Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Λαμπρόψωμο | cantina.protothema.gr

Λαμπρόψωμο | cantina.protothema.gr


Με την κορυφαία φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι φτιάχνουμε παραδοσιακό ψωμί για το δείπνο της Ανάστασης. Βάζουμε μπόλικα μπαχαρικά για να μοσχομυρίζει και το απολαμβάνουμε αφράτο και πεντανόστιμο.

Προζύμι: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι σε 50 ml από το χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη, 2 κουτ. σούπας από το αλεύρι και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 15΄ μέχρι να σχηματιστούν μικρές φουσκάλες στην επιφάνεια.

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το προζύμι, τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνουμε για μερικά λεπτά με τα χέρια να ομογενοποιηθούν τα υλικά, μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπολ που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30΄. Κρατάμε 100 γρ. από τη ζύμη για να στολίσουμε το ψωμί και με την υπόλοιπη πλάθουμε ένα στρογγυλό καρβελάκι. Το βάζουμε σε ελαφρώς αλευρωμένη λαμαρίνα του φούρνου.

Με τη ζύμη που κρατήσαμε πλάθουμε κορδόνια και στολίζουμε το καρβέλι κάνοντας έναν σταυρό ή όποιο άλλο σχέδιο θέλουμε και στη μέση βυθίζουμε ελαφρώς το κόκκινο αυγό. Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό και την πασπαλίζουμε με σουσάμι. Αφήνουμε ξανά το λαμπρόψωμο σε ζεστό μέρος για 30΄.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C  και ψήνουμε για περίπου 40΄. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο το πιάνουμε με μια πετσέτα μην καούμε και χτυπάμε το κάτω μέρος του με τις αρθρώσεις των δαχτύλων. Αν ο ήχος είναι κούφιος, τότε είναι έτοιμο. Διαφορετικά, ψήνουμε για περίπου 5΄-10΄ επιπλέον.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προζύμι: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι σε 50 ml από το χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη, 2 κουτ. σούπας από το αλεύρι και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 15΄ μέχρι να σχηματιστούν μικρές φουσκάλες στην επιφάνεια.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το προζύμι, τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνουμε για μερικά λεπτά με τα χέρια να ομογενοποιηθούν τα υλικά, μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπολ που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30΄. Κρατάμε 100 γρ. από τη ζύμη για να στολίσουμε το ψωμί και με την υπόλοιπη πλάθουμε ένα στρογγυλό καρβελάκι. Το βάζουμε σε ελαφρώς αλευρωμένη λαμαρίνα του φούρνου.

Βήμα 3

Με τη ζύμη που κρατήσαμε πλάθουμε κορδόνια και στολίζουμε το καρβέλι κάνοντας έναν σταυρό ή όποιο άλλο σχέδιο θέλουμε και στη μέση βυθίζουμε ελαφρώς το κόκκινο αυγό. Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό και την πασπαλίζουμε με σουσάμι. Αφήνουμε ξανά το λαμπρόψωμο σε ζεστό μέρος για 30΄.

Βήμα 4

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C  και ψήνουμε για περίπου 40΄. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο το πιάνουμε με μια πετσέτα μην καούμε και χτυπάμε το κάτω μέρος του με τις αρθρώσεις των δαχτύλων. Αν ο ήχος είναι κούφιος, τότε είναι έτοιμο. Διαφορετικά, ψήνουμε για περίπου 5΄-10΄ επιπλέον.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΕΛΛΑΔΑ

Zάχαρη λευκή κρυσταλλική και ζάχαρη καστανή από ζαχαροκάλαμο με ξένα σώματα, ανακαλεί από την αγορά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ και...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο προϋπολογισμός του 2025, που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει ανάπτυξη 2,3%, πρωτογενές πλεόνασμα 2,4% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος στο 147,5% της ΑΕΠ. Παράλληλα,...

ΕΛΛΑΔΑ

Εξαρθρώθηκε σπείρα στα Μέγαρα, των οποίων οι εμπλεκόμενοι εξαπάτησαν έναν άνδρα επί σειρά ετών, έχοντας ως βιτρίνα μία «καφετζού». Θύμα τους ήταν ένας ηλικιωμένος,...

ΚΟΣΜΟΣ

Τις τελευταίες ώρες ο Ρώσος πρόεδρος συνομιλεί με έναν ξένο ηγέτη, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. Υπάρχει η υπόθεση πως...