Υπέροχη, πανεύκολη και αρωματισμένη με κουμανδαρία (το σύκο και η κουμανδαρία είναι θεϊκός συνδυασμός).
Χρόνος: 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά (για 3 βαζάκια των 300ml)
- 1 κιλό πράσινα μικρά σύκα με μαλακή φλούδα (δες σημείωση)
- 1 ½ φλ. (300 γρ) ζάχαρη (τα σύκα είναι πολύ γλυκά και δεν χρειάζονται περισσότερη)
- 1/4 φλ. + 2 κουταλιές φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού
- 1/4 φλ. κουμανδαρία
- 1/4 φλ. νερό
Εκτέλεση
Τα σύκα με την μαλακή φλούδα δεν χρειάζονται ξεφλούδισμα. Αφαιρείτε μόνο τα κοτσανάκια τους και τα κόβετε σε 6 φετάκια το καθένα, ή κυβάκια ζάρια. Τα βάζετε σε μια μεγάλη, ανοξείδωτη κατσαρόλα, τα πασπαλίζετε με την ζάχαρη και τα αφήνετε για 15-20 λεπτά ανακατεύοντάς τα μέσα-μέσα, μέχρι να διαλυθεί η περισσότερη ζάχαρη και να υγραθούν από τον χυμό τους.
Βάζετε 2 πιατάκια του καφέ στην κατάψυξη. Ραντίζετε τα σύκα με το λεμόνι, την κουμανδαρία και το νερό και βάζετε την κατσαρόλα στην φωτιά. Τα ανακατεύετε μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη και να κοχλάσουν. Χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο/χαμηλό και σιγοβράζετε την μαρμελάδα ανακατεύοντάς την κάθε τόσο, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φρούτα και το υγρό τους να τρέχει από τα πλευρά του κουταλιού σε χοντρές σταγόνες. Η διαδικασία θα πάρει περίπου 20 λεπτά, όμως για να βεβαιωθείτε ότι η μαρμελάδα έδεσε, παίρνετε 1 κουταλάκι μαρμελάδα και την βάζετε σε ένα παγωμένο πιατάκι. Την αφήνετε για μερικά δευτερόλεπτα και ύστερα την σπρώχνετε με το δάχτυλό σας: Αν σχηματιστεί ένα ρυτιδωμένο «δέρμα» στη μαρμελάδα, τότε έχει δέσει. Αν δεν έχει δέσει, την ξαναβράζετε για άλλα 5 λεπτά και κάνετε άλλη μια δοκιμή.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε τη μαρμελάδα να κρυώσει. Την μοιράζετε σε αποστειρωμένα, κρύα βαζάκια.
Σημείωση: Μπορείτε, αν θέλετε, αντί για μικρά πράσινα σύκα με μαλακιά φλούδα, να χρησιμοποιήσετε σύκα με πιο σκληρή φλούδα. Θα πρέπει όμως να τα ξεφλουδίσετε, γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε περισσότερα, 1 1/4 κιλό περίπου.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!