Connect with us

Hi, what are you looking for?

Αθλητικά

Παναθηναϊκός AKTOR – Ολυμπιακός: Η ραψωδία του Σλούκα, ο καθοριστικός Γκραντ και το ‘ένα σουτ

Παναθηναϊκός AKTOR – Ολυμπιακός: Η ραψωδία του Σλούκα, ο καθοριστικός Γκραντ και το ‘ένα σουτ


Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη του Παναθηναϊκού AKTOR επί του Ολυμπιακού στο Game 5 των τελικών της Stoiximan Basket League. Το ρεσιτάλ του Σλούκα και ο τρόπος που ξεκλείδωσε την άμυνα προσαρμογής των “ερυθρολεύκων”, ο ρόλος του Γκραντ και το άστοχο σουτ του Γουίλιαμς-Γκος που θα μείνει στην ιστορία. 

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έκανε την απόλυτη ανατροπή. Επέστρεψε από το 0-2 και με την νίκη του με 87-82 επί του Ολυμπιακού στο Game 5 των τελικών της Stoiximan Basket League κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη των “πράσινων”.

Η προσαρμοσμένη άμυνα του Ολυμπιακού στο Pick and Roll και η απάντηση των “πράσινων”

Ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά στο παρκέ, ξεφεύγοντας με 2-13. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφειλόταν στο πώς επέλεξαν να αμύνονται οι “ερυθρόλευκοι” στο Pick and Roll. Ο Ολυμπιακός ήθελε να βγάλει από την εξίσωση τον Ματίας Λεσόρ ως ρόλερ. Για να το κάνει αυτό, επέλεξε να δίνει βοήθεια από τις 45 μοίρες (από την αδύνατη πλευρά), είτε “τσεκάροντας” τον Γάλλο, είτε βγαίνοντας στην πάσα. Ιδού ένα παράδειγμα:

Ο Ναν στήνει Pick and Roll στα 12-13 μέτρα, όπως σε όλη την σειρά. Ο Μιλουτίνοβ παίζει High Flat (μένει πίσω). Ο Κάναν είναι στο ύψος των βολών.

PRINTSCREEN

Ο Νάν πασάρει στον Λεσόρ, που πάει προς το καλάθι. Ο Κάναν όμως βγαίνει κατευθείαν σε βοήθεια.

PRINTSCREEN

Ο Κάναν κλέβει την μπάλα.

PRINTSCREEN

Ο Ολυμπιακός φάνηκε να αιφνιδιάζει τους “πράσινους”, αφού έβγαλε μαζεμένες άμυνες με αυτό τον τρόπο. Είχε κόψει την τροφοδοσία του Λεσόρ στο Pick and Roll (Ο Γάλλος σημείωσε μόλις ένα καλάθι σε κατάσταση Pick and Roll σε όλο τον αγώνα). Ο Παναθηναϊκός AKTOR όμως είχε την απάντηση.

Με τον Σλούκα να περνάει στο παρκέ, ο Εργκίν Αταμάν αποφάσισε στην πρώτη φάση να τον κάνει σκρινέρ. Αυτό που φάνηκε στην συνέχεια όμως ήταν ότι οι “πράσινοι” επέλεξαν να επιτεθούν με διαφορετικό τρόπο: Έστειλαν τρεις παίκτες στην baseline, για να ελαχιστοποιήσουν τις βοήθειες από τις 45 μοίρες. Για να γίνει όμως αυτό, έπρεπε να τιμωρήσουν τον Ολυμπιακό στην πρώτη φάση που άλλαξαν προσέγγιση Ιδού η συγκεκριμένη φάση:

Ο Σλούκας δίνει σκριν στον Ναν και πηγαίνει στις 45 μοίρες. Ο Λεσόρ πηγαίνει προς την βασική γραμμή (στην λεγόμενη Dunker Spot, ακριβώς έξω από το “ζωγραφιστό”), ενώ οι Χουάντσο και Γκριγκόνις είναι στις γωνίες.

PRINTSCREEN

Ο Ναν πάει προς το καλάθι, με τον Γουόκαπ να δίνει βοήθεια. Ο Ναν πασάρει στον Σλούκα στις 45 μοίρες.

PRINTSCREEN

Ο Σλούκας επιτίθεται στην close out άμυνα του Γουόκαπ.

PRINTSCREEN

Ο Σλούκας ευστοχεί σε λέι-απ.

PRINTSCREEN

Ο Παναθηναϊκός AKTOR φάνηκε να βρίσκει κάτι σε εκείνη την φάση. Λίγο αργότερα, έτρεξε ένα διαφορετικό σύστημα, μένοντας όμως πιστός στην λογική του ότι θα έχει 3 παίκτες στην baseline για να ελαχιστοποιήσει τις βοήθειες:

Ο Ναν παίρνει σκριν από τον Χουάντσο, με τον Ολυμπιακό να αλλάζει στο σκριν. Ο Σλούκας πηγαίνει στην γωνία.

PRINTSCREEN

Ο Ναν ετοιμάζεται να κάνει drive. Ο Γουίλιαμς-Γκος είναι στις βολές, αλλά δεν μπορεί να δώσει βοήθεια. Ο Παναθηναϊκός AKTOR έχει πάλι τρεις παίκτες στην βασική γραμμή (Ο Λεσόρ είναι στην Dunker Spot). Ο ΜακΚίσικ ετοιμάζεται να δώσει βοήθεια στον Ναν.

PRINTSCREEN

Ο Σλούκας ανεβαίνει λίγο και με τον Ναν να κλείνεται, πάει στην γωνία για να του δώσει επιλογή στην πάσα. Ο Ναν του πασάρει την μπάλα.

PRINTSCREEN

Ο Σλούκας ευστοχεί σε τρίποντο.

PRINTSCREEN

Ο Σλούκας που ξεκλείδωσε την άμυνα του Ολυμπιακού και ο Γκραντ

Αυτά τα δύο καλάθια του Σλούκα άρχισαν να ταράζουν τις ισορροπίες στην άμυνα του Ολυμπιακού. Ακολούθως ο αρχηγός των “πράσινων” άρχισε να παίρνει περισσότερες πρωτοβουλίες με την μπάλα, έχοντας ένα μυθικό πρώτο μέρος με 25 πόντους.


Ο Σλούκας χτύπησε το Drop του Μιλουτίνοβ με σουτ μετά από ντρίμπλα. Πήρε σουτ σε κατάσταση Catch and Shoot (σουτ από στάση) από πάσες συμπαικτών του. Έδειξε τον δρόμο. Ο Εργκίν Αταμάν γενικώς επέλεξε ότι σε αυτό το ματς θα ζούσε και θα πέθαινε με την τριάδα των Σλούκα, Ναν, Γκραντ, και την ικανότητά τους στο σουτ μετά από ντρίμπλα και στην δημιουργία. Καθόλου τυχαία, αυτοί οι τρεις παίκτες ήταν οι τρεις πρώτοι σε προσπάθειες. Ο Ναν είχε 13 πόντους με 4/17 σουτ, ο Σλούκας είχε 29 πόντους με 10/14 σουτ και ο Γκραντ 15 πόντους με 6/8 σουτ. Οι τρεις τους πήραν τα 39 από τα 60 σουτ των “πράσινων”.

Ο Σλούκας ήταν αυτός που έφερε το ματς τούμπα στο πρώτο μέρος. Ο Γκραντ ήταν αυτός που κράτησε το “τριφύλλι”, αφού έβαλε συνεχόμενους πόντους όταν οι “πράσινοι” είχαν κολλήσει στο σκορ στο τέλος της τρίτης περιόδου και στις αρχές της τέταρτης. Και ο (άστοχος) Ναν αυτός που έβαλε καθοριστικά σουτ στο φινάλε. Οι “πράσινοι” επιτέθηκαν κυρίως με σουτ των γκαρντ του στο Pick and Roll ή με επίθεση σε δεύτερο χρόνο (σε κατάσταση Catch and Drive, όπου ένας παίκτης υποδεχόταν πάσα και έκανε μπάσιμο). Μία τέτοια φάση είναι αυτή με το κάρφωμα του Γκραντ, που αποτελεί τον ορισμό του Catch and Drive.

Η αντίδραση του Ολυμπιακού και το “ένα σουτ – ένα ματς” του Γουίλιαμς-Γκος

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε σε θέση κυνηγού από την δεύτερη περίοδο κι έπειτα. Και είναι η αλήθεια ότι τα έδωσε όλα. Οι “ερυθρόλευκοι” επέστρεψαν στο ματς, στηρίζοντας σχεδόν όλο το επιθετικό τους πλάνο στο δεύτερο μέρος στα Post Up των κοντών του και τα Pick and Pop του Πίτερς (21 πόντοι, 4 ριμπάουντ). Ο Αμερικανός φόργουορντ ήταν ο μόνιμος σκρινέρ των “ερυθρολεύκων” από την 3η περίοδο κι έπειτα, αναστατώνοντας την άμυνα των “πράσινων”.

Η διαρκής κίνηση χωρίς την μπάλα του Πίτερς δημιούργησε ανισορροπία. Ο Αμερικανός έβαλε σημαντικά σουτ. Κυρίως όμως τράβηξε πάνω του προσοχή. Ακόμα και αν δεν έπαιρνε την μπάλα, άνοιγε διαδρόμους, δημιουργούσε καταστάσεις για τους συμπαίκτες του. Στο τέλος, ο κόουτς Μπαρτζώκας έπαιξε και το τελευταίο του χαρτί, περνώντας τον Παπανικολάου σε θέση σέντερ στο πλευρό του Πίτερς. Οι “ερυθρόλευκοι” κατάφεραν με αυτό το σχήμα να φέρουν το ματς στον πόντο, αφού άνοιξαν τις αποστάσεις στην επίθεση και έβγαλαν καθοριστικές άμυνες.

Στο φινάλε, ο Ολυμπιακός είχε την μπάλα στα χέρια του. Ο Γουίλιαμς-Γκος ήταν ο παίκτης που πήρε την μπάλα, αφού είναι ο γκαρντ που συνδυάζει καλύτερα από κάθε άλλον στο ρόστερ της ομάδας την δημιουργία με την εκτέλεση. Ο Αμερικανός πήρε το σκριν από τον Πίτερς (όπως όλο το βράδυ), άδειασε τον Χουάντσο, είχε ένα εντελώς ελεύθερο σουτ από την κορυφή και την ευκαιρία να βάλει τον Ολυμπιακό μπροστά στο σκορ. Και αστόχησε. Τα υπόλοιπα ήταν πλέον ιστορία, αφού το ματς πήγε στις βολές. Μπορεί κάποιος να μιλήσει και για την παράβαση 5 δευτερολέπτων στο φινάλε, με το σκορ στο 85-82. Κανείς όμως δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα γινόταν σουτ, αφού οι “πράσινοι” θα πήγαιναν για φάουλ.

Κάποιοι ίσως θυμήθηκαν ότι πριν από μερικούς μήνες ο Γουίλιαμς-Γκος είχε αστοχήσει και σε φαινομενικά εύκολο λέι-απ (και ακολούθως είχε 1/2 βολές από το φάουλ που κέρδισε) στο ματς του δεύτερου γύρου κόντρα στους “πράσινους” για το πρωτάθλημα. Αυτό όμως είναι το μπάσκετ. Ένα παιχνίδι στιγμών. Η πλέον μαγική στιγμή σε αυτό το άθλημα είναι η φράση “ένα σουτ, ένα ματς”. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό το σουτ του Γουίλιαμς-Γκος ενδεχομένως να έδινε τον τίτλο. Ενδεχομένως και όχι, αφού ο Παναθηναϊκός AKTOR θα είχε την τελευταία επίθεση. Αυτό είναι κάτι που δεν θα μάθουμε ποτέ, αφού αποτελεί απλώς θεωρία.

Η ιστορία είναι απλή: Αν στο ξεκίνημα της σεζόν έλεγε κάποιος στον Ολυμπιακό ότι όλη η σεζόν του θα κρινόταν σε μία κατοχή, στην οποία ο Γουίλιαμς-Γκος θα έπαιρνε ένα ελεύθερο σουτ μετά από ντρίμπλα από την κορυφή της ρακέτας, θα το δεχόταν. Δεν θα μπορούσε να σχεδιαστεί καλύτερα αυτό το σενάριο για τους “ερυθρολεύκους” με βάση τον τρόπο που έχτισαν το φετινό τους ρόστερ. Αυτό το σουτ όμως δεν μπήκε.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR κατέκτησε μετά την EuroLeague και την Stoiximan Basket League. Επέστρεψε από το 0-2 για να τα καταφέρει. Στο ματς της χρονιάς, ήταν καλύτερος στις λεπτομέρειες. Νίκησε γιατί έβαλε τα σουτ που χρειαζόταν, ενώ ο Ολυμπιακός έχασε την δική του ευκαιρία όταν την είχε. Στο 12ο φετινό “αιώνιο” ντέρμπι, στον αγώνα Νο82 της σεζόν και για τους δύο, πρακτικά όλα κρίθηκαν σε μία κατοχή. Αυτό σίγουρα λέει πάρα πολλά. Και για τους δύο.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αυτοκίνητο

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης Οι καναδικές αρχές αναζητούν μια τολμηρή και απίθανη κλέφτρα αυτοκινήτων η οποία εμφανιζόταν ως πιθανός αγοραστής πολυτελών Ι.Χ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση...

Μαγαζίνο

ΚΑΡΤΑ ΙΕΡΕΙΑ Επανασύνδεση. Μήπως αναρωτιέσαι για το αν σε σκέπτεται το πρώην ταίρι σου; Το έδαφος στρώθηκε, το πρόσωπο που αγαπάς έρχεται ανανεωμένο και...

Αυτοκίνητο

Του Π. Χαλάτση Αύριο Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, στις 15.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) ξεκινάει ο 18ος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της F1, στη Σιγκαπούρη....

Αθλητικά

O Άκης Μάντζιος κατάφερε να εξουδετερώσει τα ατού του Ολυμπιακού και οδήγησε τον Άρη σε μία σπουδαία νίκη με 2-1 σκορ επί των Πειραιωτών...