Connect with us

Hi, what are you looking for?

Αθλητικά

Μεγάλο αφιέρωμα του «The Athletic» στον Μπάλντοκ – Tι είπαν Μάγκνουσον και Πάλμερ Μπράουν για την τραγική απώλεια του

Μεγάλο αφιέρωμα του «The Athletic» στον Μπάλντοκ – Tι είπαν Μάγκνουσον και Πάλμερ Μπράουν για την τραγική απώλεια του


«Ο τραγικός θάνατος του Τζορτζ Μπάλντοκ στην Ελλάδα: Απώλεια και σύγχυση μετά από “μία από τις πιο σκοτεινές μέρες”».

Αυτός είναι ο τίτλος μεγάλου αφιερώματος 4412 λέξεων της ιστοσελίδας «The Athletic» για τον αδικοχαμένο ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού και της Εθνικής μας ομάδας. το οποίο φιλοξενούν και οι Times της Νέας Υόρκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό γίνεται αναφορά-περιγραφή όλων όσων έγιναν τη νύχτα της 9ης Οκτωβρίου και τις ημέρες που ακολούθησαν, φιλοξενούνται δηλώσεις αλλά και συνεντεύξεις του Χόρντουρ Μάγκνουσον και του Έρικ Πάλμερ-Μπράουν, τους δύο-όπως αναφέρεται- καλύτερους φίλους του αδικοχαμένου αμυντικού του Παναθηναϊκού στην Αθήνα.

«Ο Μπάλντοκ τα πήγαινε καλά με όλους τους παίκτες του Παναθηναϊκού, αλλά ήταν κοντά σε πέντε ή έξι συμπαίκτες περισσότερο. Ο Πάλμερ-Μπράουν, ο οποίος περνούσε χρόνο στο διαμέρισμα στη Γλυφάδα, παίζοντας τον Uno με τον Μπαλντοκ και την αρραβωνιαστικιά του και συναντώντας τη μέλλουσα πεθερά του, ήταν ένας από αυτούς τους παίκτες και ο Ισλανδός διεθνής Χόρντουρ Μάγκνουσον ήταν άλλος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Την ημέρα που ενσωματώθηκε στην προετοιμασία μας στην Αυστρία, κάθισε δίπλα μου στο μεσημεριανό τραπέζι και ένιωσα απλώς την αγγλική του ενέργεια», λέει ο Πάλμερ-Μπράουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ήμουν στην Αγγλία στο παρελθόν (με τη Μάντσεστερ Σίτι), οπότε ήξερα ότι θα έκανα κλικ με τα αστεία του. Αλλά απλώς έκανε τα πάντα πιο εύκολα , ήταν ένα ανοιχτό βιβλίο, τόσο ειλικρινής με όλους γύρω του. Μπόρεσε να συγκεντρώσει γύρω του ένα δωμάτιο. Εάν δεν ήσασταν στη συζήτηση, πείτε ότι μόλις είχατε μπει, θα έριχνε ένα μικρό αστείο για να σας κάνει να νιώσετε ευπρόσδεκτοι.

Προφανώς, έχουμε ένα σωρό διαφορετικές εθνικότητες στο σύλλογο και το να τον βλέπεις να ανακατεύεται με οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων, ήταν κάτι τόσο ξεχωριστό. Δεν μπορώ καν να το περιγράψω. Τον ζηλεύω που μπόρεσε να το κάνει και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ξέρω ότι όλοι τον αγαπούν», πρόσθεσε.

«Όταν επιστρέψαμε από την Αυστρία, πήγα κατευθείαν στο Zara Home και στα άλλα καταστήματα με τον Τζορτζ για να αγοράσω τα πάντα για το σπίτι, ώστε η Άναμπελ και ο Μπρόντι να μπορούν απλά να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τις μέρες. Ήξερα ότι ο Τζορτζ θα έκανε το ίδιο για μένα. Ήταν ο τύπος του παίκτη που κοιμόταν νωρίς και ξύπνησε νωρίς. Είχε τόση ενέργεια», θυμάται ο Μάγκνουσον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρωί της Τετάρτης της περασμένης εβδομάδας, ο Μπάλντοκ έκανε θεραπεία μετά από ένα ελαφρύ χτύπημα στον αγώνα του Ολυμπιακού. Ο Μάγκουσον, ο οποίος αναρρώνει από έναν τραυματισμό χιαστού γόνατος που υπέστη την περασμένη σεζόν, θυμάται τον Μπάλντοκ να μπαίνει στο ιατρείο και να τον αγκαλιάζει θερμά.

Μετά τη θεραπεία, ο Μπάλντοκ έκανε λίγο τρέξιμο έξω στον ήλιο. Ο Πάλμερ Μπράουν και ο Σουηδός επιθετικός Αλεξάντερ Γερεμέγιεφ είχαν ήδη τελειώσει την προπόνηση και κάθισαν στο γρασίδι βλέποντας τον Μπάλντοκ πριν μπουν και οι τρεις μαζί στη σάουνα.

«Ήταν τα γενέθλια του γιου του», εξηγεί ο Πάλμερ-Μπράουν. «Και έχουμε πάντα αυτό το εσωτερικό αστείο για τον “Πατέρα της Χρονιάς”. Δεν έχω παιδί, αλλά αυτοί (ο Μπάλντοκ και ο Γερεμέγιεφ) έχουν. Οπότε είπαμε «Συγχαρητήρια — Πατέρα της Χρονιάς”, λόγω των γενεθλίων. Είπε, “Ναι, αλλά είναι λίγο που δεν είμαι εκεί”, και τότε μας είπε ότι είχε πτήση για το σπίτι την επόμενη μέρα μετά την προπόνηση».

Ο Πάλμερ-Μπράουν σταματά για λίγο. «Αυτή είναι η τελευταία μου ανάμνηση από αυτόν», λέει.

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού έμαθαν γρήγορα τα νέα.

«Μου τηλεφώνησε ο Μάγκνουσον και με ρώτησε αν ήξερα τον αριθμό της αρραβωνιαστικιάς του, γιατί είχε κάνει παρέα μαζί τους», λέει ο Πάλμερ-Μπράουν. «Ρώτησα γιατί και μου είπε. Ήμουν σαν… Τι εννοείς, πνίγηκε; Τι λες;

Ήμουν χαμένος, πραγματικά μπερδεμένος. Αυτός (ο Mάγκνουσον) είπε ότι θα πήγαινε στο σπίτι, έμενε πολύ κοντά στον Μπάλντοκ. Είπα, “Θα πάω να τηλεφωνήσω στον Μπάλντοκ”. Έτσι του τηλεφώνησα. Στη συνέχεια τηλεφώνησα ξανά στον Μάγκνουσον όταν έφτασε εκεί και μετά το άκουσα στη φωνή του.»

Ο Oίλ Μακ Μπάρνι, πρώην συμπαίκτης της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ που τώρα παίζει στη Λας Πάλμας στην Ισπανία, ήταν τόσο σίγουρος που δεν ήταν αλήθεια ότι έκανε το ίδιο πράγμα με τον Πάλμερ-Μπράουν και τηλεφώνησε στον Μπάλντοκ, περιμένοντας πλήρως να απαντήσει. Όταν δεν απάντησε του έστειλε μερικά μηνύματα. Στη συνέχεια κάλεσε τον Τζον Λάντστραμ, έναν άλλο πρώην παίκτη της Σέφιλτν Γιουνάιτεντ και, σύμφωνα με τα λόγια του ΜακΜπάρνι, “πιθανότατα τον καλύτερο φίλο του Τζορτζ”. Ο Λούντστραμ, ο οποίος είχε μιλήσει με τον Μπάλντοκ νωρίτερα την ίδια μέρα, ήταν επίσης στο σκοτάδι.

Ο Μάγκνουσον ήταν ο πρώτος παίκτης που έφτασε. «Πήγα εκεί για να προσπαθήσω να βοηθήσω γιατί δεν πίστευα ότι ο Τζορτζ ήταν νεκρός», λέει.

«Σκέφτηκα ότι αυτές οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης θα μπορούσαν ακόμα να τον βοηθήσουν και να τον αναζωογονήσουν. Αλλά όταν είδα 20 αστυνομικούς με μοτοσικλέτες έξω από το σπίτι του, καθώς και το ασθενοφόρο, τα μέλη του προσωπικού από το κλαμπ και την αστυνομία να μπαίνουν μέσα, τότε συνειδητοποίησα: «Γ***. Έφυγε.»

«Το ποδόσφαιρο ήταν το τελευταίο πράγμα που σκεφτόταν κανείς στον Παναθηναϊκό. Η προπόνηση της Πέμπτης, της επόμενης ημέρας ακυρώθηκε, αλλά ο σύλλογος ήθελε ακόμα να παρουσιαστούν όλοι στο προπονητικό γήπεδο.

Ο Ντιέγκο Αλόνσο, ο επικεφαλής προπονητής, και ο Γιάννης Παπαδημητρίου, ο τεχνικός διευθυντής του συλλόγου, μίλησαν σε όλο το προσωπικό και τους παίκτες σε μια συνάντηση που δεν κράτησε περισσότερο από 10 λεπτά. Ο κόσμος ήταν δακρυσμένος, ακόμα σε κατάσταση σοκ και, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, πάλευε να επεξεργαστεί αυτό που είχε συμβεί», αναφέρει η ισοσελίδα.

«Θυμάμαι τον Παπαδημητρίου να λέει «Καλημέρα. Όπως γνωρίζετε, ο Τζορτζ Μπάλντοκ δεν είναι πια μαζί μας…» και αυτά είναι τα τελευταία λόγια που άκουσα από αυτόν», λέει ο Μάγκνουσον.

«Ένιωσα σαν να υπήρχε μια πέτρα στο λαιμό μου. Δεν μπορούσα να συγκρατήσω τα συναισθήματά μου. Σηκώθηκα από τη θέση μου και απλώς πήγαινα όλο και πιο μακριά, δίπλα στον τοίχο, στο πίσω μέρος του δωματίου, γιατί εκείνη την ώρα δεν μπορούσα να ακούσω τίποτα από όσα επρόκειτο να πει για τον Γιώργο. Είχα πάει εκεί το προηγούμενο βράδυ και… ήξερα περισσότερα από πολλούς άλλους παίκτες».

Ο Πάλμερ-Μπράουν ξεφυσάει. «Ήταν μια από τις πιο σκοτεινές μέρες της ζωής μου που πήγα εκεί και έβλεπα τους πάντες. Δεν υπήρχαν λόγια που θα μπορούσαν να ειπωθούν που θα έκαναν κάποιον να νιώσει διαφορετικά».

Πώς στο καλό ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στο ποδόσφαιρο και περνάει το υπόλοιπο της σεζόν, αναρωτιέται η ιστοσελίδα «The Athletic»;

«Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση γιατί έχουν περάσει δύο μέρες προπόνησης από τότε και δεν αισθάνομαι πουθενά το ίδιο», λέει ο Πάλμερ Μπράουν, ο οποίος μίλησε το απόγευμα της Τρίτης.

Η πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού επέστρεψε τη Δευτέρα, όταν ο Παπαδημητρίου, τεχνικός διευθυντής του συλλόγου, άναψε ένα κερί και το τοποθέτησε στο κεντρικό σημείο ενός από τα γήπεδα προπόνησης, όπου όλο το προσωπικό και οι παίκτες συγκεντρώθηκαν για να τηρήσουν δύο λεπτά σιγή.

«Προφανώς, ο καθένας θρηνεί και θρηνεί με τον δικό του τρόπο και, στην πραγματικότητα, το ποδόσφαιρο συνεχίζεται», λέει ο Πάλμερ Μπράουν.

«Αλλά δεν μου φαίνεται σωστό, τουλάχιστον για μένα. Ξέρω τους συμπαίκτες μου και θα βάλω τα δυνατά μου για να πάω μπροστά. Αλλά, για μένα, δεν βλέπω τον εαυτό μου να προχωράω και να παίζω ξανά ποδόσφαιρο ευτυχισμένος. Δεν έχω νιώσει ποτέ ξανά έτσι».

Ο Πάλμερ-Μπράουν παραδέχεται ότι δυσκολεύεται να κοιμηθεί τη νύχτα, όταν «οι σκέψεις του τρέχουν». Συνεχίζει επίσης να σκέφτεται την αρραβωνιαστικιά του Μπάλντοκ.

«Δεν έχω βρει ούτε τις λέξεις για να την προσεγγίσω», λέει. «Ξέρω ότι πρέπει να πω κάτι. Απλώς δεν ξέρω τι να πω.»

Μερικές στιγμές είναι πιο δύσκολες από άλλες και φέρνουν την απογοητευτική πραγματικότητα αυτού που έχει συμβεί. «Ο Τζορτζ καθόταν ανάμεσα σε εμένα και τον Έρικ στα αποδυτήρια », εξηγεί ο Μάγκνουσον.

«Μπήκα για θεραπεία την επόμενη μέρα μετά τη συνάντηση με τους παίκτες και στις 10 το πρωί είδα το όνομά του πάνω από το ντουλάπι του, όλα του τα πράγματα – τα παπούτσια του και οι σαγιονάρες του – ήταν ακόμα εκεί δίπλα μου. Στη συνέχεια, στις 12 η ώρα, δεν είδα τίποτα. Όλα είχαν φύγει.»

Τίποτα από αυτά δεν είναι εύκολο για κανέναν. Προπονητές και παίκτες, στο παρελθόν και στο παρόν, βιώνουν συναισθήματα που δεν έχουν ξαναζήσει στο ποδόσφαιρο.

Ο Κρις Γουάιλντερ, ο προπονητής της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, έδωσε μια συγκινητική συνέντευξη στην ιστοσελίδα του συλλόγου την περασμένη εβδομάδα, όταν μίλησε για το ότι αισθάνεται έκπληκτος, συντετριμμένος και μουδιασμένος. Ταυτόχρονα, ο Γουάιλντερ εξέφρασε την ανησυχία του ότι η δική του θλίψη ένιωθε «εγωιστής» στο πλαίσιο των όσων περνάει η οικογένεια Μπαλντοκ.

Ο ΜακΜπάρνι αισθάνεται ακριβώς το ίδιο. «Ο Τζορτζ αγαπούσε τόσο πολύ τη σύντροφο του και το αγοράκι του», λέει. «Και, για μένα, είναι οι άνθρωποι σε αυτό για τους οποίους πραγματικά λυπάμαι. Ξέρω πόσο δύσκολο ήταν για μένα και μερικά από τα άλλα αγόρια στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ που τον αγαπούν, αλλά ο μικρός Μπρόντι θα μεγαλώσει και ποτέ δεν θα μάθει τι κορυφαίος άνθρωπος ήταν ο μπαμπάς του. Εγώ και τα αγόρια έχουμε πει ότι είναι καθήκον μας να είμαστε μέρος της ζωής του και να προσπαθούμε να του υπενθυμίζουμε με κάθε ευκαιρία πόσο καταπληκτικός άνθρωπος ήταν ο μπαμπάς του».

Ο Μάγκνουσον, ο οποίος λέει στο τέλος της συνέντευξής ότι θα ήθελε τα συλλυπητήρια του να μεταδοθούν στην οικογένεια και τους φίλους του Μπάλντοκ μέσω αυτού του άρθρου, επιθυμεί απεγνωσμένα να επιστρέψει στο γήπεδο:

«Δεν έχω παίξει ούτε ένα λεπτό αυτή τη σεζόν (λόγω τραυματισμού) αλλά θέλω πολύ να παίξω το επόμενο παιχνίδι, μόνο για τον Τζορτζ. Είμαι έτοιμος για αυτό», λέει. «Θέλω να δείξω στον Τζορτζ ότι το κάναμε γι’ αυτόν, και όχι μόνο ένα παιχνίδι, αλλά για το υπόλοιπο της σεζόν και για τα επόμενα χρόνια».

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Κόσμος

Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις σε άλλα 18 ρωσικά δεξαμενόπλοια και σε τέσσερα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, στη μεγαλύτερη δέσμη κυρώσεων μέχρι σήμερα σε...

Τεχνολογία

Μία από τις σημαντικότερες εφαρμογές των ρομποτικών και των μη επανδρωμένων συστημάτων είναι η χρήση τους σε κατοικημένες περιοχές και εντός κτιρίων. Ιδιαίτερα σε...

Συνταγές

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, ο σεφ Δημήτρης Δημητριάδης έχει αναλάβει πλήρως την κουζίνα του ΦΙΤΑ, δίνοντας της ένα ακόμα πιο ελληνικό χαρακτήρα. Αυτόν δηλαδή...

Κόσμος

Κρυμμένος στο ίδιο σημείο που βρίσκονταν οι έξι Ισραηλινοί όμηροι της Χαμάς, οι οποίοι εκτελέστηκαν από μέλη της οργάνωσης τον Αύγουστο, ήταν ο Γιαχία...