Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μακαρόνια με «κιμά» από κόκκινες φακές

Μακαρόνια με «κιμά» από κόκκινες φακές


Μία σύγχρονη και εναλλακτική εκδοχή της αγαπημένης μακαρονάδας μικρών και μεγάλων.

Σε μέτρια κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο με λίγο αλάτι και σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά. Μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές νερό, για να συνεχίσουν να καραμελώνουν αλλά να μην καούν. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 2-3 φορές μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν ξανθό-καφέ και μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και τη ρίγανη, σοτάρουμε ελαφρώς και προσθέτουμε τον πελτέ.

Καβουρδίζουμε για 2′-3′ και σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύοντας για να ξεκολλήσουμε από το τηγάνι ό,τι έχει καραμελώσει στον πάτο και τα πλαϊνά. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τον ζωμό ανακατεύοντας ξανά να ξεκολλήσει από τον πάτο ό,τι έχει καραμελώσει. Προσθέτουμε τις φακές, τα καρύδια (και αν χρησιμοποιήσουμε τα μπαχαρικά) και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15′.

Προσθέτουμε την ντομάτα και μαγειρεύουμε για ακόμα 15′- 20′, ανακατεύοντας συχνά προς το τέλος ώστε να χυλώσει και να καραμελώσει χωρίς να καεί το μίγμα. Αλατοπιπερώνουμε και αφαιρούμε τα μπαχαρικά εάν χρησιμοποιήσαμε.

Εν τω μεταξύ, μετράμε 230 γρ. σπαγγέτι με τη μεζούρα 4 σημείων ζυμαρικών και το βράζουμε σε σπαγγετιέρα σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνουμε κρατώντας ½ φλιτζάνι νερό από το βράσιμο. Ρίχνουμε το σπαγγέτι στη σάλτσα μαζί με το νερό που κρατήσαμε, δίνουμε μια τελευταία βράση και σερβίρουμε με το όποιο τριμμένο τυρί θέλουμε.

Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μέτρια κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο με λίγο αλάτι και σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά. Μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές νερό, για να συνεχίσουν να καραμελώνουν αλλά να μην καούν. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 2-3 φορές μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν ξανθό-καφέ και μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και τη ρίγανη, σοτάρουμε ελαφρώς και προσθέτουμε τον πελτέ.

Βήμα 2

Καβουρδίζουμε για 2′-3′ και σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύοντας για να ξεκολλήσουμε από το τηγάνι ό,τι έχει καραμελώσει στον πάτο και τα πλαϊνά. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τον ζωμό ανακατεύοντας ξανά να ξεκολλήσει από τον πάτο ό,τι έχει καραμελώσει. Προσθέτουμε τις φακές, τα καρύδια (και αν χρησιμοποιήσουμε τα μπαχαρικά) και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15′.

Βήμα 3

Προσθέτουμε την ντομάτα και μαγειρεύουμε για ακόμα 15′- 20′, ανακατεύοντας συχνά προς το τέλος ώστε να χυλώσει και να καραμελώσει χωρίς να καεί το μίγμα. Αλατοπιπερώνουμε και αφαιρούμε τα μπαχαρικά εάν χρησιμοποιήσαμε.

Βήμα 4

Εν τω μεταξύ, μετράμε 230 γρ. σπαγγέτι με τη μεζούρα 4 σημείων ζυμαρικών και το βράζουμε σε σπαγγετιέρα σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνουμε κρατώντας ½ φλιτζάνι νερό από το βράσιμο. Ρίχνουμε το σπαγγέτι στη σάλτσα μαζί με το νερό που κρατήσαμε, δίνουμε μια τελευταία βράση και σερβίρουμε με το όποιο τριμμένο τυρί θέλουμε.

Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Προχωρούν με γοργούς ρυθμούς τα πρόδρομα έργα στο Βοτανικό, για το νέο Γήπεδο του Παναθηναϊκού. Οι πρόδρομες εργασίες, που ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2023, περιλαμβάνουν,...

ΚΟΣΜΟΣ

Και η Βρετανία, μετά την Ιταλία και την Ολλανδία, προστέθηκε στις χώρες που δηλώνουν ότι θα συμμορφωθούν με το διεθνές ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ,...

ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικά πλήγματα στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον δυο ανθρώπους στη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές, την επομένη της νέας κατακόρυφης...

ΚΟΣΜΟΣ

«Τι θα κάνει στη συνέχεια ο Βλαντίμιρ Πούτιν;», είναι η ερώτηση που ακούγεται πολύ αυτή την εβδομάδα και αυτό είναι κατανοητό, όπως σημειώνει το...