Η καθημερινή ρουτίνα μας απορροφά όλο τον ελεύθερο χρόνο και με τους ρυθμούς που κινούμαστε πλέον, αναζητάμε λύσεις που θα μας διευκολύνουν, χωρίς να θυσιάζουμε την ποιότητα – ειδικά όταν πρόκειται για κάτι τόσο σημαντικό όσο είναι το φαγητό. Σύμμαχός μας στην κουζίνα, για μία ακόμα χρονιά φαίνεται πως θα είναι οι κατεψυγμένες ζύμες, με τα διάφορα σφολιατοειδή να βρίσκουν τη θέση τους στο σχολείο, το γραφείο, τα βράδια με φίλους και φυσικά, στα παιδικά πάρτι.
Κρουασάν βουτύρου, σκέτα ή γεμιστά με πραλίνα, οικογενειακές πίτες αλλά και ατομικά λουκανικοπιτάκια, τυροπιτάκια, σπανακοπιτάκια, προσφέρουν λύσεις, που άλλοτε προσεγγίζουν την ελληνική παράδοση και άλλοτε φλερτάρουν με γεύσεις άλλων πολιτισμών. Στα ράφια των supermarket, οι κατεψυγμένες ζύμες προσφέρουν πληθώρα επιλογών σε αλμυρές και γλυκές γεύσεις, που καλύπτουν κάθε ανάγκη και κάθε γούστο.
Ευκολία για όλες τις ώρες της ημέρας
Όταν μιλάμε για κατεψυγμένες ζύμες, πολλοί ίσως σκέφτονται ότι η γεύση και η ποιότητα θα είναι κατώτερες των προσδοκιών, ειδικά όταν συγκρίνονται με τις φρέσκιες ή τις σπιτικές παρασκευές. Ωστόσο, οι σύγχρονες τεχνικές παρασκευής και συντήρησης έχουν εξασφαλίσει ότι, το απόλυτο πλεονέκτημα της ευκολίας, μπορεί να συνδυάζει και νόστιμες γεύσεις και εξαιρετική ποιότητα.
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι η μεγάλη διάρκεια ζωής στην κατάψυξη. Αυτή η μέθοδος λύνει τα χέρια σε μια κουραστική μέρα ή σε έκτακτες περιστάσεις. Επιπλέον, πολλές από τις σύγχρονες κατεψυγμένες σφολιάτες έχουν αναπτυχθεί έτσι ώστε να καλύπτουν ειδικές διατροφικές ανάγκες, προσφέροντας επιλογές με άλευρα ολικής άλεσης, χωρίς γλουτένη, χωρίς γαλακτοκομικά ή ακόμα και με μειωμένα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη.
Συμβουλές για την προετοιμασία
Όπως συμβαίνει σε πολλά θέματα της ζωής, έτσι και εδώ η σωστή προετοιμασία είναι το κλειδί της επιτυχίας. Αρχικά, είναι σημαντικό να διαβάζουμε τις οδηγίες ψησίματος που αναγράφονται στη συσκευασία. Κάποια σφολιατοειδή χρειάζονται απόψυξη, ενώ κάποια άλλα ψήνονται παγωμένα σε προθερμασμένο φούρνο. Επίσης, η σωστή θερμοκρασία ψησίματος είναι εξίσου κρίσιμη καθώς εξασφαλίζει ότι η ζύμη θα φουσκώσει και θα αποκτήσει τραγανή υφή με λαχταριστό χρυσαφένιο χρώμα. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να προτείνεται επάλειψη της επιφάνειας με αυγό, βούτυρο ή γάλα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να αποφεύγεται η βιαστική απόψυξη σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε άλλο θερμό σημείο, πέρα από τον φούρνο που θα ψηθεί.
Πήγαμε στους καταψύκτες των supermarket, μελετήσαμε όλα τα προϊόντα που βρήκαμε και επιλέξαμε 9 διαφορετικά, κατεψυγμένα σφολιατοειδή
1. ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ – κρουασάν βουτύρου
Τα κρουασάν βουτύρου της βιομηχανίας «Χρυσή ζύμη» παρασκευάζονται σύμφωνα με τη γαλλική συνταγή. Διατηρούνται στο ψυγείο στους 2°C για 24 ώρες ή στην κατάψυξη στους: -12°C για 1 μήνα ή στους -18°C έως την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία. Τα κρουασανάκια πρέπει να τοποθετούνται σε ταψί με λαδόκολλα, με μικρή απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώσουν κατά το ψήσιμο. Τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να προθερμάνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ψήνουμε στον αέρα στους 180°C, για 20-25 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο. Στα συστατικά διαβάσαμε: αλεύρι σίτου, νερό, μαργαρίνη, 10,5% βούτυρο, ζάχαρη, μαγιά, μείγμα βελτιωτικών αλεύρων, γάλα άπαχο σε σκόνη, μαγειρικό αλάτι, αυγό πλήρες παστεριωμένο από κότες ελευθέρας βοσκής και βανιλίνη.
2. ALFA – Λουκανικοπιτάκια
Τα «εκλεκτά λουκανικοπιτάκια» της βιομηχανίας ALFA περιέχουν καπνιστό λουκάνικο και κέτσαπ. Διατηρούνται στην κατάψυξη στους -6°C για 1 εβδομάδα, στους -12°C για 1 μήνα, ή -18°C έως την ημερομηνία λήξης. Στα συστατικά διαβάσαμε: ζύμη 64% από αλεύρι σίτου, μαργαρίνη, κιτρικό οξύ, καροτένιο, αρωματική ύλη, νερό, γλυκερίνη, αλάτι, ηλιέλαιο, φυτικές πρωτεΐνες, δεξτρόζη, μαλτοδεξτρίνη, άμυλο. Περιέχει 17% κέτσαπ η οποία αποτελείται από: νερό, τοματοπολτό διπλής συμπύκνωσης 23%, σιρόπι γλυκόζης- φρουκτόζης, τροποποιημένο άμυλο αραβοσίτου, αλάτι, κόμμι γκουάρ, καρυκεύματα, κιτρικό οξύ, διάλυμα οξικού οξέος, σορβικό κάλιο, σακχαρίνη, άμυλο αραβοσίτου, καστανή ζάχαρη, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 1,5%, μελάσα, αλάτι, κόκκινο ξίδι και άρτυμα. Το καπνιστό λουκάνικο αποτελείται από χοιρινό σε ποσοστό 58%.
3. BAKE MASTER – Ζαμπονοτυροπιτάκια
Τα ζαμπονοτυροπιτάκια Bake Master, είναι μίνι και περιέχουν ζαμπόν και αφράτη κρέμα τυριού. Διατηρούνται στους -18°C, ψήνονται σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 23-25 λεπτά, αφού πρώτα ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 20-30 λεπτά. Για περισσότερο χρώμα και γυαλάδα προτείνεται η επάλειψη με αυγό. Στα συστατικά περιέχουν: αλεύρι σίτου, νερό, μαργαρίνη, κιτρικό οξύ & άλατα κιτρικού οξέος με νάτριο, αρωματική ύλη, αλάτι, β-καροτένιο. Ζαμπόν μάλαξης (9,3%) και μείγμα στιγμιαίας κρέμας μπεσαμέλ, τοματοπολτό διπλής συμπύκνωσης (1,7%), gouda (1.4%), ντομάτα κατεψυγμένη, αποφλοιωμένη και σε χυμό, αλάτι, σταθεροποιητή γεμίσεων, κέτσαπ (0,7%), αραβοσιτέλαιο ραφινέ, μουστάρδα, κασέρι (0,02%), πιπέρι, πάπρικα, μοσχοκάρυδο και άλλα.
4. KANAKI – Σφολιατάκια
Αυτά τα σκέτα σφολιατάκια της βιομηχανίας KANAKI προσαρμόζονται εύκολα σε αλμυρούς και γλυκούς συνδυασμούς, είναι ιδανικά για δημιουργικά βολ-ο-βαν, αλλά και μιλφέιγ. Στα συστατικά διαβάσαμε: αλεύρι σίτου, μαργαρίνη, νερό, αλάτι, γαλακτωματοποιητές, χρωστικές: β-καροτένιο, ανάτο, νερό, γάλα πλήρες σκόνη, αβγό πλήρες σκόνη, αλάτι, αντιοξειδωτικά: κιτρικό οξύ και ασκορβικό οξύ, άρωμα βουτύρου.
5. ΡΟΔΟΥΛΑ – Κοτοπιτάκια με κατίκι και πιπεριά
Τα τριγωνικά κοτοπιτάκια που προτείνει η βιομηχανία ΡΟΔΟΥΛΑ είναι εμπνευσμένα από ηπειρώτικη συνταγή και περιέχουν κατίκι Δομοκού και πιπεριά. Ψήνονται σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC, με αντίσταση και αέρα, χωρίς να αποψυχθούν και χωρίς να αφαιρεθεί το ταψάκι. Για καλύτερο ψήσιμο προτείνεται το ψήσιμο στην κατώτερη σχάρα και όχι σε μεταλλικό ταψί. Στα συστατικά περιέχουν: αλεύρι σίτου, νερό, 18% κοτόπουλο φιλέτο και στήθος, αλάτι, σάκχαρα: δεξτρόζη, μαλτοδεξτρόζη, ασκορβικό νάτριο, κιτρικό νάτριο, άμυλο, ταπιόκα, λακτόζη, φυτικές ίνες σίτου, άμυλο πατάτας, σινάπι, σόγια. Μυζήθρα, μείγμα από φυτικά λίπη, 4% κατίκι, μυζήθρα, 3% πιπεριά, κρεμμύδι, σιμιγδάλι, ζάχαρη, αλάτι, μείγμα σταθεροποιητών, φυτικές ίνες σίτου, ρυθμιστές οξύτητας, μαργαρίνη, ζωμό, εκχύλισμα κοτόπουλου, εκχύλισμα μαγιάς, μείγμα και εκχύλισμα μπαχαρικών, κρεμμύδι σε σκόνη.
6. ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΣ – Σπανακόπιτα
Η πλέον κλασική σπανακόπιτα με βαρελίσια φέτα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) έρχεται από το «Τυροκομείο Κωσταρέλος». Η πίτα δεν χρειάζεται να ξεπαγώσει, ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο για 35-45 λεπτά, στους 175oC, στον αέρα και στη μεσαία σχάρα. Η σπανακόπιτα περιέχει σε ποσοστό 52% ζύμη, η οποία αποτελείται από 67% αλεύρι σίτου, νερό, ηλιέλαιο, ελαιόλαδο, αιγοπρόβειο βούτυρο λιωμένο, βούτυρο γάλακτος, αλάτι και ξίδι. Το υπόλοιπο 48% αποτελείται από τη γέμιση που περιέχει 34% σπανάκι κατεψυγμένο, 27% βαρελίσια φέτα ΠΟΠ, πράσο κατεψυγμένο, κρεμμύδι, ηλιέλαιο, μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.
7. FAMILIAS – Κρουασάν με ζαμπόν και τυρί
Αυτά τα μίνι κρουασάν που παράγονται στην Ε.Ε. για την εταιρεία «Λακωνική Τροφίμων» είναι ιδανικά για παιδικά και εφηβικά πάρτι. Στα συστατικά διαβάσαμε: 62% ζύμη, αλεύρι σίτου, μαργαρίνη, αλάτι, κιτρικό οξύ, σορβικό κάλιο, καροτένια, αντιοξειδωτικό: α-τοκοφερόλη, νερό, μαγιά, πρωτεΐνη γάλακτος, σκόνη αυγού, ζάχαρη, αλάτι, γλουτένη σίτου, γαλακτωματοποιητές, μίγμα τυριών 21%, νερό, τυρί, γκούντα 21%, μπεσαμέλ 21%, υποκατάστατο κίτρινου τυριού 5%, άμυλο σίτου, σταθεροποιητές, ζαμπόν 17%, χοιρινό κρέας 54%, άμυλο πατάτας, πρωτεΐνη σόγιας, αλάτι, ασκορβικό νάτριο, βελτιωτικό γεύσης: γλουταμινικό μονονάτριο, δεξτρόζη, καρμίνιο, νιτρώδες νάτριο, αρωματικές ύλες και καρυκεύματα.
8. ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ – Σπανακοτυρόπιτα
Αυτή η βιολογική, παραδοσιακή, χωριάτικη σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο και ολόκληρη φέτα Π.Ο.Π. παράγεται και συσκευάζεται από το συνεταιρισμό γυναικών «Γωνιάτισσες» στη Νέα Γωνιά της Χαλκιδικής, για λογαριασμό του Αμπελουργικού Οίκου Καζάκη, με τις συνταγές και υπό την επίβλεψη της Μαριάννας Καζάκη. Η πίτα ψήνεται στην κάτω σχάρα του φούρνου, με αέρα. Προτείνεται να ψηθεί στους 220οC μέχρι να φουσκώσει, στη συνέχεια να κοπεί σε κομμάτια και να συνεχιστεί το ψήσιμο στους 180oC έως ότου ροδίσει. Δεν χρειάζεται επάλειψη με βούτυρο και δεν ψήνεται σε φούρνο μικροκυμάτων. Στα συστατικά διαβάσαμε: αλεύρι σίτου 32%, σπανάκι 23%, κρεμμύδι ξερό 12%, βούτυρο 10%, τυρί Φέτα ΠΟΠ 9%, πράσο 6%, φρέσκο κρεμμύδι 3%, ηλιέλαιο, ελαιόλαδο, αυγά, άνηθο, πιπέρι και αλάτι.
9. ΣΠΟΡΑ – Σκοπελίτικη παραδοσιακή
Αυτή η παραδοσιακή σκοπελίτικη πίτα παράγεται 100% χειροποίητα με την αυθεντική συνταγή, στη Σκόπελο από την εταιρεία «Ζέρβας Ι & ΣΙΑ. Είναι προϊόν βαθιάς κατάψυξης και μπορεί είτε να τηγανιστεί είτε να ψηθεί στο φούρνο, αφότου αποψυχθεί για 30 λεπτά. Όποιος και αν είναι ο τρόπος χρειάζεται ψήσιμο και από τις δύο πλευρές έως ότου ροδίσει. Η ζύμη (56%) αποτελείται από αλεύρι σίτου, νερό, βούτυρο γάλακτος, ξίδι, αλάτι, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ηλιέλαιο και άμυλο αραβοσίτου. Η γέμιση αποτελείται από λευκό τυρί άλμης από κατσικίσιο, πρόβειο και αγελαδινό γάλα, μυζήθρα, σιμιγδάλι σκληρού σίτου και πιπέρι.
Το άρθρο της εβδομάδας
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!