Το σωστό μαχαίρι και η μέθοδος κοπής για τα τυριά εξαρτώνται από τον τύπο του τυριού (σκληρό, ημίσκληρο, μαλακό ή κρεμώδες) ώστε να διατηρηθεί η υφή και η παρουσίασή του.
Ακολουθεί ένας οδηγός:
- Μαλακά τυριά (π.χ. Μπρι, Καμαμπέρ, Φέτα)
Μαχαίρι: Μαχαίρι με τρύπες στη λεπίδα ή ειδικό μαχαίρι για μαλακά τυριά.
Οι τρύπες αποτρέπουν την κολλώδη υφή του τυριού να “συγκολληθεί” στο μαχαίρι.
Μέθοδος κοπής:
Κόβετε σε σφηνοειδή κομμάτια (για κυκλικά τυριά) ή σε μικρές φέτες.
Για φέτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λεπτό πριονωτό μαχαίρι για πιο καθαρές κοπές. - Ημίσκληρα τυριά (π.χ. Γκούντα, Έμενταλ, Κεφαλογραβιέρα)
Μαχαίρι: Επίπεδο μαχαίρι με πλατιά λεπίδα ή μαχαίρι τυριού με διπλή λαβή.
Για μεγάλες ροδέλες, η διπλή λαβή βοηθά στη σταθερή πίεση.
Μέθοδος κοπής:
Κόβετε σε φέτες ή κύβους, ανάλογα με τη χρήση.
Ξεκινάτε από τη μέση για πιο συμμετρικά κομμάτια. - Σκληρά τυριά (π.χ. Παρμεζάνα, Γραβιέρα)
Μαχαίρι: Μαχαίρι τύπου σκαρπέλο (parmesan knife) ή μικρό, ανθεκτικό μαχαίρι.
Για σκληρά τυριά, τα μαχαίρια αυτά βοηθούν να “σπάσετε” το τυρί σε ανομοιόμορφα κομμάτια.
Μέθοδος κοπής:
Για παρμεζάνα, εισάγετε το μαχαίρι κάθετα και στρίψτε το για να αποσπάσετε φυσικά κομμάτια. - Κρεμώδη τυριά (π.χ. Μασκαρπόνε, Κρεμώδη μυζήθρα)
Μαχαίρι: Κουτάλι ή μικρό σπάτουλα.
Μέθοδος κοπής:
Αντί για κοπή, χρησιμοποιείτε το εργαλείο για να παίρνετε μερίδες. - Μπλε τυριά (π.χ. Ροκφόρ, Γκοργκοντζόλα)
Μαχαίρι: Μαχαίρι με λεπτή, στενή λεπίδα ή μαχαίρι με τρύπες.
Μέθοδος κοπής:
Κόψτε μικρές, καθαρές φέτες, καθώς τα μπλε τυριά είναι εύθραυστα.
Γενικές συμβουλές:
Χρησιμοποιείτε διαφορετικό μαχαίρι για κάθε τύπο τυριού: Έτσι αποφεύγετε την ανάμιξη γεύσεων και υφών.
Προετοιμάστε το τυρί σε θερμοκρασία δωματίου: Για καλύτερη υφή και ευκολότερη κοπή.
Καθαρίστε τη λεπίδα: Ειδικά στα μαλακά τυριά, σκουπίστε τη λεπίδα ανάμεσα στις κοπές.
Η σωστή επιλογή μαχαιριού και τεχνικής αναδεικνύει το τυρί τόσο σε γεύση όσο και σε εμφάνιση!
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!