Connect with us

Hi, what are you looking for?

Συνταγές

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων: Τι μπορείς να κάνεις, για να βοηθήσεις τα αδέσποτα ζώα;

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων: Τι μπορείς να κάνεις, για να βοηθήσεις τα αδέσποτα ζώα;


Παγκόσμια ημέρα αδέσποτων σήμερα και στην Ελλάδα υπολογίζεται να υπάρχουν πάνω από 3,000,000 αδέσποτα ζώα, γάτες και σκύλοι. Ζώα που αρρωσταίνουν και δεν έχουν καμία περίθαλψη, ζώα που κακοποιούνται, πεινάνε, διψάνε, νιώθουν μοναξιά, ζώα που ζουν μία κακή ζωή επειδή κάποιος άνθρωπος τα παράτησε στον δρόμο και ως αδέσποτα αναπαράγονται ανεξέλεγκτα. 

Πώς γεμίζουν όμως αδέσποτα οι δρόμοι; Από την μεταξύ τους αναπαραγωγή αλλά κυρίως από τους ανθρώπους που τα εγκαταλείπουν. 

  • άνθρωποι που δεν στείρωσαν τα ζώα τους, γονιμοποιήθηκαν και δεν είναι διατεθειμένοι να κρατήσουν ή να βρουν σπίτι στα μωρά
  • Κυνηγοί, κτηνοτρόφοι και εκτροφείς όταν αρρωσταίνουν, τραυματίζονται ή γερνάνε τα ζώα τους
  • άνθρωποι που υιοθέτησαν ή αγόρασαν κάποιο ζώο αλλά το μετάνιωσαν 

Οι Δήμοι είναι φυσικά υπεύθυνοι για να στειρώσουν και να φροντίσουν αυτά τα ζώα, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν γίνεται παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις. 

Παρέα με το Dogs’ Voice, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που είναι στην πρώτη γραμμή για τα ζώα, φτιάξαμε αυτήν εδώ τη λίστα με το τι μπορούμε εμείς ως πολίτες να κάνουμε για να βοηθήσουμε αυτά τα ζώα; 

  1. Αν έχουμε τη δυνατότητα συνεργαζόμαστε με κάποιον κτηνίατρο ή φιλοζωική και στειρώνουμε τα ζώα της γειτονιάς μας. Αν ο καθένας μας στειρώσει έστω 2 ζώα κάθε χρόνο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά!
  1. Παρέχουμε καθαρό νερό, τροφή και ένα στέγαστρο για τις κρύες ή ζεστές μέρες για τα αδέσποτα ζώα της γειτονιάς μας. επικοινωνούμε με τον Δήμο μας για να μας παρέχουν σπίτια ή/και τροφή. Η τροφή θα πρέπει να είναι ξηρά και κατάλληλη για τα ζώα, δεν θέλουμε να γεμίζουμε με αποφάγια μας τα σημεία φροντίδας.
  2. Σε περίπτωση που αντιληφθούμε εγκατάλειψη ζώου στον δρόμο, καταγγέλουμε στην αστυνομία αμέσως το περιστατικό κρατώντας όσα περισσότερα στοιχεία μπορούμε από το άτομο που έγκατέλειψε (πινακίδες, περιγραφή ατόμου, φωτογραφίες). Περιθάλπτουμε το ζώο σε συνεργασία με κάποια φιλοζωική ή κτηνίατρο. 
  1. Στειρώνουμε το δικό μας ζώο και δεν το αναπαράγουμε με κουτάβια. Ακόμα κι αν οι συγγενείς ή φίλοι ή ακόμα κι εμείς οι ίδιοι θέλουμε κουταβάκι ή γατάκι από το δικό μας ζώο, πρέπει να καταλάβουμε ότι τα παιδιά του ζώου μας δεν σημαίνει ότι θα μοιάζουν εξωτερικά ή σε χαρακτήρα με το ζωάκι μας και ότι αν θέλουμε ένα ζώο στην οικογένεια τους μπορούμε πάντα να σώσουμε από κάποιο από τα χιλιάδες στα καταφύγια και τις   φιλοζωικές. 
  1. Υιοθετούμε και δεν αγοράζουμε. Βλέπουμε δυστυχώς πολύ κόσμο να αγοράζει ζώα και τώρα τελευταία πιστεύοντας ότι θα είναι πιο υγιή, πιο καλά σε χαρακτήρα, πιο όμορφα από τα αδέσποτα ζώα που ψάχνουν σπίτι ή νομίζουμε ότι ένα ζώο μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους δεν είναι κατάλληλο για διαμέρισμα Αυτό είναι ένας μύθος. 
  2. Αν δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε, φιλοξενούμε ένα αδέσποτο ζώο υποστηρίζοντας την τοπική φιλοζωική οργάνωση. 

Καταρχάς να πούμε ότι τα καταφύγια είναι γεμάτα από ζώα ράτσας που εγκαταλήφθηκαν, οπότε αν σώνει και ντε θέλετε κάποια συγκεκριμένη ράτσα, θα την βρείτε εκεί. Τα ζώα δεν είναι τσάντες να τα διαλέγουμε σύμφωνα με το πόσο όμορφα είναι ή την ράτσα τους. Τα ζώα έχουν ψυχή και συναισθήματα και θα αποτελέσουν μέλος της οικογένειας μας. Η αρμονική συμβίωση έρχεται επιλέγοντας ένα ζώο που ταιριάζει στον τρόπο ζωής μας και εκεί θα πρέπει να εστιάζουμε. 

Δεύτερον τα περισσότερα ζώα που είναι προς πώληση, προέρχονται από παράνομους εκτροφείς οι οποίοι κακοποιούν και αναγκάζουν τα ζώα που γονιμοποιούν να ζουν σε άθλιες συνθήκες. Τα ζώα αυτά, ζουν σε κλουβιά, πολλές φορές δεν έχουν δει το φως της ημέρας, βρώμικα, άρρωστα, βιάζονται συνεχώς και γεννούν σε φριχτές συνθήκες. Όταν δεν μπορούν να γεννήσουν άλλο, δολοφονούνται βίαια ή εγκαταλείπονται άρρωστα στον δρόμο. Οι νόμιμοι εκτροφείς δεν πωλούν ποτέ ζώα στο διαδίκτυο!

Αγοράζοντας ένα ζώο

  • υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βγάλει πολύ σύντομα σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω των κακών συνθηκών ζωής που ζούσαν οι γονείς του
  • συμβάλλουμε στην κακοποίηση ζώων και ενδεχομένως στην δολοφονία τους με βάναυσο τρόπο ή την εγκατάλειψη τους
  • καταδικάζουμε σε άθλια ζωή και θάνατο ένα αδέσποτο ζώο. 

Ο βασικότερος λόγος για να υιοθετήσουμε ένα ζώο είναι για να του προσφέρουμε μία καλή ζωή χωρίς όμως να επιβαρύνεται ή να καταδικάζεται ένα άλλο ζώο στη θέση του. Εύχομαι να βλέπουμε όλο και λιγότερα αδέσποτα ζώα στον δρόμο και περισσότερους ανθρώπους να τα υιοθετούν ή να τα βοηθούν όσο μπορούν για να έχουν την αξιοπρέπεια που τους αξίζει. 

Ευχαριστούμε άλλη μία φορά το Dog’s Voice για την συμβολή του σε αυτό το βίντεο, αλλά και το σπουδαίο έργο που προσφέρει στα ζώα. Στη σελίδα τους θα μάθεις τα πάντα για τις δράσεις  τους, μπορείς να γίνεις εθελοντής ή μπορεί να βρεις το ζωάκι που θα υιοθετήσεις και θα γίνει μέλος της οικογένειας σου. 



Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Κόσμος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η πρόεδρος του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, τρεις περιφέρειες της χώρας που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές των τελευταίων μηνών,...

Πολιτική

Ο Χάρης Δούκας τόνισε ότι μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ θα παντρευτεί τη σύντροφό του, Γεωργία Πολυτάνου. Ο δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας στο Star,...

Κόσμος

Στο Κίεβο έφτασε το πρωί της Παρασκευής η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η πρόεδρος της Κομισιόν θα έχει συνομιλίες για...

Μαγαζίνο

Την ονομαστική της εορτή είχε η κόρη του Λευτέρη Πετρούνια και της Βασιλικής Μιλλούση, Σοφία, την οποία έχει βαφτίσει ο Χρήστος Μάστορας, ο οποίος...