Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μόνη της και όλοι τους: Η Πελοπόννησος η πιο ευλογημένη στην ηπειρωτική Ελλάδα

Μόνη της και όλοι τους: Η Πελοπόννησος η πιο ευλογημένη στην ηπειρωτική Ελλάδα




Το url αντιγράφηκε.

Η Πελοπόννησος είναι, μάλλον, η πιο ευλογημένη περιοχή στην ηπειρωτική Ελλάδα, έχοντας ένα ιδιαίτερο μείγμα οθωμανικής επιρροής και φραγκολεβαντίνικης, αλλά και μια γεωμορφολογία που της χαρίζει πληθώρα ομορφιάς διαφορετικού τύπου. Συνήθως αποθεώνεται για τα μέρη της που είναι θαύματα της φύσης, όπως ο Μυστράς, η Καρδαμύλη, το Λιμένι, το Γύθειο, η Μάνη, η Βοϊδοκοιλιά, το Taste Atlas τώρα εστιάζει αλλού.

Η Πελοπόννησος είναι η Νο1 περιοχή στην Ελλάδα και, πιθανότατα, στην Ευρώπη, σε λάδι και έχει μπόλικες περιοχές που διεκδικούν κάθε χρόνο τον τίτλο του καλύτερου. Αυτός βέβαια έχει καπαρωθεί για δεκαετίες από τη Μεσσηνία, από την Καλαμάτα, και δικαιολογημένα είναι η πρώτη στην αναφορά του Taste Atlas.

Πελοπόννησος: Οι 5 περιοχές με το καλύτερο λάδι

Καλαμάτα

Αναμενόμενα το κορυφαίο λάδι στην Ελλάδα, σύμφωνα με την λίστα, αφού η Μεσσηνία είναι ένα ορόσημο για την Πελοπόννησο. Το αφιέρωμα τονίζει πως το λάδι είναι το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν των ντόπιων, σημαντικό για την τοπική οικονομία, φτιαγμένο από κορωνέικη ποικιλία ελιάς, σε μείξη κατά 5% με ελιά ποικιλίας «Μαστοειδής». Το τελικό αποτέλεσμα φέρνει ένα κιτρινοπράσινο λάδι, σχετικά πικρό, με άρωμα πράσινου φρούτου.

Φοινίκι Λακωνίας

Το λάδι στο Φοινίκι φτιάχνεται από 70% κορωνέικη ποικιλία, 25% αθηνολιά και 5% ασπρολιά και η ποιότητα του οφείλεται στο ιδιαίτερο έδαφος και χώμα της περιοχής. Το άρωμά του περιγράφεται στο Taste Atlas ως φρουτώδες και πιπεράτο, με μια αίσθηση φρεσκοκομμένου γρασιδιού. Η κατάλληλη στιγμή για να γίνει η απόσταξη, είναι όταν οι ελιές έχουν ένα κιτρινοβιολετί χρώμα.

Ολυμπία

Σε μια περιοχή με λόφους, φτιάχνεται το λάδι της Ολυμπίας, με 90% ποικιλία κορωνέικη και 10% κολλυρέικη. Οι καλύτερες ελιές συλλέγονται μετά το όργωμα και γίνεται η απόσταση σε ειδικούς φυγόκεντρους μύλους και έχει έντονο άρωμα ώριμης ελιάς, λίγο φρουτώδες, ελαφρώς πικάντικο και πικρό, με παχιά ιξώδη υφή.

Μόνη της και όλοι τους: Η Πελοπόννησος αποθεώνεται στο Taste Atlas και «βγάζει το λάδι» σε όλους - Τα 5 μέρη της για να εστιάσεις

Λακωνία

Το λάδι «Λακωνία» περιέχει ποικιλία κορωνέικη, κουτσουρελιά, αθηνολιά και ασπρολιά. Το εξαίρετο κλίμα και η εξαίρετη ποιότητα του εδάφους, ευνοούν την παραγωγή της ελιάς, η οποία έχει ένα πράσινο-χρυσό χρώμα και φρουτώδες άρωμα.

Πέτρινα Λακωνίας

Η κορωνέικη ποικιλία φέρνει αυτό το απόσταγμα λαδιού στο χωριό Πέτρινα στη Λακωνία, όπου παράγονται ετησίως 300 τόνοι ελαιόλαδου. Το χρώμα του είναι κιτρινοπράσινο, η γεύση ελαφρώς πικρή, αλλά έχει μια γλυκιά επίγευση και φρουτώδη μυρωδιά, ειδικά όσο παραμένει φρέσκο.

Κάπως έτσι, η Πελοπόννησος μπορεί να χαρακτηριστεί η Αρχόντισσα της Ευρώπης στην παραγωγή λαδιού και στην ποιότητα του.



Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αλήθεια είναι πως η DS Automobiles προωθεί το ηλεκτρικό της μέλλον, με πάνω από 50 μονάδες προπαραγωγής του επερχόμενου μοντέλου της να βγαίνουν στους γαλλικούς δρόμους για ολοκλήρωση...

ΜΑΓΑΖΙΝΟ

Λίγο πριν από τη μεγάλη πρεμιέρα της τρίτης σεζόν του Maestro στο Mega, παίρνουμε μια γεύση από τα γυρίσματα της σειράς. Διαβάστε περισσότερα στο govastiletto.gr ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ...

ΕΛΛΑΔΑ

Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας σύμφωνα με μελέτη ερευνητών τριών πανεπιστημίων της...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Που επικεντρώνονται οι δημοσκοπικές πιέσεις για τη ΝΔ. Οι επιτελείς της κυβέρνησης αγωνιούν να περάσουν «θετικό» μήνυμα και να αλλάξουν την ατζέντα. Την ώρα...