Ένα μοναδικό φαινόμενο καταγράφηκε στον πλανήτη Αρη, που κάποιος θα μπορούσε να πει ότι πρόκειται για… αράχνες που τριγυρίζουν στην επιφάνεια του πλανήτη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.
Σύμφωνα με το cbcnews, η ESA ανέφερε σε δελτίο Τύπου ότι δορυφόρος κατέγραψε εικόνες των «αραχνών», οι οποίες στην πραγματικότητα είναι απλώς μικρές, σκουρόχρωμες κηλίδες που σχηματίζονται όταν η ηλιοφάνεια πέφτει πάνω στο διοξείδιο του άνθρακα που συσσωρεύεται στον πλανήτη κατά τους χειμερινούς μήνες.
{https://x.com/esa/status/1784134349471854632}
Η συσσωρευμένη ηλιοφάνεια μετατρέπει τον πάγο του διοξειδίου του άνθρακα σε αέριο και δημιουργεί πίεση που διαπερνά τον πάγο προκαλώντας εκρήξεις σκόνης στην επιφάνεια του πλανήτη.
Αν και οι κηλίδες που δημιουργούνται από το φαινόμενο αυτό μπορεί να φαίνονται μικροσκοπικές από το διάστημα, στην πραγματικότητα είναι αρκετά μεγάλες.
Η ESA δήλωσε ότι έχουν πλάτος μικρότερο από 145 πόδια (44,19 μέτρα), ενώ μπορεί να ξεπερνούν και το μισό μίλι. Κάτω από αυτές τις μεγάλες κηλίδες, το μοτίβο που μοιάζει με αραχνοειδές είναι χαραγμένο κάτω από τον πάγο του διοξειδίου του άνθρακα, δήλωσε η ESA.
Η «Πόλη των Ινκας»
Τα αραχνοειδή μοτίβα παρατηρήθηκαν από το ExoMars Trace Gas Orbiter, το οποίο εκτοξεύτηκε το 2016 και μελετά τον Άρη για ενδείξεις πιθανής ζωής στο παρελθόν. Η πλειονότητα των κηλίδων που κατέγραψε ο δορυφόρος εμφανίζεται στα περίχωρα ενός τμήματος του Άρη που φέρει το παρατσούκλι «Πόλη των Ίνκας» λόγω των γραμμικών κορυφογραμμών που θυμίζουν αρχιτεκτονική των Ίνκας.
Η περιοχή, που ανακαλύφθηκε το 1972 από σκάφος της NASA, είναι γνωστή και ως Angustus Labyrinthus και βρίσκεται κοντά στο νότιο πολικό κάλυμμα του πλανήτη.
Δεν είναι σαφές πώς διαμορφώθηκε η περιοχή, αναφέρει η ESA. Μία από τις θεωρείες είναι ότι επρόκειτο για αμμόλοφους που απολιθώθηκαν.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!