Το παρφέ και το σεμιφρέντο, αν και πολλοί μπορεί να τα μπερδεύουν δεν ανήκουν στην ίδια φυλή παγωτών. Είναι όμως «συγγενείς». Για αυτό και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουμε τους δεσμούς που τα δένουν, τις διαφορές στην καταγωγή και την παρασκευή τους, αλλά και την ελληνική εκδοχή του «παρφέ» που είναι και η πρώτη εικόνα που μας έρχεται στη μνήμη, όταν ακούμε το όνομά του.
Η παλαιότερη καταγεγραμμένη συνταγή με τον όρο «παρφέ» βρίσκεται σε ένα βιβλίο μαγειρικής του 1869, το «Le livre de Cuisine», του Jules Gouffé, σεφ του παρισινού «Jockey Club». Παρφέ στα γαλλικά σημαίνει «τέλειο, αψεγάδιαστο». Γιατί πήρε αυτή την ονομασία;
Λόγω της απαιτητικής τεχνικής του, καθώς συνδύαζε ιδανική ισορροπία των υλικών του, της ζάχαρης, των υγρών και των λιπαρών στοιχείων, ώστε να επιτευχθεί το κρεμώδες και ταυτόχρονα στέρεο αποτέλεσμα. Αργότερα προστέθηκαν φρούτα, σιρόπια, λικέρ, ξηροί καρποί και το παρφέ έγινε δημοφιλές ανά τον κόσμο. Από το παρφέ -καθώς έγινε δημοφιλές στην Ευρώπη- γεννήθηκε το σεμιφρέντο στην Ιταλία. Η μεγάλη διαφορά τους έγκειται στον τρόπο διαχείρισης των αυγών στην παρασκευή τους. Όπως διαβάζουμε στο βιβλίο της Μελίσσας Στοΐλη «Και διηγώντας τα… να τρως», το γαλλικό παρφέ περιέχει μια pâte à bombe, δηλαδή σιρόπι σε 120°C που προστίθεται σε χτυπημένους κρόκους, ενώ το σεμιφρέντο περιέχει ιταλική μαρέγκα, δηλαδή χτυπημένα ασπράδια που περιχύνονται με καυτό σιρόπι και ομογενοποιούνται. Το ελληνικό παρφέ, όπως το γνωρίζουμε, περιέχει ξηρούς καρπούς και φρουί γλασέ.
Δείτε και μερικές αγαπημένες συνταγές:
Παρφέ γιαούρτι με καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς
Το πολυαγαπημένο μας παρφέ με την προσθήκη γιαουρτιού μεταμορφώνεται σε ένα πραγματικά τέλειο γλύκισμα, σε έναν συνδυασμό που πάντα μάς κερδίζει. Οι ξηροί καρποί, εκτός από γεύση, προσθέτουν και μια ακόμα ωραία υφή, στο βελούδινο κατά τα άλλα παρφέ.
Παγωτό παρφέ με γεύση καραμέλα
Ένα απίστευτα λαχταριστό παγωτό που δεν χρειάζεται παγωτομηχανή για να το ετοιμάσετε και σίγουρα θα γίνει αγαπημένη σας συνήθεια.
Σεμιφρέντο σοκολάτας με σύκα και φουντούκια
Ένα σοκολατένιο σεμιφρέντο είναι ό,τι πρέπει για κάθε περίσταση, είτε είναι γιορτή είτε απλά μια μέρα που θέλετε να κάνετε ένα δώρο σε εσάς και όποιον φάει από τα χεράκια σας.
Μπόμπα με σεμιφρέντο τιραμισού
Ένα από τα πιο γνωστά ιταλικά γλυκά δίνει έμπνευση και γίνεται η… καρδιά ενός γλυκού, σκέτη μπόμπα!
Το άρθρο της εβδομάδας
FOOD SCIENCE
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!