Συστατικά
500γρ. (40-50) αμπελόφυλλα (κληματόφυλλα)
1 κιλό κιμά χοιρινό (ή ανάμικτο με βοδινό)
1 φλ. ρύζι γλασέ
4 + 2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξηρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4-5 μεγάλες ντομάτες τριμμένες ή 1 ½ φλ. ψιλοκομμένες ντομάτες από κονσέρβα
1 πρέζα ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι καλά γεμάτο αλάτι
1 πρέζα μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές ξηρό δυόσμο
2 + 2 λεμόνια, ο χυμός
1 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Κόβετε τα κοτσάνια από τα αμπελόφυλλα, τα ξεπλένετε και τα βουτάτε για 4-5 λεπτά σε κοχλαστό νερό. Τα βάζετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Στη συνέχεια, φτιάχνετε τον κιμά: Ρίχνετε τις 4 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και όταν κάψει σοτάρετε το κρεμμύδι. Μετά προσθέτετε τον κιμά και ανακατεύετε μέχρι να ασπρίσει. Ρίχνετε τις ντομάτες και τη ζάχαρη και αφήνετε το φαγητό να βράσει για 10 λεπτά. Κατά διαστήματα ανακατεύετε. Ακολούθως, προσθέτετε την κανέλα, το αλάτι, το πιπέρι, το δυόσμο, το μαϊντανό και το χυμό από τα 2 λεμόνια. Ανακατεύετε τη γέμιση, ρίχνετε το ρύζι και σβήνετε τη φωτιά. Την αφήνετε να κρυώσει και τη βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ.
Απλώνετε ένα αμπελόφυλλο με τη θαμπή πλευρά του προς τα πάνω σε ένα μεγάλο γυάλινο πιάτο. Βάζετε ένα κουταλάκι γέμιση στην πίσω πλευρά του αμπελόφυλλου κοντά στο κοτσάνι. Τυλίγετε μια φορά το φύλλο και στη συνέχεια διπλώνετε σφικτά τις δυο άκρες προς τα μέσα. Τυλίγετε σφικτά ολόκληρο το φύλλο και το τοποθετείτε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα.
Όταν τελειώσετε, ρίχνετε στην κατσαρόλα 2 κουταλιές ελαιόλαδο και το χυμό από 2 λεμόνια ή αν θέλετε μπορείτε να βάλετε περισσότερο. Προσθέτετε νερό μέχρι να σκεπάσει σχεδόν τα ντολμαδάκια και βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά. Όταν κοχλάσει το φαγητό, χαμηλώνετε τη φωτιά και ψήνετε για μισή ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Ένα μυστικό που μου έμαθε η μητέρα μου για να μην ανοίξουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος είναι να βάλετε πάνω από τα ντολμαδάκια ένα πιατάκι του γλυκού.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!