Τα τραπέζια του λιγοστά, τόσο αυτά στη σάλα με τη μεγάλη τζαμαρία όσο και αυτά που βγάζει έξω στο μικρό πεζοδρόμιο. Η κουζίνα του γεμάτη από γυναίκες. Επικεφαλής η Καλύμνια Μαρία Κλήμη, ιδιοκτήτρια και μαγείρισσα από τις λίγες. Αν και μικρός ο χώρος, όλες τους συντονίζονται με άψογο τρόπο.
Χωρίς φασαρία, χωρίς φωνές και χωρίς βιασύνες. Τα πιάτα βγαίνουν μοσχοβολιστά και σερβίρονται με χαμόγελο. Αυτή είναι η καθημερινότητα σε αυτό το εστιατόριο των Ιωαννίνων με το περίεργο όνομα, που σερβίρει καθαρόαιμη ελληνική κουζίνα. Το Μαγαζάκι Που Λέγαμε έχει γίνει προορισμός και όσοι επισκέπτονται την πόλη δεν γίνεται να μην περάσουν από τα τραπέζια του και να μην επιστρέψουν όταν ξαναβρεθούν στα Γιάννενα.
Από την αγγλική φιλολογία στην κουζίνα
Η Μαρία Κλήμη είναι μια δυναμική γυναίκα. Το καταλαβαίνει κανείς μόλις τη δει και ανταλλάξει δυο κουβέντες μαζί της. Η μαγειρική είναι το πάθος της και η ελληνική κουζίνα η μεγάλη της αγάπη. Αυτά τα δύο την έκαναν να αφήσει τις σχολικές τάξεις, τα βιβλία των Αγγλικών και να πιάσει τα τηγάνια και τις κατσαρόλες. Είχε και καλό δάσκαλο, όπως λέει, τον σεφ Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο, από τον οποίο έμαθε πολλά. Έτσι, σε ένα όμορφο παλιό κτίριο έφτιαξε το μαγειρικό της σπιτικό το 2018. Η μπριγάδα της αποτελείται μόνο από γυναίκες, και όσο δύσκολο κι αν ακούγεται αυτό για κάποιους, έχει καταφέρει να λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένη μηχανή.
Το κυνήγι των παραγωγών
Όλες οι πρώτες ύλες εδώ έρχονται από μικρούς παραγωγούς, ντόπιους αλλά και από όλη την Ελλάδα. Η Μαρία αναζητά καθημερινά να βρει ό,τι πιο εκλεκτό υπάρχει και ταιριάζει στα πιάτα της. Φέρνει καλούδια από το νησί της, την Κάλυμνο, τυριά από την Κάσο, λαδόπιτες από τη Ρόδο, αλλαντικά από τη Θράκη, όσπρια από τη Θεσσαλία και ελαιόλαδο από την Αλεξανδρούπολη. Η κάβα της διαθέτει γύρω στις 30 και ετικέτες από τον Σύνδεσμο Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ).
Πιάτα με γνήσια ελληνικόητα
Ο κατάλογος του εστιατορίου ακολουθεί την εποχικότητα. Τετριμμένο θα πείτε, δεν γίνεται, όμως, διαφορετικά, αφού τα πιάτα της Μαρίας βασίζονται στα φρέσκα υλικά. Τα χόρτα εποχής αυτή την περίοδο σερβίρονται με πεπόνι και στα τέλη του καλοκαιριού με σταφύλι, η ντομάτα συνδυάζεται με το κρεμώδες βερδικουσιώτικο τυρί και παξιμάδι από χαρούπι σε σαλάτα, τα ντολμαδάκια –με τον κασιώτικο τρόπο– γεμίζονται με ανάμεικτο κιμά και σερβίρονται με λεμονάτη δροσερή σαλάτα. Από τον κατάλογο δεν λείπει ποτέ το «παστίτσιο» με ντόπιες μακαρούνες, κιμά από γαρίδες και μια αφράτη μπεσαμέλ.
Ακόμα έχω τη γεύση του στο στόμα μου από την πρώτη φορά που το δοκίμασα. Όπως και το ριζότο – ντολμαδάκια γιαλαντζί με κρέμα από αμπελόφυλλα και γιαούρτι. Το Μαγαζάκι Που Λέγαμε είναι ένα εστιατόριο από αυτά που κάποιος ταξιδιώτης θέλει να βρίσκει όταν φεύγει από το άστυ. Έχει χαρακτήρα, δυναμισμό και τσαγανό, όπως και η ιδιοκτήτριά του.
Εθν. Αντιστάσεως 44, Ιωάννινα, τηλ.: 6948187769
Το άρθρο της εβδομάδας
FOOD SCIENCE
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!