Γρανίτα, σορμπέ και σερμπέτ, τρεις παγωμένες γλυκιές απολαύσεις που αγαπάμε πολύ και συχνά συγχέουμε μεταξύ τους. Γι’ αυτό ήρθε η ώρα να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτές και να τις «ξεμπλέξουμε» στο μυαλό μας.
Ας ξεκινήσουμε από το πιο αγαπημένο μας και το πιο δημοφιλές που είναι φυσικά η γρανίτα. Βασικά συστατικά για την παρασκευή της γρανίτας λοιπόν είναι ο πάγος και τα φρούτα. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το σορμπέ. Για να φτιάξουμε γρανίτα χρησιμοποιούμε χυμό φρέσκων φρούτων, χωρίς την πούλπα τους, ο οποίος αναμειγνύεται με ένα αραιό σιρόπι. Για να πετύχουμε τη σωστή υφή, χρειάζεται ανακάτεμα ανά τακτά διαστήματα, ώστε να σπάσει ο πάγος που σχηματίζεται και να δημιουργηθούν οι χαρακτηριστικοί κρύσταλλοι. Γενικά οι γρανίτες είναι πιο άγλυκες από τα σορμπέ, η υφή τους δεν είναι ιδιαίτερα συμπαγής και σερβίρονται κυρίως σε ποτήρι.
Το σορμπέ διαφέρει στην υφή, η οποία προκύπτει από την αναλογία των υλικών που χρησιμοποιούνται. Η μεγάλη τους διαφορά είναι ότι για το σορμπέ, πέρα από τον χυμό των φρούτων, χρησιμοποιούμε και τη σάρκα τους, ενώ βάζουμε στο μείγμα λιγότερο νερό αλλά περισσότερη ζάχαρη γι αυτό και είναι πιο γλυκά από το γρανίτα. Οπότε έχουμε μια πλουσιότερη υφή, που μοιάζει με αυτή του παγωτού, με αποτέλεσμα να σερβίρεται σε μπάλες και να χρειάζεται κουτάλι για να καταναλωθεί. Οι γρανίτες και τα σορμπέ έχουν μηδενικά λιπαρά καθώς δεν περιέχουν αυγά, γάλα ή κρέμα γάλακτος.
Μια ακόμα παγωμένη λιχουδιά που μοιάζει αρκετά με το σορμπέ αλλά θυμίζει λίγο περισσότερο παγωτό είναι το σερμπέτ (sherbet). Έχει μεγάλη συγγένεια με το σορμπέ αλλά είναι πιο πλούσιο αφού, εκτός από φρούτα και ζάχαρη, περιέχει γάλα ή κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά, ασπράδι αυγού ή ζελατίνη. Γενικά η σύστασή του είναι πιο βαριά από αυτή του sorbet αλλά γενικά είναι πολύ πιο ελαφρύ από το παγωτό.
Δείτε και μερικές αγαπημένες συνταγές:
Σπιτική γρανίτα φράουλα
Αγαπάμε τις φράουλες και τις γρανίτες και για αυτό κάνουμε συνδυασμούς. Απολαμβάνουμε, λοιπόν, δροσερές και νόστιμες γρανίτες στο σπίτι μας. Παίρνουμε φρέσκες φράουλες, φτιάχνουμε τις γρανίτες και καθόμαστε στο μπαλκόνι μαζί με τους αγαπημένους μας.
Σορμπέ με βασιλικό και ανανά
Τα σορμπέ φρούτων είναι μία νότα δροσιάς στα καλοκαιρινά ζεστά απογεύματα. Εδώ σας δίνουμε την πιο εξωτική εκδοχή τους, με ανανά.
Το άρθρο της εβδομάδας
CUCINA CARUSO
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!