Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ελλάδα

Μόλις μισή ώρα διήρκεσε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Μόλις μισή ώρα διήρκεσε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη


Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (24/9. 19:10 ώρα Ελλάδος) η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη που διήρκεσε μισή ώρα.

Είχε προηγηθεί η προκλητική δήλωση του προέδρου της Τουρκίας, από το βήμα του ΟΗΕ, για την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Και όλα αυτά, λίγα λεπτά πριν τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε η ελληνική αποστολή, εδώ και 48 ώρες, είχε φροντίσει να διατηρήσει χαμηλά τον πήχυ σχετικά με τη συνάντηση αυτή.

Το μεταναστευτικό, οι διμερείς σχέσεις και οι περιφερειακές εξελίξεις ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews με την Αντριάνα Παρασκευοπούλου ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στη Νέα Υόρκη, Δημήτρης Γκάτσιος, η συνάντηση έλαβε χώρα με το σχήμα «τρεις συν τρεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος μετέφερε το κλίμα, λέγοντας:

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χειραψία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και τον επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Τούρκου προέδρου (…) Είχαμε χειραψίες από την πλευρά του κυρίου Ερντογάν τόσο προς τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, όσο και προς την επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, την Άννα Μαρία Μπούρα. Οι διευρυμένες συζητήσεις των δύο ηγετών έχουν στενό χρονικό πλαίσιο, καθώς λαμβάνουν χώρα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Πρώτος στόχος είναι η επιβεβαίωση των ήρεμων νερών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Στην πρώτη γραμμή επίσης βρίσκονται η επισκόπηση των διμερών σχέσεων, το προσφυγικό – μεταναστευτικό, οι περιφερειακές εξελίξεις με αιχμή την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης, όπως έχει διαμηνύσει, θα θέσει επί τάπητος και το Κυπριακό (…)

Μετά τις συζητήσεις των δύο ηγετών αναμένουμε να οριστούν τα χρονοδιαγράμματα όσον αφορά στον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα, αλλά και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Όλα αυτά θα “τρέξουν”, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Οκτώβριο και Νοέμβριο, προκειμένου αμέσως μετά να φτάσουμε στο επόμενο ορόσημο του διαλόγου της Αθήνας με την Άγκυρα: τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Το προηγούμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Αυτή τη φορά αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία μέχρι το τέλος του έτους.

Έτερα ζητήματα στην ατζέντα των συνομιλιών είναι το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και θα αναζητούν τρόπους και νέες στρατηγικές προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τρόποι δράσης των κυκλωμάτων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε επί τάπητος και το Κυπριακό. Θετική θεωρεί η ελληνική πλευρά την κινητικότητα που υπάρχει όσον αφορά στις συναντήσεις των κυρίων Χριστοδουλίδη και Τατάρ με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Υπάρχει επίσης προσδοκία για μία συνάντηση των κκ. Χριστοδουλίδη και Τατάρ. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή».

 

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Πολιτική

Στη διαγραφή του Μάριου Σαλμά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών....

Αθλητικά

Η «Δίκη  ΣΚΑΪ» αποκάλυψε ότι ο 9ος Τακτικός Ανακριτής Αθηνών Παναγιώτης Τζιούβας διερευνά το κακουργηματικό αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου...

Αυτοκίνητο

Το πρόβλημα που δημιουργείται με τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα που προξενούν τροχαία ατυχήματα είναι ότι δεν αποζημιώνονται αυτοί που είναι νόμιμα ασφαλισμένοι και δεν είναι...

Αθλητικά

Πέντε 24ωρα μετά τα δύο γκολ που πέτυχε εις βάρος της Χετάφε (2-1), ο Τζιοβάνι Λο Σέλσο, σκόραρε ξανά το βράδυ της Δευτέρας στο...