Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Θρίλερ με την τύχη του Νασράλα – Νύχτα τρόμου στην Βηρυτό

Θρίλερ με την τύχη του Νασράλα – Νύχτα τρόμου στην Βηρυτό


Νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν στην Βηρυτό μέσα στην νύχτα, λίγες ώρες μετά τα σφοδρά πλήγματα της Παρασκευής που είχαν στόχο το αρχηγείο της Χεζμπολάχ ενώ ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν επίσης θέσεις της οργάνωσης στην περιοχή της Τύρου. «Επί του παρόντος πλήττονται τρομοκρατικοί στόχοι στην περιοχή της Τύρου», ανέφερε σχετική ενημέρωση των IDF λίγο πριν από τη 01:30 (ώρα Ελλάδος).

Την ίδια ώρα χωρίς καμία δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ τους έχουν μείνει τα ανώτατα στελέχη της Χεζμπολάχ μετά το χτύπημα στη Βηρυτό, σύμφωνα με το Reuters, και αυτό περιλαμβάνει και τον αρχηγό της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Νασράλα είναι νεκρός, καθώς «δύσκολα θα έβγαινε ζωντανός από ένα τέτοιο χτύπημα», όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές του Ισραήλ.

Τα ξημερώματα ο ισραηλινός στρατός έπληξε τουλάχιστον τρία κτήρια που φέρονται ότι έκρυβαν πυραύλους της Χεζμπολάχ. Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ έχει διαψεύσει πως αποθηκεύει όπλα σε συγκροτήματα κατοικιών.

Άγνωστη η τύχη του Νασράλα – Νεκρή η κόρη του, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ

Αρκετές ώρες μετά την επίθεση, η Χεζμπολάχ δεν είχε εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με την τύχη του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα. Το ισραηλινό Channel 12 αναφέρει ότι η εκτίμηση στη χώρα είναι ότι ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε στο χτύπημα των ισραηλινών δυνάμεων στο υπόγειο αρχηγείο της οργάνωσης στη Βηρυτό. Ένας δεύτερος μεγάλος ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός, το Channel 13, είναι ελαφρώς πιο επιφυλακτικός, δηλώνοντας: «Συγκρατημένη αισιοδοξία στο Ισραήλ: Το χτύπημα κατά του Νασράλα πέτυχε».

Το Channel 12 μετέδωσε επίσης ότι η Ζεϊνάμπ Νασράλα, κόρη του ηγέτη της Χεζμπολάχ, φέρεται να σκοτώθηκε στην επιδρομή, αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από τη Χεζμπολάχ ή τις λιβανικές αρχές.

Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στους Times of Israel ότι το χτύπημα στη Βηρυτό είχε στόχο τον ηγέτη της Χεζμπολάχ. «Είναι πολύ δύσκολο να τον φανταστείς να βγαίνει ζωντανός από μια τέτοια επίθεση».

Ο Άμος Γιαντλίν, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραηλινού στρατού, είπε ότι η επίθεση στη Βηρυτό δεν θα είχε εγκριθεί αν δεν υπήρχε η βεβαιότητα ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα βρισκόταν στη στοχευμένη περιοχή. Δήλωσε επίσης στις ειδήσεις του Channel 12 ότι οι πηγές του, τις οποίες δεν κατονομάζει, είναι ανένδοτες ότι ο Νασράλα «δεν είναι πλέον μαζί μας».

Εκατοντάδες οικογένειες σπεύδουν να εγκαταλείψουν την Βηρυτό

Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε για πρώτη φορά την άμεση εκκένωση συγκεκριμένων κτηρίων στα νότια προάστια της Βηρυτού με τον Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπο των IDF, να ανακοινώνει λίγο αργότερα ότι «μέσα στις επόμενες ώρες» θα πλήξουν και άλλες υπόγειες εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ.

Επίσης, γνωστοποίησε ότι ισραηλινά μαχητικά έχουν «αποκλείσει» το αεροδρόμιο της Βηρυτού για να αποτρέψουν τον ανεφοδιασμό της Χεζμπολάχ με νέα όπλα, ενώ επόμενο βήμα θα είναι ο αποκλεισμός από τη θάλασσα.

Ο εκπρόσωπος του IDF, Αβισάι Αντράε δημοσίευσε χάρτες μαζί με την ανακοίνωση, οι οποίοι καλούν τους πολίτες να απομακρυνθούν τουλάχιστον 500 μέτρα από τρεις τοποθεσίες στην Dahiyeh. Οι τοποθεσίες χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τις IDF.

«Βρίσκεστε κοντά σε ιδιοκτησίες της Χεζμπολάχ και για την ασφάλειά σας και την ασφάλεια των αγαπημένων σας, είστε υποχρεωμένοι να εκκενώσετε αμέσως τα κτήρια και να απομακρυνθείτε από αυτά σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων», λέει ο Αντράε.

Ηaaretz: Πάνω από 350 οι νεκροί

Η ισραηλινή εφημερίδα Ηaaretz αναφέρει ότι ήδη οι νεκροί είναι 350, το Ιράν καταγγέλλει «έγκλημα πολέμου» και η αμερικανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μιλούσε με τον Ισραηλινό ομόλογό του ενώ ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση, για την οποία το Πεντάγωνο δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων.

Για επικίνδυνη κλιμάκωση που θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, προειδοποίησε η πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό, που δέχτηκε το χειρότερο ισραηλινό πλήγμα ίσως και από την έναρξη της σύρραξης το 2006.

Η Χαμάς καταδίκασε το ισραηλινό χτύπημα στα νότια προάστια της Βηρυτού. «Καταδικάζουμε έντονα τη βάναυση και συνεχιζόμενη σιωνιστική επιθετικότητα και κλιμάκωση εναντίον του αδελφού λιβανικού λαού μέσω άγριων αεροπορικών επιδρομών», συμπεριλαμβανομένης της σημερινής επίθεσης που είχε στόχο «κατοικίες», τη Χαμάς, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ στη Γάζα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν στο σπίτι του, ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενοι δύο Ιρανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν τη συνάντηση. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι η συνάντηση συγκλήθηκε μετά το ισραηλινό χτύπημα σε κέντρο διοίκησης της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό με στόχο τον ηγέτη της λιβανέζικης ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν, Χασάν Νασράλα.

Το Ισραήλ ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές της Τεχεράνης και η κατάσταση γίνεται σοβαρή, τόνισε ο Σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αλί Λαριτζάνι. «Οι δολοφονίες δεν θα λύσουν το πρόβλημα του Ισραήλ. Με τη δολοφονία των ηγετών της αντίστασης θα πάρουν άλλοι τη θέση τους», είπε ο Λαριτζάνι στην κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναχώρησε εσπευσμένα από τη Νέα Υόρκη καθώς όλα δείχνουν πως αναμένονται κρίσιμες εξελίξεις. Η ισραηλινή κυβέρνηση και ο στρατός έδωσαν μάλιστα στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τη στιγμή της εντολής του Νετανιάχου για το χτύπημα ενώ με διαφορά λεπτών είχε εκφωνήσει την  ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με βασικό μήνυμα «ως εδώ με τη Χεζμπολάχ» ενώ προειδοποίησε το Ιράν ότι σε περίπτωση επίθεσης θα δεχτεί ανάλογα αντίποινα.



Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αυτοκίνητο

Την ευθύνη του σχεδιασμού και της παρακολούθησης της εμπορικής στρατηγικής της KOSMOCAR και του Δικτύου της ανέλαβε ο έμπειρος μάνατζερ Αριστείδης Αραβανής. Η KOSMOCAR...

Αθλητικά

Επίδειξη δύναμης απέναντι στη Μπεσκίκτας έκανε ο Άγιαξ με το εμφατικό 4-0 στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» επί της Μπεσίκτας (το πιο ευρύ σκορ τη...

Αυτοκίνητο

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης Εκεί που νομίζαμε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία δεν θα μπορούσε να γίνει πιο πολυπληθής, ένας άλλος παίκτης θέλει να μπει στο παιχνίδι....

Αυτοκίνητο

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης Τα τελευταία χρόνια, η Mercedes-Benz έχει αναλάβει την αποστολή να προσφέρει μια πιο απλουστευμένη και όχι τόσο πολυπληθή γκάμα. ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ...