Ο μεζές είναι η πιο ωραία αφορμή. Τελεία. Για μαζέματα με φίλους στη βεράντα, στο μπαλκόνι ή στην αυλή. Για ένα ωραίο βραδάκι με τον/την σύντροφό σας, με τους γονείς, με τα πεθερικά. Για σύσφιξη σχέσεων, για να λυθούν παρεξηγήσεις, για να περάσουμε ωραία. Ένα μικρό πλατό με μια επιλογή τυριών της αρεσκείας σας, ακόμα και ένα, μόνο ένα καλό τυρί, ένα καλό αλλαντικό, ένα μπολ με ελιές, παξιμάδια ή ψωμί, ένα παστό ή μαρινάτο ψαράκι, μια ομελέτα ή βραστά αυγά, ένα μπολ με ντοματίνια που τρώγονται σαν στραγάλια, μικρές μερίδες από το χθεσινό ή το μεσημεριανό φαγητό, δεν θες πολλά για να στήσεις μια ωραία κατάσταση με μεζέδες. Από εκεί και πέρα, συνταγές υπάρχουν πολλές για πιο λιμπιστικές λιχουδιές, αρκεί να σχεδιάσετε το όλον σοφά και να μην φάτε όλη τη μέρα στην κουζίνα.
Στον μεζέ μπερδεύονται ψαρικά, θαλασσινά, κρεατικά και δεν έχει σημασία η γκουρμεδιά. Είναι συνάντηση για τσιμπολόγημα ο μεζές. Παλιά, μεζέ έβγαζαν πριν από το κυρίως φαγητό για να ανοίξει η όρεξη. Κι ακόμα συμβαίνει αυτό, σπανιότερα όμως πια λόγω έλλειψης χρόνου – φαίνεται πως δεν χωρούν στην καθημερινότητά μας πλέον αυτές οι παλιές, μικρές τελετουργίες που ομορφαίνουν τη ζωή. Τώρα ο μεζές είναι συνήθως αυτοσκοπός, ένα παρεΐστικο γεγονός, μια γιορτή χωρίς επισημότητες.
Ο μεζές είναι για μοίρασμα για αυτό είτε θα κοπεί λίγο-λίγο στο τραπέζι είτε λίγο πριν σερβιριστεί ή θα είναι από την αρχή μαγειρεμένος σε μπουκιές. Οι αλοιφές είναι ιδανικές για βούτες με ψωμί: τζατζίκι για δροσιά ή τυροκαυτερή για όσους προτιμούν τα πικάντικα. Ο μαρινάτος γαύρος ή το χταπόδι με την ωραία ξιδάτη γεύση τους σηκώνουν αποστάγματα. Από κρεατικά φτιάχνουμε ζουμερές τηγανιές, τραγανά κεφτεδάκια ή μίνι σουβλάκια. Οι συνδυασμοί είναι ατελείωτοι: εμείς σας δίνουμε ιδέες, εσείς διαμορφώστε το μενού όπως επιθυμείτε. Έτσι και αλλιώς σημασία έχει η παρέα.
Πηγή: Γαστρονόμος
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!