Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

«Πολεμικό κλίμα» για τις δηλώσεις εισοδήματος

«Πολεμικό κλίμα» για τις δηλώσεις εισοδήματος


Δημήτρης Χριστοφοράκης, γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ)

Επώδυνη εμπειρία χωρίς προηγούμενο, από το 2014 όταν θεσπίστηκε η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, χαρακτήρισε τη φετινή διαδικασία με δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.» ο γ.γ. της ΠΟΦΕΕ Δημήτρης Χριστοφοράκης.

Στις δηλώσεις του επισήμανε επίσης τα εξής:

● Η στάση του υπουργείου ήταν εμμονική και χαρακτηρίστηκε από την πλήρη έλλειψη διάθεσης για διάλογο, κάτι που δεν είναι νοητό σε μια ευνομούμενη πολιτεία.

● Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη όπου ορίζεται ημερομηνία λήξης της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά όχι ημερομηνία έναρξης.

● Πέρυσι στο σύστημα άνοιξε στις 30/3 και η ημερομηνία λήξης ήταν 30 Αυγούστου. Φέτος, το σύστημα άνοιξε σχεδόν έναν μήνα αργότερα (25/4) και η ημερομηνία λήξης ήταν 26/7. Ουσιαστικά, εφαρμόστηκε περίοδος υποβολής 3 μηνών, η μικρότερη από κάθε άλλη φορά. Από 4,5 μήνες μεσοσταθμικά τα προηγούμενα χρόνια, πέσαμε στους τρεις.

● Σε αντίθεση με την υπερσυμπίεση της ημερομηνίας υποβολής, φέτος υπήρχαν ιδιαίτερα επιπλέον προβλήματα: α) Με το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών (τεκμαρτός προσδιορισμός), β) με την ανετοιμότητα των φορέων του Δημοσίου να ενημερώσουν το σύστημα με τα απαραίτητα στοιχεία, γ) με τα λάθη στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις.

● Για τα επόμενα χρόνια, μέχρι να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του νέου συστήματος όλοι οι φορείς του δημόσιου τομέα, δεν είναι ρεαλιστικά τρίμηνη διάρκεια υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Αν το υπουργείο επιμείνει σε κάτι τέτοιο, τότε οι λογιστές-φοροτεχνικοί θα βρεθούν προ δύο αναγκαστικών επιλογών: είτε θα εξυπηρετούν λιγότερους πελάτες είτε θα αυξήσουν τις τιμές προσεγγίζοντας τα επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών χωρών (όπου είναι πολλαπλάσιες).

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης Μετά την επιτυχία των ταινιών, Lamborghini: The Man Behind the Legend το 2022 και Ferrari το 2023, ο Ιταλός παραγωγός Andrea...

Συνταγές

Προσθήκη στα αγαπημένα Για να καταλάβουμε αν το κοτόπουλο έχει ψηθεί καλά, υπάρχουν μερικά σημάδια και μέθοδοι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε: 1. Θερμοκρασία με...

Οικονομία

Μείωση 8% στις κρατήσεις για οργανωμένα ταξίδια, σε Ελλάδα και εξωτερικό καταγράφουν τα Ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, σε σύγκριση με...

Κόσμος

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Abercrombie & Fitch, Μάικ Τζέφρις, και ο Βρετανός σύντροφός του, Μάθιου Σμιθ, συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εμπορία...