Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μάθετε τα μυστικά του καλού κρασιού από έναν Γάλλο σομελιέ

Μάθετε τα μυστικά του καλού κρασιού από έναν Γάλλο σομελιέ


Ο σομελιέ Jean-Michel Deluc, ιδρυτής του Le Petit Ballon, μοιράζεται την πλούσια τεχνογνωσία του σχετικά με το σερβίρισμα, τη δοκιμή και το συνδυασμό γαλλικών κρασιών.

«Χωρίς θόρυβο ή αρώματα»

Αν αναρωτιέστε ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για το σερβίρισμα του κρασιού, ο κ.Deluc απαντά: «Για σαμπάνια, αφρώδεις οίνους και γλυκά κρασιά, στοχεύστε σε θερμοκρασία γύρω στους 8°C (47°F). Για τα ξηρά κρασιά, τα λευκά κρασιά και τα ροζέ κρασιά, θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 10°C (50°F) και 12°C (54°F).

Προσωπικά, αγαπά την αίσθηση των ροζέ κρασιών της Προβηγκίας – που παραπέμπουν στη θάλασσα, τον ήλιο και τις παραλίες

Τα ελαφριά κόκκινα κρασιά σερβίρονται καλύτερα μεταξύ 14°C (57°F) και 16°C (60°F), ενώ τα βαριά κόκκινα κρασιά γύρω στους 18°C (64°F). Ποτέ μην σερβίρετε κρασί με θερμοκρασία άνω των 18°C (64°F)».

Όσον αφορά στην τοποθέτηση του κρασιού σε καράφα, ο βραβευμένος σομελιέ, υποστηρίζει: Η μετάγγιση του κρασιού το εξομαλύνει – κάτι που είναι ιδανικό για τα φρέσκα κρασιά. Μια καράφα μπορεί να παλαιώσει ένα κρασί ένα ή δύο χρόνια. Να είστε προσεκτικοί με το παλαιωμένο κρασί, μην το βάζετε κατευθείαν σε καράφα».

Ο κ. Deluce λύνει και το μυστήριο γύρω από το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να δοκιμάσουμε ένα κρασί.

«Η ιδανική στιγμή είναι το πρωί, όταν είστε ξεκούραστοι. Βρείτε ένα ήσυχο, καλά φωτισμένο μέρος χωρίς θόρυβο ή αρώματα», αναφέρει.

Συνδυασμοί κρασιού & φαγητού

Το ροζέ ταιριάζει με πολλά πιάτα, από ψάρι μέχρι κρέας. Τα ροζέ κρασιά έχουν πλούσια ιστορία- αρχικά, όλα τα κρασιά ήταν λευκά ή ροζέ. Για ένα διάστημα, είναι αλήθεια ότι δεν είχαν πολύ καλή φήμη. Ωστόσο, σήμερα η Γαλλία παράγει φανταστικά ροζέ κρασιά, όπως το Bandol ΠΟΠ.

«Ένας καλός σομελιέ είναι ειλικρινής, παθιασμένος και διαθέτει εκτεταμένες γνώσεις για το κρασί»

Για εκείνους και εκείνες που λατρεύουν να χρησιμοποιούν κρασί στο μαγείρεμα, ο σομελιέ τους συμβουλεύει: «Λάβετε υπόψη την οξύτητα του πιάτου όταν επιλέγετε ένα κρασί για μαγείρεμα. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά- κοιτάξτε την οξύτητα για να ενισχύσετε την πεπτικότητα».

Για απεριτίφ προτείνει τα ξηρά λευκά ή ροζέ κρασιά καθώς όπως λέει θεωρούνται της «μόδας σήμερα». Ταιριάζουν τέλεια με μεζεδάκια ή ένα καλό γαλλικό board με τυριά και αλλαντικά. Προσωπικά, αγαπά την αίσθηση των ροζέ κρασιών της Προβηγκίας – που παραπέμπουν στη θάλασσα, τον ήλιο και τις παραλίες.

Και τέλος, όταν η κουβέντα έρχεται στο επιδόρπιο, θεωρεί ότι ο καλύτερος τρόπος για να συνδυάσετε τη σοκολάτα με ένα κρασί, είναι να επιλέξετε ένα κόκκινο γλυκό με οξείδωση, όπως το Banyuls, το Rasteau, το Rivesaltes ή το Maury.

Ο ρόλος του σομελιέ

«Ένας σομελιέ διαχειρίζεται την υπηρεσία κρασιού σε ένα εστιατόριο(…)Η νηφαλιότητα είναι το πρώτο προσόν. Ένας καλός σομελιέ είναι ειλικρινής, παθιασμένος και διαθέτει εκτεταμένες γνώσεις για το κρασί», λέει ο κ. Deluc.

Παρόλο που οι σομελιέ, δοκιμάζουν χιλιάδες κρασιά κάθε χρόνο, δεν φαίνεται να μεθούν. Όμως πως γίνεται να επιτευχθεί η νηφαλιότητα; «Λαμβάνοντας υπόψη ότι δοκιμάζω μεταξύ 8.000 και 10.000 κρασιά το χρόνο, το να πίνω τα πάντα θα ήταν λίγο υπερβολικό! Το «φτύσιμο» εξασφαλίζει στους σομελιέ ότι μπορούν να αξιολογήσουν τα κρασιά χωρίς να μεθύσουν», αναφέρει.

Πηγή: Taste France Magazine | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Trendizist | Tenor



Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία άνοιξαν χθες οι βουλεύτριες Θεοδώρα Τζάκρη και Γιώτα Πούλου, στερώντας του το κοινοβουλευτικό στάτους και...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τους λόγους για τους οποίους θα ψηφίσει τον Σωκράτη Φάμελλο στις εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, εξήγησε σε...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναφορικά με τις δηλώσεις που έκανε χθες (21/11) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν θέτοντας θέμα «τουρκικής μειονότητας», διπλωματικές πηγές σημειώνουν τα εξής: «Η...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

H Εθνική Ελλάδος μαθαίνει σήμερα (13:00, NovaSports Start) τον αντίπαλό της στα playoffs του Nations League. Η «γαλανόλευκη» θέλει να ξεπεράσει το εμπόδιο μίας ομάδας...