Οι πίτες ήταν, είναι και θα είναι μια αγαπημένη επιλογή, ειδικά για τους μεσογειακούς λαούς. Η νοστιμιά, η διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα και η ευκολία στην κατανάλωση οπουδήποτε είναι μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματά τους.
Οι παρακάτω συνταγές για πίτες χωρίς φύλλο είναι εύκολες, νόστιμες, χορταστικές λόγω αυξημένης πρωτεϊνικής περιεκτικότητας, και μας εξοικονομούν χρόνο από το μαγείρεμα, αφού μπορούν να διατηρηθούν τουλάχιστον 2 ημέρες στο ψυγείο. Συνταγές που θα βάλετε στο τάπερ σας είτε πηγαίνοντας στο σχολείο είτε στο γραφείο!
1. Πρωτεϊνική τυρόπιτα χωρίς φύλλο
Υλικά (για 10 μερίδες)
150 ml ασπράδι αυγού
1 αυγό
1 κεσεδάκι τυρί cottage
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 2%
200 γρ. βρώμη
180 γρ. φέτα
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 κουτ. γλυκού σουσάμι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού θυμάρι
Διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζουμε το ασπράδι αυγού, το αυγό, τις 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τα χτυπάμε καλά. Προσθέτουμε το τυρί cottage, το γιαούρτι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά. Τρίβουμε τη φέτα, προσθέτουμε την βρόμη και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα ταψάκι απλώνουμε το μείγμα και πασπαλίζουμε από πάνω το σουσάμι, ψήνουμε στους 190 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
Διατροφική ανάλυση (ανά μερίδα των 109,5 γρ. ωμό)
Θερμίδες: 229 kcal
Υδατάνθρακες: 16.5 γρ.
Πρωτεΐνη: 12.7 γρ.
Λίπος: 12.7 γρ.
2. Σπανακόπιτα χωρίς φύλλο
Υλικά (για 6 τεμάχια)
20 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
300 γρ. σπανάκι
3 αυγά
600 γρ. τυρί cottage
50 γρ. βρόμη
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα
Αλάτι – πιπέρι
2 κουτ. σούπας σουσάμι
Διαδικασία
Σε ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι και στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι και μόλις μαραθεί το αποσύρουμε. Σε ένα μπλέντερ προσθέτουμε τα αυγά και το cottage, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μείγμα από το μπλέντερ, το σοταρισμένο σπανάκι, τη βρόμη, το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα. Μεταφέρουμε το νέο μείγμα σε ένα στρογγυλό ταψί και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 30-35 λεπτά.
Διατροφική ανάλυση (ανά τεμάχιο)
Θερμίδες: 230 kcal
Πρωτεΐνη: 17.5 γρ.
Υδατάνθρακες: 12.8 γρ.
Λίπη: 11.5 γρ.
3. Κοτόπιτα χωρίς φύλλο με cottage
Υλικά (για 6 τεμάχια)
500 γρ. τυρί cottage
2 αυγά
500 γρ. στήθος κοτόπουλο
150 γρ. φέτα light
100 γρ. κίτρινο τυρί light
1 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. μπούκοβο
1 κ.γ. ξερό θυμάρι
Αλάτι – Πιπέρι
Διαδικασία
Χτυπάμε στο μπλέντερ το cottage και τα 2 αυγά. Στη συνέχεια βάζουμε το στήθος κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα με πολύ νερό και το βράζουμε. Μεταφέρουμε το βραστό στήθος κοτόπουλο σε ένα μπολ και το μαδάμε με 2 πιρούνια. Προσθέτουμε στο ίδιο μπολ τη κρέμα cottage, το αλάτι, το πιπέρι και τα μπαχαρικά. Θρυμματίζουμε τη φέτα και προσθέτουμε τον φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ανακατεύουμε όλο το μείγμα και μετά το μεταφέρουμε σε ένα ταψί, το οποίο έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί. Το ισιώνουμε καλά και προσθέτουμε από το πάνω κίτρινο τυρί light τριμμένο και το ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς για περίπου 40-45 λεπτά.
Διατροφική αξία (ανά μερίδα)
Θερμίδες: 322 kcal
Πρωτεΐνη: 41 γρ.
Υδατάνθρακες: 5.8 γρ.
Λιπαρά: 14.4 γρ.
4. Κολοκυθοτυρόπιτα χωρίς φύλλο
Υλικά (για 6 τεμάχια)
20 ml ελαιολαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
300 γρ. σπανάκι
3 αυγά
600 γρ. τυρί cottage
50 γρ. βρόμη
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα
Αλάτι – πιπέρι
2 κουτ. σούπας σουσάμι
Διαδικασία
Σε ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι και στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι και μόλις μαραθεί το αποσύρουμε. Σε ένα μπλέντερ προσθέτουμε τα αυγά και το cottage, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μείγμα από το μπλέντερ, το σοταρισμένο σπανάκι, τη βρόμη, το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα. Μεταφέρουμε το νέο μείγμα σε ένα στρογγυλό ταψί και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για περίπου 30-35 λεπτά.
Διατροφική ανάλυση (ανά τεμάχιο)
Θερμίδες: 230 kcal
Πρωτεΐνη: 17.5 γρ.
Υδατάνθρακες: 12.8 γρ.
Λίπη: 11.5 γρ.
Το άρθρο της εβδομάδας
ΘΕΜΑΤΑ
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!