Υλικά
2 συνηθισμένες κονσέρβες τόνου (γύρω στα 180-200 γρ. καθαρό βάρος η καθεμιά), στραγγισμένες
3 μεγάλες πατάτες (550-600 γρ. περίπου)
1 κουταλάκι ξύσμα + 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 αβγά
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
½ φλ. (περίπου) αλεύρι
1-2 κουταλιές γάλα
1 ½ φλ. (περίπου) γαλέτα (φρυγανιά αλεσμένη)
3 κουταλιές (περίπου) βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
#Σος μαγιονέζας#
1 φλ. μαγιονέζα
2 κουταλιές κέτσαπ
Ξεφλουδίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε μεγάλα κομμάτια. Βάζετε σε μια κατσαρόλα 3 δάχτυλα νερό με αλάτι και όταν κοχλάσει, ρίχνετε μέσα τις πατάτες, σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και τις σιγοβράζετε για 20-25 λεπτά, μέχρι που να μαλακώσουν καλά (ελέγχετε με ένα πιρούνι). Τις στραγγίζετε καλά και τις χτυπάτε στο πολυμίξερ, μέχρι να γίνουν λείος, σφικτός πουρές.
-Αναμιγνύετε τον τόνο με τον πουρέ σε ένα μπολ, προσθέτετε το μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και το ένα αβγό ελαφρά χτυπημένο, αλατοπιπερώνετε ελαφρά το μίγμα (ο τόνος είναι αλατισμένος) και το ζυμώνετε μέχρι να ομογενοποιηθεί (ή τα χτυπάτε για λίγο στο πολυμίξερ). Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Πλάθετε τις κροκέτες, τις αλευρώνετε, τις βουτάτε στο δεύτερο αβγό, ελαφρά χτυπημένο με 1-2 κουταλιές γάλα και ύστερα τις τυλίγετε στη γαλέτα. Ντύνετε το ταψί του φούρνου με αντικολλητική λαδόκολλα και τη βουτυρώνετε με 1 κουταλιά βούτυρο.
Απλώνετε πάνω τις κροκέτες και βάζετε πάνω στην καθεμιά 2 μικρά κομματάκια βουτύρου (1/4 κουταλάκι το καθένα). Τις ψήνετε στο φούρνο για 30-35 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά γυρίζοντάς τις μια φορά στο μέσο του ψησίματος.
Τα σερβίρετε με τη σος μαγιονέζας:Αναμιγνύετε τη μαγιονέζα με τη κέτσαπ (για τους ενήλικες, μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κουταλιές κονιάκ και μερικές σταγόνες ταμπάσκο)
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!