Connect with us

Hi, what are you looking for?

Μαγαζίνο

Μπορώ να δώσω γάλα στη γάτα μου;

Μπορώ να δώσω γάλα στη γάτα μου;


Αυτή είναι μια ευρέως διαδεδομένη παρανόηση. Όχι, οι γάτες δεν θα πρέπει να πίνουν γάλα, ιδιαίτερα το αγελαδινό που συναντάται σε πολλά νοικοκυριά.

Τα ποντίκια συνήθως δεν έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στο τυρί. Τα σκυλιά δεν θα πρέπει να μασούν κόκαλα. Επίσης, οι γάτες δεν θα πρέπει να πίνουν γάλα.

Είναι πιθανό ότι τα κινούμενα σχέδια, καθώς και τα έργα του ζωγράφου Alfred Arthur Brunel de Neuville, συνέβαλαν στη διάδοση αυτής της παρανόησης. Αν και η γάτα σου μπορεί να γλύφει το ποτήρι με το γάλα που βρήκε στο τραπέζι (ίσως επειδή της αρέσει η γεύση του ή γιατί το συνδέει με τις αναμνήσεις της από την εποχή που ήταν μωρό γατάκι), αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ωφέλιμο για εκείνη.

Σύμφωνα με την People’s Dispensary for Sick Animals, μια από τις μεγαλύτερες φιλοζωικές οργανώσεις στη Βρετανία, οι περισσότερες γάτες αναπτύσσουν δυσανεξία στη λακτόζη καθώς μεγαλώνουν. Αυτό σημαίνει ότι το έντερό τους δεν παράγει λακτάση, το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της λακτόζης. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να τους προκαλέσει περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη, οδηγώντας σε πεπτικές διαταραχές και συμπτώματα όπως διάρροια, έμετο και φούσκωμα.

Παρόλο που ορισμένες γάτες δεν παρουσιάζουν δυσανεξία, δεν είναι σκόπιμο να το ρισκάρεις. Δηλαδή, καλό είναι να αποφεύγεις να δίνεις αγελαδινό γάλα στο κατοικίδιό σου. Μια κατάλληλη τροφή και άφθονο καθαρό νερό θα εξασφαλίσουν τις ανάγκες του.

Το πλήρες αγελαδινό γάλα περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Για το λόγο αυτό, η τακτική χορήγηση γάλακτος στη γάτα σου μπορεί να προσθέσει επιπλέον λίπος και σάκχαρα στη διατροφή της, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους της. Επιπλέον, περιέχει φωσφορικά άλατα, γεγονός που καθιστά την κατανάλωσή του ανεπιθύμητη για γάτες με νεφρική νόσο, καθώς ο φώσφορος μπορεί να βλάψει την υγεία τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Feline Medicine and Surgery (Απρίλιος 2018).

Μπορούν οι γάτες να καταναλώσουν κάποιο άλλο είδος γάλακτος;

Δυστυχώς, τα γάλατα από βρώμη, σόγια, αμύγδαλο και καρύδα δεν αποτελούν καλή επιλογή. Ορισμένα από αυτά μπορεί να περιέχουν υψηλές ποσότητες λίπους ή ζάχαρης. Επίσης, μπορεί να περιέχουν έλαια ή συντηρητικά που είναι δύσπεπτα για τις γάτες ή να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές. Επιπλέον, ενδέχεται να περιέχουν αλάτι, το οποίο μπορεί να επιβαρύνει την υγεία μιας γάτας, ειδικά αν είναι επιρρεπής σε υπέρταση ή νεφρικές παθήσεις.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Οικονομία

Χωρίς μεταβολές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια θα είναι και τα φετινά τέλη κυκλοφορίας που καλούνται εκατομμύρια οδηγοί να καταβάλουν.Η ανάρτησή τους αναμένεται να γίνει...

Μαγαζίνο

Η κάμερα της εκπομπής «Το Πρωινό» συνάντησε τον Snik στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο γνωστός τράπερ ρωτήθηκε μεταξύ άλλων για τα αρνητικά σχόλια του...

Πολιτική

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, με ανάρτησή του το πρωί της Τρίτης (22/10) αποκάλυψε πώς θα πρέπει να παραμείνει σε αφωνία για τις...

Μαγαζίνο

Ο Ορέστης Χαλκιάς και η Δάφνη Κιουρκτσόγλου φαίνεται ότι αποφάσισαν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους. Ο πρωταγωνιστής της επιτυχημένης σειράς «Maestro» και η πρωταγωνίστρια της...