Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Μαζικό black-out στα ψηφιακά συστήματα

Μαζικό black-out στα ψηφιακά συστήματα


Προβλήματα σε τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, μέσα ενημέρωσης και αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως, μετά από τεχνική βλάβη ευρείας κλίμακας σε πληροφοριακά συστήματα.

Αντιμέτωπες με μαζική κατάρρευση ψηφιακών συστημάτων βρίσκονται σήμερα, Παρασκευή (19/07), πολλές χώρες του κόσμου.

Αρχικά, η βλάβη εντοπίστηκε στα συστήματα της Αυστραλίας, ενώ πολύ σύντομα άρχισαν να γίνονται αναφορές για προβλήματα και σε άλλες χώρες, όπως σε Ισπανία, Τουρκία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, με το πρόβλημα να αποκτά διεθνείς διαστάσεις.

Η μεγάλη διακοπή στα πληροφοριακά συστήματα έχει προκαλέσει προβλήματα στις τράπεζες, τις τηλεπικοινωνίες, τα μέσα ενημέρωσης και τις αεροπορικές εταιρείες..

Η “ευρείας κλίμακας τεχνική βλάβη” επηρεάζει δεκάδες επιχειρήσεις και φαίνεται πως συνδέεται με προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας Crowdstrike, δήλωσε εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Εσωτερικών.

Η Crowdstrike αναφέρει σε προηχογραφημένο μήνυμά της ότι είναι ενήμερη για αναφορές περί προβλήματος στο λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft που συνδέονται με τον αισθητήρα της Falcon.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Downdetector, η βλάβη επηρεάζει πολλές τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Προβλήματα σε Microsoft / Windows – Η ανακοίνωσή της

Μια επίσημη ενημέρωση υπηρεσίας Microsoft 365 που δημοσιεύτηκε στο X νωρίτερα, ανέφερε ότι “διερευνούμε ένα ζήτημα που επηρεάζει την ικανότητα των χρηστών να έχουν πρόσβαση σε διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες του Microsoft 365”.

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της Microsoft είπε ότι “η πλειονότητα των υπηρεσιών ανακτήθηκαν νωρίτερα” την ίδια ημέρα.

Ο τεχνολογικός γίγαντας ανακοίνωσε, επίσης, ότι λαμβάνει μέτρα έπειτα από τεχνικό πρόβλημα που έπληξε αρκετές επιχειρήσεις, κυρίως της Αυστραλίας.

“Οι υπηρεσίες μας βελτιώνονται καθώς συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα άμβλυνσης”, αναφέρει η επιχείρηση σε μήνυμά της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Προβλήματα στις αεροπορικές εταιρείες, επηρεάζονται οι πτήσεις

Μεγάλοι αερομεταφορείς των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της American Airlines (AAL.O), της Delta Airlines (DAL.N) και της United Airlines εξέδωσαν ανακοινώσεις για επείγουσες προσγειώσεις το πρωί της Παρασκευής επικαλούμενες προβλήματα επικοινωνίας.

Το αεροδρόμιο του Βερολίνου ανακοίνωσε την αναστολή της εναέριας κυκλοφορίας ως τις 11:00 ώρα Ελλάδας λόγω τεχνικού προβλήματος στο σύστημα πληροφορικής.

Νωρίτερα η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου σε ανακοίνωσή της στο Χ ενημέρωσε τους επιβάτες ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις στο check -in λόγω τεχνικού προβλήματος.

Εν τω μεταξύ στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας, η οποία αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα από την τεχνική βλάβη, εξαφανίστηκαν πληροφορίες από τους πίνακες αναχώρησης. Το αεροδρόμιο της Μελβούρνης παρουσιάζει επίσης καθυστερημένα check-in.

Οι επιβάτες στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν αυτοματοποιημένους σαρωτές κάρτας επιβίβασης, με τις οθόνες στην ασφάλεια να εμφανίζουν ένα μήνυμα που λέει “διακομιστής εκτός σύνδεσης”, αναφέρει μάρτυρας του Reuters.

Το αεροδρόμιο Schiphol στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας επηρεάζεται επίσης, δήλωσε εκπρόσωπος.

Κανονικά η λειτουργία του Αεροδρομίου “Ελ. Βενιζέλος”

Δίχως ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η αεροπορική κίνηση και η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος. Και τούτο παρά τα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν άλλα μεγάλα αεροδρόμια διεθνώς, στα πληροφοριακά τους συστήματα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε πριν λίγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στέλεχος στον τομέα επικοινωνίας του Αεροδρομίου, μόνον ορισμένες εκ των αεροπορικών εταιρειών έχουν εμφανίσει προβλήματα λειτουργίας στα πληροφοριακά τους συστήματα, τα οποία, όμως, υπερβαίνουν με καταφυγή σε… παραδοσιακές μεθόδους Check In (χρήση καρτών κλπ). Δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα ή καθυστερήσεις πτήσεων, πέραν του συνήθους.

Βρετανία: Εκτός Sky News και σύστημα κρατήσεων του τομέα υγείας

Το βρετανικό Sky News, ένας από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, δεν μπορούσε σήμερα να εκπέμψει το πρόγραμμά του.

«Το Sky News δεν είναι σε θέση να μεταδώσει απευθείας τηλεοπτικό πρόγραμμα σήμερα το πρωί, δηλώνοντας αυτή τη στιγμή στους τηλεθεατές ότι ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση», δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος του δικτύου Ντέβιντ Ρόουντζ στην πλατφόρμα Χ.

Σύστημα κρατήσεων του τομέα υγείας που χρησιμοποιείται από γιατρούς στην Αγγλία βρίσκεται εκτός δικτύου, αναφέρουν σε αναρτήσεις τους σήμερα στην πλατφόρμα X υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Πτώση χρηματιστηρίων λόγω της τεχνικής βλάβης

Τα χρηματιστήρια του Παρισιού και της Φρανκφούρτης άνοιξαν σε αρνητικό έδαφος σήμερα και οδεύουν προς απώλειες σε εβδομαδιαία βάση εν μέσω οικονομικών και πολιτικών ανησυχιών που επηρεάζουν πολλούς κλάδους τις τελευταίες ημέρες.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου επλήγη σήμερα από τεχνικό πρόβλημα που επηρέασε την πλατφόρμα του για μετάδοση πληροφοριών στην αγορά, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εμφάνιση της μεταβολής στον δείκτη FTSE100.

«Η υπηρεσία πληροφοριών RNS αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή παγκόσμιο τεχνικό πρόβλημα που οφείλεται σε τρίτο μέρος και δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση πληροφοριών», σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του χρηματιστηρίου. «Οι ομάδες τεχνικής υποστήριξης εργάζονται για να αποκαταστήσουν την υπηρεσία. Άλλες υπηρεσίες του ομίλου, και συγκεκριμένα το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά».

Ο δείκτης FTSE100 δεν εμφάνισε καμία μεταβολή στις 10:00 ώρα Ελλάδας, την ώρα έναρξης της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ περίπου 20 λεπτά αργότερα εμφανίστηκε να υποχωρεί κατά 0,61%.

Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού σημείωσε πτώση 0,27% και ο δείκτης Dax της Φρανκφούρτης υποχώρησε κατά 0,46%. Η εταιρία διαχείρισης του γερμανικού χρηματιστηρίου ανακοίνωσε ότι το σύστημα συναλλαγών Xetra άρχισε να λειτουργεί κανονικά σήμερα το πρωί, ενώ και ο όμιλος του ελβετικού χρηματιστήριου ανακοίνωσε ότι τα συστήματά του λειτουργούν κανονικά.

Τεχνική διακοπή μεγάλης κλίμακας στην Αυστραλία

Ο Εθνικός Συντονιστής Κυβερνοασφάλειας της Αυστραλίας δήλωσε ότι ενημερώθηκε για μια «τεχνική διακοπή μεγάλης κλίμακας που επηρέασε ορισμένες εταιρείες και υπηρεσίες σε ολόκληρη την Αυστραλία».

«Οι τρέχουσες πληροφορίες μας είναι ότι αυτή η διακοπή σχετίζεται με τεχνικό πρόβλημα, με μια πλατφόρμα λογισμικού τρίτων, που χρησιμοποιείται από επηρεαζόμενες εταιρείες», ανέφερε η υπηρεσία σε δήλωση.

«Δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι πρόκειται για κυβερνοεπίθεση. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με βασικά ενδιαφερόμενα μέρη» πρόσθεσε.

Η Australia Broadcasting Corporation και το Network Ten δήλωσαν ότι τα συστήματά τους είχαν επηρεαστεί από τη διακοπή.

Επίσης, η Telstra Group της Αυστραλίας, μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών, λέει ότι αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα.

Απαντώντας σε μια δημοσίευση στο X, εξωτερικό, πρώην Twitter, η εταιρεία είπε ότι “παγκόσμια ζητήματα που επηρεάζουν το CrowdStrike και τη Microsoft διαταράσσουν ορισμένα από τα συστήματά μας. Το ζήτημα προκαλεί κάποια αναστάτωση σε ορισμένους από τους πελάτες μας και σας ευχαριστούμε για την υπομονή σας.”



Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Μαγαζίνο

Σε πυρετώδεις ετοιμασίες για την παράσταση «Brokeback Mountain» στην οποία θα πρωταγωνιστήσει τον Οκτώβριο βρίσκεται αυτή την περίοδο ο Μιχαήλ Ταμπακάκης. Το «Brokeback Mountain»...

Αθλητικά

Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας, Στέφανος Τσιτσιπάς θα βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπος με τον παίκτη που τον απέκλεισε πρόωρα στο πρόσφατο US Open. Ο «Στεφ»...

Αθλητικά

Με τέσσερις αγώνες ολοκληρώνεται το πρόγραμμα της πρώτης αγωνιστικής της League Phase του Champions League. Η Μπαρτσελόνα δοκιμάζεται αυτήν την ώρα στην έδρα της...

Μαγαζίνο

Ίσως πρόκειται για μια από τις χειρότερες κατηγορίες γονιών, αφού η στάση τους αυτή έχει τρομερά αρνητικές επιπτώσεις στον ψυχισμό του παιδιού και στην...