Η μαγειρική είναι μαζί τέχνη και επιστήμη, αλλά όλοι μπορούν να μάθουν να μαγειρεύουν εύκολα και νόστιμα φαγητά. Για τους αρχάριους στην κουζίνα, οι βασικές τεχνικές είναι απαραίτητες. Ο οδηγός αυτός παρουσιάζει με απλό και κατανοητό τρόπο εύκολες αλλά βασικές μεθόδους, από το σοτάρισμα έως το μαρινάρισμα λύνοντας όλες σας τις απορίες. Φροντίστε να τις δοκιμάσετε πολλές φορές, ακόμα και αν στην αρχη κάνετε λάθη. Άλλωστε η εξάσκηση φέρνει πάντα αποτελέσματα. Ας δούμε μαζί ποιες είναι οι 8 βασικές τεχνικές που κάθε αρχάριος πρέπει να γνωρίζει:
Κόψιμο λαχανικών: Είναι πολύ σημαντικό για τα λαχανικά να κόβονται με τον σωστό τρόπο. Είτε τα κόβετε σε μικρούς κύβους, είτε σε πολύ μικρά κομμάτια (κοινώς, όταν τα ψιλοκόβετε) βοηθάτε να ενσωματωθούν καλύτερα με τα υπόλοιπα υλικά, αλλά και να μαγειρευτούν σωστα και ομοιόμορφα. Ασφάλεια πάντα πρώτα: χρησιμοποίησε ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι και σταθερή βάση.
Ψήσιμο: Το ψήσιμο στον φούρνο είναι μία από τις πιο υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος. Ξεκινήστε με απλά φαγητά όπως ψητά λαχανικά ή κοτόπουλο. Φροντίζετε πάντα να προθερμαίνετε τον φούρνο, να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία σωστά ανάλογα με το υλικά που μαγειρεύετε και να ελέγχετε συχνά το φαγητό (κάτι που ισχύει για όλους τους τρόπους μαγειρέματος).
Σoτάρισμα: Με το σoτάρισμα μαγειρεύετε τα υλικά σας γρήγορα και νόστιμα. Η μέθοδος είναι απλή: κόβετε τα υλικά σας σε μικρά κομμάτια και τα μαγειρεύετε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία με λίγο λάδι. Ιδανικό για λαχανικά και κρέας, τους δίνει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και μαλακή υφή.
Θωράκισμα: Πρόκειται για μαγείρεμα τροφίμων με λίγο λάδι σε υψηλή θερμοκρασία. Συνήθως αποτελεί προπαρασκευαστικό στάδιο πριν το μαγείρεμα μιας πρωτεΐνούχας τροφής (συνήθως κρέατος) στον φούρνο ή στην κατσαρόλα. Με τη μέθοδο αυτή, θωρακίζουμε εξωτερικά το κρέας, ώστε να διατηρήσει την υγρασία. Έτσι, κάνουμε το κρέας μας μαλακό και ζουμερό.
Μπλανσάρισμα: Περιλαμβάνει το βράσιμο τροφίμων για μικρό χρονικό διάστημα και την άμεση ψύξη τους σε παγωμένο νερό. Χρησιμοποιείται για να διατηρηθούν ζωηρά τα χρώματα και τραγανή η υφή των λαχανικών.
Μαρινάρισμα: Τα υλικά βυθίζονται για ορισμένο χρονικό διάστημα (ακόμα και για μια ολόκληρη μέρα) σε ένα υγρό μείγμα με μπαχαρικά για να ενισχυθεί η γεύση τους πριν το μαγείρεμα.
Καραμέλωμα λαχανικών: Πρόκειται για μια τεχνική που αναδεικνύει τη φυσική γλυκύτητά τους (και συγκεκριμένα των ζακχάρων που περιέχουν) ενώ ταυτόχρονα προσθέτει πλούσιο χρώμα και βάθος στη γεύση. Για να καραμελώσετε τα λαχανικά, ζεστάνετε λίγο λάδι ή βούτυρο σε μια κατσαρόλα ή ένα αντικολλητικό τηγάνι με χοντρό πάτο, προσθέστε τα λαχανικά και αφήστε τα να ψηθούν σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία μέχρι να πάρουν ένα όμορφο, καφέ χρώμα.
Το άρθρο της εβδομάδας
FOOD SCIENCE
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!