Τραγανές εξωτερικά, ζουμερές εσωτερικά, και καλυμμένες με λιωμένο τυρί, οι πατάτες country εντυπωσιάζουν με τη γεύση τους. Σίγουρα θα τις έχετε δοκιμάσει έξω, συνοδεία πιθανότατα κάποιου αφράτου μπέργκερ. Τις αναγνωρίζουμε αμέσως από την εξωτερική τραγανή τους υφή, που συνήθως πρόκειται για την παχιά, καλοψημένη τους φλούδα, πλούσια καρυκευμένη και πολύ καλά αλατισμένη. Από εκεί και πέρα εκείνο που θα ξεχωρίσει τη σωστή, καλοφτιαγμένη μερίδα από τις υπόλοιπες, είναι η σωστή ισορροπία στην εσωτερική και εξωτερική υφή: όσο τραγανή είναι απέξω, άλλο τόσο ζουμερή χρειάζεται να είναι μέσα. Είναι άραγε εύκολο να τις φτιάξουμε στο σπίτι; Φυσικά! Η συνταγή είναι απλή και τα υλικά της τα έχουμε σίγουρα όλοι στο σπίτι. Ας δούμε παρακάτω αναλυτικά:
Country πατάτες με τυρί
Υλικά
1.36 κιλά μικρές πατάτες κομμένες στη μέση
1/2 κίτρινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1/2 κουτ. γλυκού καγιέν πιπέρι
αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
224 γρ. τυρί τριμμένο
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από το τυρί (πατάτες, κρεμμύδι, σκόρδο, ελαιόλαδο, πιπέρι καγιέν, αλάτι και πιπέρι). Μεταφέρουμε τα υλικά σε ένα μεγάλο τηγάνι (30 εκ.) ή σε ένα ταψί και ανακινούμε ώστε να απλωθούν σε μία στρώση.
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να γίνουν χρυσαφένιες και μαλακές. Στα 20 λεπτά, τις ανακατεύουμε για να ψηθούν ομοιόμορφα. Αν θέλουμε, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε στο σημείο αυτό λίγο αλάτι και πιπέρι επιπλέον. Μετά τα 30-40 λεπτά, πασπαλίζουμε τις πατάτες με το τριμμένο τυρί και τις ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 5 λεπτά, μέχρι το τυρί να λιώσει. Σερβίρετε αμέσως.
Χρήσιμα tips
-Τραγανή υφή: Για μια πιο τραγανή υφή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερες πατάτες, κομμένες σε κομμάτια και προβρασμένες πριν το ψήσιμο. Προτιμήστε μικρές πατάτες με λεπτή φλούδα και ψήστε τις σε υψηλή θερμοκρασία. Ακόμα κι αν δεν γίνουν τόσο τραγανές, η γεύση τους είναι εξίσου υπέροχη.
-Σκόρδο: Χρησιμοποιείστε φρέσκο ψιλοκομμένο σκόρδο για την έντονη γεύση του. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σκόνη σκόρδου για μεγαλύτερη ευκολία.
-Ελαιόλαδο: Προτιμήστε το ελαιόλαδο. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με φυτικό ή καλαμποκέλαιο, αλλά το ελαιόλαδο βοηθά τα καρυκεύματα να κολλήσουν καλύτερα στις πατάτες και δίνει πιο τραγανό αποτέλεσμα.
-Μπέικον: Αν θέλετε να προσθέσετε μπέικον, μπορείτε να το μαγειρέψετε πρώτα στο τηγάνι, να το θρυμματίσετε και να μαγειρέψετε τις πατάτες και τα λαχανικά στο λίπος του αντί για το ελαιόλαδο. Προσθέστε το μπέικον ξανά στο τέλος.
-Μυρωδικά και Καρυκεύματα: Μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο δεντρολίβανο ή θυμάρι για να ενισχύσετε τη γεύση. Επίσης τα αποξηραμένα μυρωδικά ή το τσίλι σε σκόνη είναι εξαιρετικές επιλογές.
-Τυρί: Το πιο σημαντικό υλικό – πολύ τριμμένο τυρί! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε cheddar ή κάποιο άλλο τυρί που λιώνει καλά.
Αποθήκευση
Αποθηκεύστε τις σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως δύο μέρες. Για να τις ξαναζεστάνετε, βάλτε τις στο φούρνο ή στο air fryer για να διατηρήσετε την τραγανή υφή τους. Μπορείτε επίσης να τις ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων, αλλά δεν θα είναι τόσο τραγανές.
Το άρθρο της εβδομάδας
FOOD SCIENCE
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!