Η βραβευμένη σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη συνυπάρχει ξανά με τις Δανάη Βορίδου και Ερασμία Μπαλάσκα, στην κουζίνα του άρτι αφιχθέντος εστιατορίου τους, το Iωdio
Το ραντεβού μας ήταν για τις 17.30, στο εστιατόριο Ιωdio, που μετρούσε μόλις δύο μέρες ζωής. Όταν έφτασα, οι σερβιτόροι έστρωναν τα τραπέζια με τα λευκά τραπεζομάντιλα και τα προσεγμένα σερβίτσια. Όλοι ήταν επί ποδός, αλλά χωρίς άγχος. Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη με την άσπρη ποδιά της έδινε τις τελευταίες οδηγίες. Χαμογελαστή και ευδιάθετη. «Αυτό είναι το καινούριο μας παιδί», μου λέει και αρχίζει να με ξεναγεί στην όμορφη, λιτή σάλα με την εντυπωσιακή τοιχογραφία στη μια πλευρά, τον καθρέφτη από την άλλη και τις τζαμαρίες. Κάποια στιγμή ανεβαίνει από την κουζίνα η Ερασμία Μπαλάσκα με ένα πιάτο γαρίδες για να τις δοκιμάσει η Γεωργιάννα. Συζητούν για λίγο πάνω από το πιάτο και ξαφνικά αρχίζουν να γελούν. Στην κουβέντα και στα γέλια μπαίνει και η τρίτη της παρέας, η Δανάη Βορίδου. Φαίνεται η πιο αγχωμένη από τις τρεις, αλλά για λίγο. Ο φωτογράφος συνεχίζει τις λήψεις κι εκείνες έχουν ήδη ξεχάσει την παρουσία του –και τη δική μου– και συνεχίζουν να δοκιμάζουν, να μιλούν και να γελούν σαν τρεις καλές φίλες. Άλλωστε αυτό είναι, πέρα από συνεργάτιδες.
Η γνωριμία τους
Η σχέση τους κρατάει χρόνια. Γνωρίστηκαν στις κουζίνες του δυάστερου Funky Gourmet στο Μεταξουργείο, πριν από σχεδόν δεκαπέντε χρόνια. Η Γεωργιάννα ήταν η chef και συνιδιοκτήτρια του εμβληματικού εστιατορίου, ενώ η Ερασμία μαζί με τη Δανάη την πλαισίωναν στην κουζίνα. «Από τότε ήταν άψογη η συνεργασία μας. Δέσαμε με τα κορίτσια με έναν μαγικό τρόπο θα έλεγα», μου αναφέρει η Γεωργιάννα. «Η καθεμία είχε τον ρόλο της και όλες μαζί μια χημεία. Όπως όλη η ομάδα του Funky, γιατί δεν ήμασταν μόνες μας», προσθέτει η Ερασμία. «Ακόμα και όταν έφυγα για ένα διάστημα για το εξωτερικό και επέστρεψα ξανά στο Funky, τίποτα δεν είχε αλλάξει στη σχέση μας», αναφέρει η Δανάη. Έμειναν μαζί μέχρι το 2019 όταν έκλεισε το εστιατόριο για να αλλάξει τοποθεσία – θα μεταφερόταν στο ξενοδοχείο Hilton. Μετά ήρθε η εποχή του COVID, μπορεί να πήραν δρόμους χωριστούς, όμως δεν χάθηκαν. Η σχέση που είχαν αναπτύξει τις είχε κρατήσει δεμένες. «Έχουμε περάσει από χίλια κύματα. Υπάρχει κάτι παραπάνω από μια συνεργασία. Υπάρχει σεβασμός, εκτίμηση και αγάπη», δηλώνει η Γεωργιάννα.
Οι άγγελοι του Τσάρλι μαγειρεύουν
Είναι πολλά που ενώνουν αυτές τις κυρίες. Δεν είναι μόνο οι φωτιές, οι κατσαρόλες και τα τηγάνια. Είναι και η φιλοσοφία που έχουν για το φαγητό και η αγάπη που τρέφουν για τη γαστρονομία και την ελληνική κουζίνα. Είναι, όμως, και η φιλία που έχουν αναπτύξει. «Μιλάμε κάθε μέρα στο τηλέφωνο. Μοιραζόμαστε τις χαρές μας, τις λύπες μας. Και όχι μόνο τώρα που συνεργαζόμαστε», μου λέει η Γεωργιάννα. Έχουν, μάλιστα, φτιάξει μια ομάδα στο WhatsApp που την έχουν ονομάσει Charlie’s Angels. Της έδωσαν το όνομα αυτό για πλάκα, λένε, και τους έμεινε.
Και εγένετο… IΩDIO
«Το συζητούσαμε καιρό να ανοίξουμε το δικό μας μαγαζί. Από τότε που μας καθήλωσε η πανδημία. Δεν είχαμε κάποιο συγκεκριμένο concept στο μυαλό μας. Απλώς θέλαμε να είμαστε και οι τρεις μαζί στην ίδια κουζίνα», αναφέρει η Γεωργιάννα. «Να έχουμε ένα εστιατόριο ως σημείο αναφοράς και μετά να προχωράμε και τα υπόλοιπα σχέδια των Charlie’s Angels», συνεχίζει χαμογελώντας. Σχεδόν καρμικά, εκείνη την περίοδο ο επιχειρηματίας και συνεργάτης της Γεωργιάννας στο Zurbaran, Χάρης Σπύρου, είχε βρει έναν χώρο στη Λουκιανού, ψηλά εκεί που αρχίζουν τα σκαλοπάτια, στο Κολωνάκι. Στο μυαλό του είχε να ανοίξει ένα εστιατόριο για ψάρι και έκανε την πρόταση στη Γεωργιάννα. «Τα βάλαμε κάτω, μιλήσαμε και πήραμε την απόφαση να το κάνουμε παρέα. Και κάπως έτσι έγινε το Ιωdio», μου εξηγεί, ένα μοντέρνο ψαράδικο με κοσμοπολίτικο αέρα, ντυμένο στα λευκά και με παρεΐστικη ατμόσφαιρα. «Αυτό θέλαμε να δημιουργήσουμε, ένα μέρος που θα έρθεις ξανά και ξανά, θα είναι ανεπιτήδευτο, θα το κάνεις στέκι και θα τρως φρέσκια πρώτη ύλη», σημειώνει η Δανάη.
Τα θαλασσινά σε πρώτο πλάνο
Στο μενού έχουν βάλει το χέρι τους και οι τρεις. «Για να το στήσουμε ξεκινάμε με μια ιδέα και λέγε η μία, λέγε η άλλη καταλήγουμε σε κάτι διαφορετικό. Πάντα καλύτερο από αυτό που είχαμε στο μυαλό μας στην αρχή», αναφέρει η Ερασμία. Σαν τα πολύ νόστιμα γιουβαρλάκια από ταρτάρ σφυρίδας ή το ψητό χταπόδι που συνδυάζεται με σταμναγκάθι ή, ακόμα καλύτερα, η σεφταλιά από μπακαλιάρο που σίγουρα είναι ένα από τα πιάτα που θα ζητήσω ξανά την επόμενη φορά που θα το επισκεφτώ. Όπως και τη βαθιά γευστική αχινομακαρονάδα που μαγειρεύεται σε έναν πλούσιο, νόστιμο ζωμό. Όλα τα πιάτα κρύβουν τεχνικές και πολλή προετοιμασία. «Όλη την εμπειρία και τη γνώση που μαζέψαμε από το Funky τη χρησιμοποιούμε εδώ», λέει η Γεωργιάννα. Τις ρωτάω αν έχουν κάποιο αγαπημένο υλικό που το έβαλαν στο μενού. Κοιτάζονται για λίγο και ξεσπούν σε γέλια. «Ήθελα να βάλουμε τα στρείδια», μου λέει η Δανάη, «όμως στην αρχή δεν το πίστευαν. Τις έπεισα με έναν τρόπο και τώρα είναι ένα από τα best seller του μαγαζιού.
Τα μελλοντικά projects
Σχεδόν ταυτόχρονα με το Ιωdio άνοιξε και το Yaboo στον Πειραιά, όπου και πάλι οι τρεις κυρίες υπογράφουν το μενού. Ένα all day εστιατόριο που σερβίρει ελληνική κουζίνα, ιδωμένη με έναν πιο σύγχρονο τρόπο. Πέρα από αυτά τα δύο εστιατόρια, ετοιμάζουν ένα ακόμα στο Ηράκλειο της Κρήτης, το Central, κι ένα στο Βελιγράδι. «Θα είναι ένα γαλλικό μπιστρό μέσα σε ξενοδοχείο που στεγάζεται σε ένα πολύ όμορφο κτίριο του περασμένου αιώνα», λέει η Δανάη. «Και έρχονται κι άλλα», συμπληρώνει. Οι προτάσεις που τους γίνονται είναι πολλές, όμως τις φιλτράρουν και επιλέγουν προσεκτικά ποια θα επιλέξουν. Δεν θέλουν να παραμελήσουν κανένα από τα «παιδιά» τους, όπως τα αποκαλούν, και πόσω μάλλον το φρέσκο Ιωdio. «Μας ενδιαφέρει να είμαστε εστιασμένες σε αυτά που αγαπάμε. Και σημασία έχει να περνάμε καλά», συμπληρώνει η Δανάη. Άλλωστε αυτό δεν είναι και το ζητούμενο στις φιλικές παρέες; Να περνούν καλά; Και αυτές οι κυρίες το κάνουν, μαγειρεύοντας.]
info
Λουκιανού 36, Κολωνάκι, τηλ.: 213 0263656
Το άρθρο της εβδομάδας
ΘΕΜΑΤΑ
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!