ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζετε πρώτα τη ζύμη: Σε ένα μπολ βάζετε τα 2 είδη αλευριού, το αλάτι, το ξύδι και ανακατεύετε. Προσθέτετε το λάδι και ρυζιάζετε, δηλαδή τρίβετε με τις παλάμες σας μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα. Ρίχνετε το νερό και ζυμώνετε μέχρι να έχετε μία αφράτη ζύμη. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη ή μία πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά περίπου.
Φτιάχνετε τη γέμιση: Σε ένα μπολ αναμιγνύετε τη ζάχαρη, τη βανίλια, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Για τις πίτες της σάτζιης: Χωρίζετε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια. Παίρνετε ένα κομμάτι και το πλάθετε σε μακρύ μπαστουνάκι. Το κόβετε σε 3 ίσα μέρη. Παίρνετε ένα – ένα κομμάτι και δουλεύοντας με τις παλάμες σας σχηματίζετε 3 μπαλάκια.
Βάζετε αλεύρι στον πάγκο εργασίας σας και τοποθετείτε επάνω το ένα μπαλάκι. Πασπαλίζετε την επιφάνειά του με ακόμα λίγο αλεύρι. Ανοίγετε με τον πλάστη ένα λεπτό ορθογώνιο φύλλο με διαστάσεις 25Χ30 εκ.
Ενώ ανοίγετε, πασπαλίζετε το φύλλο με αλεύρι για να μην κολλήσει στον πλάστη.
Βάζετε 2 κουταλιές λάδι στην επιφάνεια του φύλλου και αλείφετε με ένα πινέλο να πάει παντού. Πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια με 1 ½ κουταλιά από το μίγμα της ζάχαρης. Κλείνετε το φύλλο φέρνοντας τη δεξιά μεριά προς το κέντρο και μετά την αριστερή πλευρά προς το κέντρο προσέχοντας να μην αγγίζουν μεταξύ τους (αν είναι χοντρό το φύλλο, δεν θα ψηθούν ομοιόμορφα).
Μετά, κλείνετε το πάνω φύλλο προς τη μέση. Το ίδιο κάνετε και με το κάτω φύλλο προσέχοντας να μην αγγίζουν μεταξύ τους. Αν οι άκρες είναι ακανόνιστες, πριν διπλώσετε το φύλλο τις κόβετε με ένα μαχαίρι.
Βάζετε τη σάτζιη να ζεσταθεί και στη συνέχεια χαμηλώνετε εντελώς τη φωτιά. Τοποθετείτε στη σάτζιη τις πίτες και ψήνετε μέχρι να ροδίσουν και από τις 2 πλευρές. Θα χρειαστούν περίπου 15-17 λεπτά. Κατά διαστήματα τις γυρίζετε για να ψηθούν ομοιόμορφα. Αν δεν έχετε σάτζιη τις ψήνετε σε αντικολλητικό τηγάνι.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!