Υπάρχουν κάποια τρόφιμα που δεν έχουν ημερομηνία λήξης ή διατηρούνται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα εφόσον αποθηκευτούν σωστά. Αυτά είναι συνήθως τρόφιμα με χαμηλή υγρασία ή εκείνα που έχουν φυσικές ιδιότητες συντήρησης. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:
- Μέλι: Το μέλι μπορεί να διατηρηθεί επ’ αόριστον λόγω των αντιβακτηριδιακών του ιδιοτήτων. Αν κρυσταλλώσει, μπορείς να το επαναφέρεις θερμαίνοντάς το.
- Αλάτι: Το αλάτι είναι φυσικό συντηρητικό και διατηρείται για πάντα, εφόσον αποθηκευτεί σε ξηρό περιβάλλον.
- Ζάχαρη: Όπως και το αλάτι, η ζάχαρη μπορεί να διατηρηθεί επ’ αόριστον, εφόσον διατηρείται στεγνή.
- Ρύζι (λευκό, μπασμάτι, γιασεμί κ.λπ.): Το λευκό ρύζι μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια, ειδικά αν αποθηκευτεί σε ερμητικά κλειστά δοχεία σε ξηρό και δροσερό μέρος.
- Ξύδι: Το λευκό ξύδι διατηρείται επ’ αόριστον, ενώ άλλα είδη ξυδιού, όπως το βαλσάμικο, μπορεί να αλλάξουν σε υφή και γεύση με τον καιρό, αλλά δεν χαλάνε.
- Ξηρά όσπρια: Τα όσπρια, όπως φακές, φασόλια και ρεβίθια, μπορούν να διατηρηθούν για χρόνια αν αποθηκευτούν σωστά. Αν και μπορεί να σκληρύνουν με το χρόνο, δεν χαλάνε.
- Σιρόπια (π.χ. σιρόπι σφενδάμου): Διατηρούνται για πολλά χρόνια αν αποθηκευτούν σωστά, και ακόμη κι αν κρυσταλλώσουν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά μετά από ελαφρά θέρμανση.
- Αλκοόλ: Τα αποσταγμένα αλκοολούχα ποτά, όπως η βότκα, το ουίσκι και το ρούμι, δεν λήγουν, αρκεί να φυλάσσονται σε κλειστά μπουκάλια.
- Καλαμπόκι σε κόκκους (για ποπ κορν): Αν αποθηκευτεί σε ξηρό περιβάλλον, μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια.
Η σωστή αποθήκευση παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση αυτών των τροφίμων, ειδικά όσον αφορά την υγρασία και τη θερμοκρασία.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!