Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Καρδιοπάθεια: Το Google Street View αποκαλύπτει τον κίνδυνο ανά γειτονιά

Καρδιοπάθεια: Το Google Street View αποκαλύπτει τον κίνδυνο ανά γειτονιά


Μελέτη που ανέλυσε εκατοντάδες χιλιάδες εικόνες του Google Street View αποκαλύπτει πώς το περιβάλλον κάθε γειτονιάς επηρεάζει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου μέσω παραγόντων όπως η δόμηση, οι χώροι πρασίνου και η ρύπανση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές που υπογράφουν τη μελέτη στο European Heart Journal, τα ευρήματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από πολεοδόμους και άλλους ειδικούς για τον σχεδιασμό χώρων που επιβαρύνουν λιγότερο την υγεία.

Η επίδραση του αστικού περιβάλλοντος στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ήταν γνωστή από προηγούμενες έρευνες.

Στη νέα μελέτη, χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος όπως η άσφαλτος και το πράσινο διαπιστώθηκε ότι εξηγούν το 63% της διαφοράς στον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου από γειτονιά σε γειτονιά.

«Εδώ στην Αμερική συνηθίζουμε να λέμε ότι ο ταχυδρομικός κώδικας είναι καλύτερος προγνωστικός δείκτης της καρδιοπάθειας ακόμη και από τις ατομικές μετρήσεις υγείας» σχολίασε στο MedicaXpress ο Σάντζεϊ Ρατζαγκοπαλάν του Πανεπιστημίου Case Western Reserve στο Οχάιο, επικεφαλής της μελέτης.

Για να διερευνήσει τη σχέση ανάμεσα στο δομημένο περιβάλλον και τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε αλγορίθμους μηχανικής όρασης για να αναλύσει περισσότερες από μισό εκατομμύρια εικόνες του Google Steet View από επτά πόλεις (Ντιτρόιτ, Κάνσας Σίτι, Μπράουνσβιλ, Φρίμοντ, Μπέλβιου και Ντένβερ).

Τα δεδομένα συνδυάστηκαν με στατιστικά στοιχεία για τη συχνότητα της στεφανιαίας νόσου σε επίπεδο γειτονιάς καθεμίας από τις επτά πόλεις.

«Χρησιμοποιήσαμε μια μέθοδο η οποία αναδεικνύει ορισμένες από τις σημαντικές περιοχές στην εικόνα, προκειμένου να παράσχουμε μια ημιποιοτική ερμηνεία ορισμένων από τα χιλιάδες χαρακτηριστικά που μπορεί να είναι σημαντικά για τη στεφανιαία νόσο» δήλωσε ο Σαντίρ Αλ-Κιντί του Πανεπιστημίου Case Western Reserve.

«Για παράδειγμα, χαρακτηριστικά όπως οι χώροι πρασίνου και οι πεζοδρόμοι συνδέθηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο, ενώ άλλα χαρακτηριστικά, όπως οι κακοστρωμένοι δρόμοι, συνδέθηκαν με υψηλότερο» ανέφερε.

Όπως επισήμανε ο δρ Ρατζαγκόπαλαν, «με τις επερχόμενες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της μεταβαλλόμενης δημογραφικής εξέλιξης, όπου σχεδόν το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε αστικά περιβάλλοντα, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε αυτά τα περιβάλλοντα σε μεγάλη κλίμακα».

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναφορικά με τις δηλώσεις που έκανε χθες (21/11) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν θέτοντας θέμα «τουρκικής μειονότητας», διπλωματικές πηγές σημειώνουν τα εξής: «Η...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

H Εθνική Ελλάδος μαθαίνει σήμερα (13:00, NovaSports Start) τον αντίπαλό της στα playoffs του Nations League. Η «γαλανόλευκη» θέλει να ξεπεράσει το εμπόδιο μίας ομάδας...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έχουν ολοκληρωθεί οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέων διοικητικών συμβουλίων σε ορισμένα από τα επιμελητήρια. Οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει από τις 15 Νοεμβρίου,...

ΜΑΓΑΖΙΝΟ

Η Salma Hayek συμμετέχει στην ταινία «Sacrifice» που γυρίζεται στη Δράμα εδώ και λίγους μήνες. Η γνωστή ηθοποιός έφτασε στην Αθήνα και εντυπωσίασε με...