν τη στιγμή, τα Voyagers 1 και 2 της NASA και το διαστημόπλοιο New Horizons ταξιδεύουν σε αυτές τις αχαρτογράφητες περιοχές, δίνοντάς στη Γη μια ματιά στα βασίλεια πέρα από την κοσμική γειτονιά μας.

Η ζώνη Κάιπερ είναι μια τεράστια περιοχή σε σχήμα δακτυλίου πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα. Η κύρια ζώνη εκτείνεται από 30 έως 50 AU, με έναν πιο αραιό, διάσπαρτο δίσκο που εκτείνεται σε 1.000 AU. Αποτελείται από νάνους πλανήτες, κομήτες και κομμάτια βράχου και πάγου, και είναι σαν τη ζώνη των αστεροειδών, αλλά 20 έως 100 φορές μεγαλύτερη.

Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 2.000 αντικείμενα της ζώνης Κάιπερ (KBO) έχουν καταγραφεί, αλλά αυτός ο αριθμός μπορεί απλώς να σημάνει την αρχή, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες μεγαλύτερα αντικείμενα που έχουν διάμετρο τουλάχιστον 100 km ή μεγαλύτερα.

Πολλά αντικείμενα της ζώνης Κάιπερ έχουν φεγγάρια ή πολύ μικρότερα σώματα σε τροχιά γύρω τους. Ο Πλούτωνας, η Έρις, η Χαουμέια, ο Κουάοαρ είναι τέτοια αντικείμενα που έχουν τα δικά τους φεγγάρια.

Το New Horizons της NASA ήταν το πρώτο διαστημικό σκάφος που επισκέφθηκε ένα αντικείμενο στη ζώνη Κάιπερ στην άκρη του ηλιακού συστήματος όταν πέταξε δίπλα στον Πλούτωνα και τα φεγγάρια του το 2015.

Καθώς ταξιδεύουμε πιο έξω, στην άκρη του ηλιακού συστήματος πέρα από τον Πλούτωνα, φτάνουμε στο νέφος Οόρτ. Θεωρείται ότι πρόκειται για μια γιγάντια φούσκα που περιβάλλει τον Ήλιο, τους πλανήτες και τη ζώνη Κάιπερ, και αποτελείται από δισεκατομμύρια, αν όχι τρισεκατομμύρια, σώματα που περιλαμβάνουν αντικείμενα που μοιάζουν με κομήτες έως πιθανούς νάνους πλανήτες. Πήρε το όνομά του από τον Ολλανδό αστρονόμο Γιαν Όορτ.

Αξιοσημείωτα αντικείμενα που πιστεύεται ότι ταξίδεψαν από το νέφος του Οόρτ στο ηλιακό σύστημα περιλαμβάνουν τον κομήτη Hale-Bopp, ο οποίος πέρασε σε απόσταση 197 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη και ήταν ορατός με γυμνό μάτι το 1996 και το 1997. Και ο κομήτης του Halley, ο οποίος ταξιδεύει προς τα πίσω γύρω από τον Ήλιο κάθε 76 χρόνια και εθεάθη για τελευταία φορά στον ουρανό μας το 1986.

Το νέφος Οόρτ είναι απίστευτα μακριά. Σύμφωνα με τη NASA, το εσωτερικό του άκρο βρίσκεται μεταξύ 2.000 και 5.000 AU από τον Ήλιο (1 AU είναι περίπου 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα), ενώ το εξωτερικό του άκρο είναι πιθανώς μεταξύ 10.000 και 100.000 AU, σχεδόν η μισή απόσταση μεταξύ του Ήλιου και του πλησιέστερου αστέρα.

*Με πληροφορίες από skyatnightmagazine

Σχετικές ειδήσεις

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΕΛΛΑΔΑ

Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας προσήχθη το μεσημέρι της Παρασκευής στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων ο Νίκος Ρωμανός, προκειμένου να απολογηθεί στην ανακρίτρια. Κατά...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενημερωτικό σημείωμα με 16 ερωτήσεις- απαντήσεις για τον νέο προϋπολογισμό και την οικονομία, εξέδωσε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Συγκεκριμένα, το σημείωμα έχει...

ΚΟΣΜΟΣ

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας ανακοίνωσε σήμερα την απόκτηση 32 αεροσκαφών F-35 Lightning II πέμπτης γενιάς από τις ΗΠΑ, υπογράφοντας Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA)....

ΚΟΣΜΟΣ

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή (22/11) ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις δοκιμές του νέου υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik που εκτόξευσε χθες...