Τραγανό και λεπτό ή αφράτο και χοντρούτσικο; Μικρό ή μεγάλο; Σκέτο ή σε 40 εκδοχές; Το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι το πιο διάσημο σνακ όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά όλης της χώρας και όχι άδικα! Δεν υπάρχει φούρνος στην πόλη της Θεσσαλονίκης, που να μην το φτιάχνει με τον δικό του τρόπο. Το κουλούρι Θεσσαλονίκης γίνεται συχνά και πιάτο σε πολλά brunch menu και γεμίζεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Όπως και να το κάνουμε, αυτό το τραγανό, σουσαμένιο κουλούρι είναι μια εμπειρία από μόνο του. Ας δούμε, λοιπόν, που βρήκαμε τα πιο ενδιαφέροντα στην βόλτα που κάναμε στην πόλη.
Στον φούρνο Αρχονταρίκι (Λασσάνη 6, τηλ. 2311111198) αν πάτε νωρίς το πρωί θα το δείτε την ώρα που το ξεφουρνίζουν. Το φτιάχνουν με τον παραδοσιακό τρόπο, είναι ελαφρώς γλυκό και πολύ τραγανό. Το φτιάχνουν και σε άλλες παραλλαγές αλλά και γεμιστό με τυρί και γαλοπούλα, όμως όλοι πάνε για το παραδοσιακό. Στον γραφικό φούρνο Μπακόλα (Χρυσοστόμου Σμύρνης 20, τηλ. 2310223797), όπου σχηματίζονται ουρές, θα βρείτε μια πιο αλμυρή αλλά ευχάριστη και αφράτη εκδοχή του. Κανείς δεν φεύγει μόνο με ένα στο χέρι. Στο ΑριστοΤέλειον (Καστριτσίου 1, τηλ. 2311242023) υπάρχει σε πολλές διαφορετικές εκδοχές και μάλιστα το προσφέρουν και γεμιστό είτε αλμυρό, είτε γλυκό. Στον Κόκκινο Φούρνο λίγο πιο πάνω από την Ροτόντα (Αποστόλου Παύλου 1, τηλ. 2310206337) είναι πιο αέρινο, φουσκωτό αλλά τραγανό και με μπόλικο σουσάμι.
Διάσημα είναι ακόμα αυτά που φτιάχνουν στο Τιτάνια (Τσιμισκή 139, τηλ. 2310220985), αλλά και στον Κουκουμέρια (Μ. Ασίας 50, τηλ. 2310912365), όπου τα γεμίζουν και με φέτα. Σε απίθανες εκδοχές θα το βρείτε και στον Ντόντση Άρτος Γλυκό-Καφές (Καπετάν Γκόνη 26, Καλαμαριά τηλ. 2310414438): με μέλι και καρύδι ή κράνμπερι και κουβερτούρα, με σταφίδες και καρύδι ή σοκολάτα πορτοκάλι, ακόμα και κουλούρι Ζέας! Στον Ουζουνιάν (Λέοντος Σοφού 26, τηλ. 2310538 854) μη χάσετε αυτό με το μέλι και τα καρύδια, ή με λευκή σοκολάτα και κράνμπερι ή εκείνο που ζυμώνεται με σοκολάτα γάλακτος, φουντούκια και αμύγδαλα. Τέλος, στον Σιαμήτρα (Λεωφ. Στρατού 25, τηλ.: 2310830 987) θα το απολαύσετε ζυμωμένο αριστοτεχνικά, αφού είναι φτιαγμένο με ελληνικό αλεύρι και σουσάμι εξαιρετικής ποιότητας. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο εργαστήριο ψήνονται σχεδόν 1.000 κουλούρια ημερησίως!
Το άρθρο της εβδομάδας
CUCINA CARUSO
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!