Ελληνική υπογραφή, αυτή της Netcompany-Intrasoft, φέρει ένα από τα πιο εμβληματικά ευρωπαϊκά έργα ψηφιοποίησης, το ευρωπαϊκό πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας, το οποίο βρίσκεται… στα σκαριά. Το έργο, την υλοποίηση του οποίου έχει αναλάβει κοινοπραξία με επικεφαλής τη Netcompany-Intrasoft και το οποίο θα «τρέξει» σχεδόν αποκλειστικά από την Ελλάδα, έχει μπει στην τελική του ευθεία.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ψηφιακό πορτοφόλι, στο οποίο οι Ευρωπαίοι πολίτες θα µπορούν να αποθηκεύουν όλα τα ηλεκτρονικά τους έγγραφα ταυτοποίησης, όπως ταυτότητα και δίπλωµα, αλλά και πιο εξειδικευµένα έγγραφα, όπως άδεια ασκήσεως επαγγέλµατος, πτυχία, φορολογική ενηµερότητα, ιατρικές συνταγές ή ταξιδιωτικά εισιτήρια. Επίσης, μέσω του πορτοφολιού οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς και να πραγματοποιούν πληρωμές.
Πρακτικά, με το πάτηµα ενός κουµπιού οι Ευρωπαίοι θα μπορούν προσεχώς να μοιραστούν κάθε έγγραφο µε την υπηρεσία ή τον φορέα που το ζητάει, µε απόλυτη ασφάλεια και πλήρη πιστοποίηση και αποδοχή σε επίπεδο ΕΕ. Μεγάλο «ατού» του wallet είναι ότι θα είναι διαλειτουργικό, δηλαδή θα συνδέεται µε τα συστήµατα των κρατών-µελών της ΕΕ, ώστε κάθε Ευρωπαίος πολίτης να εξυπηρετείται µε τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ανεξάρτητα από το κράτος στο οποίο βρίσκεται.
Πάντως, τα πορτοφόλια ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ δεν θα αντικαταστήσουν, αλλά θα συμπληρώσουν τις υφιστάμενες εθνικές λύσεις ταυτοποίησης και επαλήθευσης ταυτότητας.
Με ελληνική υπογραφή
Η ελληνική εταιρεία, στο πλαίσιο τετραετούς σύμβασης, είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη, τη συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη του έργου, το οποίο σχεδιάζεται με βάση τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα κυβερνοασφάλειας, ώστε να καλύπτει τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές ποιότητας και ιδιωτικότητας. Η Netcompany-Intrasoft αναπτύσσει το software framework με τέτοιον τρόπο, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να επιτρέπει την επιτυχημένη υιοθέτηση του EU Digital Identity Wallet απ’ όλα τα κράτη-μέλη.
Να σημειωθεί ότι η δημιουργία του EU Digital Wallet έλαβε το πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 29 Φεβρουαρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας το επόμενο διάστημα.
Υποχρεωτική αποδοχή
Αν και η χρήση του πορτοφολιού ψηφιακής ταυτότητας δεν θα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες, η αποδοχή του θα είναι υποχρεωτική απ’ όλους τους φορείς. Θα ισχύει, για παράδειγμα, για ταυτοποίηση σε ταξίδια εντός της ΕΕ σε αεροδρόμια/ξενοδοχεία, για ενοικίαση αυτοκινήτων, για την πραγματοποίηση πληρωμών, για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και για περιπτώσεις χρήσης στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας, της εκπαίδευσης, των τηλεπικοινωνιών κ.λπ. για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία θα βρίσκονται.
Η υποχρέωση αναγνώρισης του πορτοφολιού για σκοπούς επαλήθευσης ταυτότητας θα ισχύει επίσης για τις πολύ μεγάλες πλατφόρμες, όπως για παράδειγμα αυτές της Meta, της Amazon, της Apple, της Booking.com και του Tik Tok.
Πώς θα πάρουμε το ψηφιακό πορτοφόλι
Μόλις ολοκληρωθεί, το ψηφιακό πορτοφόλι θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους πολίτες, στις επιχειρήσεις αλλά και σε όλους όσους διαμένουν σε χώρες της ΕΕ που θέλουν να ταυτοποιηθούν μέσω αυτού ή να παράσχουν επιβεβαίωση ορισμένων προσωπικών τους πληροφοριών.
Οι πολίτες θα μπορούν να κατεβάζουν, να εγκαθιστούν και να χρησιμοποιούν το πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ στο προσωπικό τους κινητό τηλέφωνο ή στην κινητή τους συσκευή. Τα κράτη-μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν τα εθνικά συστήματα ψηφιακής ηλεκτρονικής ταυτοποίησης για να διευκολύνουν την εγγραφή των πολιτών στο πορτοφόλι (με τη βοήθεια πρόσθετων μέτρων ασφάλειας, όπου απαιτείται).
Γι’ αυτό, άλλωστε, η ελληνική εταιρεία, στο πλαίσιο του έργου, πραγματοποιεί και την ανάλυση των επιχειρησιακών και τεχνικών απαιτήσεων, ενώ στη διαδικασία των προδιαγραφών συμμετέχουν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, ώστε να καλυφθούν οι τεχνικές απαιτήσεις σε διευρωπαϊκό επιπεδο.
Δωρεάν για τους πολίτες
Όπως έχει διευκρινίσει η Κομισιόν, η χρήση του πορτοφολιού, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών υπογραφών για μη επαγγελματική χρήση, θα είναι δωρεάν για τα φυσικά πρόσωπα. Οι επιχειρήσεις ενδέχεται να πρέπει να καταβάλουν τέλη για τη χρήση των υπηρεσιών πορτοφολιού, ανάλογα το επιχειρηματικό μοντέλο του πορτοφολιού που θα επιλέξουν τα κράτη-μέλη.
Αυτό μπορεί να σημαίνει στην πράξη, για παράδειγμα, ότι οι πάροχοι υπηρεσιών, όπως οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς ή οι εταιρείες πιστωτικών καρτών, μπορεί να κληθούν να πληρώσουν για τις υπηρεσίες ταυτοποίησης που θα προσφέρει το πορτοφόλι σε νέες συμβάσεις κινητής τηλεφωνίας ή πιστωτικές κάρτες. Η χρήση του πορτοφολιού για την κοινοποίηση διαπιστευτηρίων και χαρακτηριστικών μπορεί επίσης να κοστίζει για τους παρόχους των εν λόγω χαρακτηριστικών ή διαπιστευτηρίων.
Περί προσωπικών δεδομένων
Να σημειωθεί ότι όλοι οι χρήστες θα έχουν τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων τους, ώστε να αποφασίζουν με ποιον φορέα θέλουν να μοιραστούν ποιο προσωπικό τους δεδομένο και γιατί, ενώ θα μπορούν να χρησιμοποιούν το ψηφιακό πορτοφόλι τόσο για online όσο και για offline υπηρεσίες στην ΕΕ.
Το πορτοφόλι θα σέβεται πλήρως την επιλογή του χρήστη όσον αφορά τον διαμοιρασμό των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, θα προσφέρει τον υψηλότερο βαθμό ασφάλειας που πιστοποιείται και τα σχετικά μέρη του κώδικά του θα δημοσιεύονται σε ανοιχτές πηγές και θα «τεστάρονται» σε μεγάλα διευρωπαϊκά πιλοτικά έργα, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της διασφάλισης καλής και ασφαλούς λειτουργίας.
Στο πλαίσιο αυτό, το πορτοφόλι θα περιέχει πίνακα όλων των συναλλαγών στις οποίες έχει πρόσβαση ο κάτοχός του, θα παρέχει τη δυνατότητα αναφοράς εικαζόμενων παραβιάσεων της προστασίας των δεδομένων και θα επιτρέπει την αλληλεπίδραση μεταξύ πορτοφολιών.
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!