Πατατάκια κλασικά, με ρίγανη ή με πάπρικα, τυρένια νάτσος, βουτυρένια ποπκορν και τραγανοί ξηροί καρποί. Πόσες φορές δεν τα αναζητήσαμε απολαμβάνοντας την αγαπημένη μας ταινία, την παρέα φίλων στο σπίτι κάθε φορά που η κούραση ή οι απογευματινές λιγούρες έκαναν τα ντουλάπια της κουζίνας μονόδρομο; Επειδή είναι αναπόφευκτο να ενδώσουμε σε κάτι αλμυρό πού και πού, βρήκαμε και συγκεντρώσαμε 12 υγιεινές και και πεντανόστιμες αλμυρές επιλογές που θα μας κρατήσουν μακριά από τα σακουλάκια του εμπορίου.
1. Σπιτικοί ξηροί καρποί
Αγοράζοντας ωμούς ξηρούς καρπούς καλής ποιότητας, εξασφαλίζουμε σε πρώτο στάδιο πως έχουμε στην κουζίνα μας ένα απόλυτα θρεπτικό σνακ, πλούσιο σε πρωτεϊνες, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά. Ψήνοντάς τους στο σπίτι, ελέγχουμε την ποσότητα αλατιού και αποφεύγουμε τα πρόσθετα συστατικά των έτοιμων προϊόντων.
2. Τραγανές πατάτες στον φούρνο
Πατάτες ή γλυκοπατάτες, και οι δυο τους μπορούν να γίνουν πολύ εύκολα ένα πεντανόστιμο αλμυρό σνακ που υπόσχεται να μην αναζητήσουμε ποτέ ξανά τα συσκευασμένα πατατάκια. Με ένα μαντολίνο μπορούμε να τις κόψουμε όσο λεπτές θέλουμε, να τις ραντίσουμε με ελαιόλαδο και στη συνέχεια να τις ψήσουμε στον φούρνο ή στη φριτέζα αέρος σε χαμηλή θερμοκρασία (121°C) μέχρι να γίνουν τραγανές. Φυσικά, προσθέτουμε αλάτι και μπόλικα μπαχαρικά. Εναλλακτικά και στην περίπτωση που δεν έχουμε μαντολίνο, μπορούμε να τις κόψουμε σε λεπτές μακρόστενες ή οβάλ φέτες και να τις ψήσουμε τα ίδια υλικά στον φούρνο ή στη φριτέζα αέρος. Μπορεί να μην είναι τόσο λεπτά και τραγανά όσο τα πατατάκια, ωστόσο ικανοποιούν στο μέγιστο την επιθυμία μας για κάτι αλμυρό και πραγματικά νόστιμο. Άλλωστε ποιος μπορεί να αντισταθεί στις πατάτες;
Οι παρακάτω συνταγές θα σας βοηθήσουν να κάνετε την πιο νόστιμη αρχή:
Πώς να κάνετε τα πιο τραγανά πατατάκια στη φριτέζα αέρος
Αν αποκτήσατε πρόσφατα ένα air fryer, ως καινούριο γκάτζετ στην κουζίνα σας και δεν έχετε ακόμη εξοικειωθεί με τις δυνατότητές του, εμείς σας έχουμε μια πανεύκολη και γρήγορη συνταγή για σπιτικά πατατάκια που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Ψητές γλυκοπατάτες στον φούρνο, σαν τηγανητές
Σε αυτή την συνταγή οι γλυκοπατάτες παίρνουν ιδιαίτερη γεύση με τη βοήθεια της πάπρικας και του θυμαριού και γίνονται η υγιεινή επιλογή για τηγανητές πατάτες.
3. Ελιές
Απλά και μεσογειακά. Ένα σνακ που σίγουρα θα ικανοποιήσει την ανάγκη μας για κάτι αλμυρό χωρίς να επιβαρύνει την υγεία μας. Γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση και για τη γενικότερη υψηλή διατροφική τους αξία, η ταπεινή ελιά δεν είναι μόνο ένα εξαίρετο συνοδευτικό στο τραπέζι αλλά και ένα ελαφρύ σνακ που βρίσκεται σε κάθε σπίτι.
Γευστικό tip
Δοκιμάστε τις με μαλακό ή σκληρό τυρί. Ο συνδυασμός θα σας ενθουσιάσει.
4. Αυγά γεμιστά ή αλλιώς Devilled eggs
Βρασμένα αυγά, γεμισμένα με πολτό κρόκων αναμεμειγμένο συνήθως με πολλά πικάντικα υλικά. Τσίλι, πιπέρι καγιέν, μπέικον, καυτερές πιπεριές, wasabi, διάφορα πικάντικα τυριά, μείγματα μπαχαρικών, όπως το dukkah ή το garam masala ή διάφορες ασιατικές σάλτσες. Η λίστα διαμορφώνεται ανάλογα με τη φαντασία ή τα γούστα μας. Πώς τα φτιάχνουμε; Τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος και πολτοποιούμε τον κρόκο τους σε ένα μπολάκι με τα υλικά της αρεσκείας μας.
5. Κατσικίσιο τυρί κρέμα
Αν λαχταράτε ένα αλμυρό και κρεμώδες σνακ, η κρέμα από κατσικίσιο τυρί είναι μια εξαιρετική επιλογή, αφού όχι μόνο είναι νόστιμο αλλά και πλούσιο σε πρωτεΐνες και καλά λιπαρά. Μπορείτε πολύ εύκολα να το βρείτε στην αγορά και να φτιάξετε ένα μικρό σνακ που θα σας χορτάσει και θα σας ικανοποιήσει στο μέγιστο.
Γευστικό tip
Σερβίρεται ιδανικά με κριτσίνια ή με λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως καρότα, μπρόκολο ή σέλερι.
6. Chips λαχανικών
Μια πιο υγιεινή εναλλακτική από τα κλασικά πατατάκια είναι τα chips λαχανικών. Μπορείτε να φτιάξετε chips από παντζάρι, καρότο ή κολοκύθι. Κόψτε τα λαχανικά σε λεπτές φέτες με ένα μαντολίνο, ραντίστε τα με λίγο ελαιόλαδο και προσθέστε τα αγαπημένα σας μπαχαρικά. Ψήστε τα στον φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανά και απολαύστε τα χωρίς ενοχές. Μπορείτε για παράδειγμα να φτιάξετε τραγανά chips παντζαριού με τον εξής τρόπο: πασπαλίστε τα παντζάρια με αλάτι, πιπέρι, σκόρδο και στη συνέχεια ψήστε τα στον φούρνο ή στη φριτέζα αέρος μέχρι να γίνουν τσιπς.
7. Αβοκάντο σε φέτες
Το αβοκάντο δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη προετοιμασία για να γίνει το τέλειο αλμυρό σνακ. Απλώς κόψτε το σε φέτες, πασπαλίστε το με λίγο αλάτι και απολαύστε το. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε ένα γευστικό γουακαμόλε και να το συνοδεύσετε με κράκερ, κριτσίνια ή φρέσκα λαχανικά. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και απαραίτητες βιταμίνες, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για σνακ.
8. Φυστικοβούτυρο
Ένα από τα πιο ευέλικτα και χορταστικά σνακ. Μπορείτε να το απολαύσετε με στικς από καρότα, σέλερι ή ακόμα και με φέτες μήλου. Το φυστικοβούτυρο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και καλά λιπαρά, ενώ μας κρατάει χορτάτους για πολλές ώρες. Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγη κανέλα ή μέλι για πιο γλυκιά γεύση ή πασπαλίστε το με μερικούς σπόρους chia για να φτιάξετε ένα ελαφρύ γεύμα, πλούσιο σε φυτικές ίνες.
9. Chips παρμεζάνας
Αν θέλετε κάτι τραγανό και αλμυρό, τα chips παρμεζάνας είναι η ιδανική λύση. Φτιάχνονται εύκολα στο σπίτι με μόνο ένα υλικό: την παρμεζάνα. Τρίψτε το τυρί, βάλτε το σε μικρές στρογγυλές ποσότητες πάνω σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε τα για 3-5 λεπτά στους 205°C. Μόλις κρυώσουν, θα έχετε τραγανά chips με έντονη γεύση τυριού
Γευστικό tip
Ταιριάζουν τέλεια με φρέσκα φρούτα ή σε πλατό τυριών.
10. Chips ρεβιθιού
Όταν τα ρεβίθια ψηθούν, μετατρέπονται σε ένα τραγανό, αλμυρό και άκρως εθιστικό σνακ. Βράστε τα ρεβίθια, στραγγίξτε τα καλά και απλώστε τα σε ένα ταψί. Ραντίστε τα με ελαιόλαδο και προσθέστε μπαχαρικά -ταιριάζουν πολύ με πάπρικα, κύμινο και αλάτι. Ψήστε τα στους 200°C για περίπου 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να γίνουν τραγανά. Αποθηκεύστε τα σε γυάλινο βάζο και έχετε έτοιμο σνακ όποτε το θελήσετε. Μπορείτε να ακολουθήσετε την παρακάτω συνταγή: Ρεβίθια στον φούρνο αντί για πατατάκια. Το υγιεινό και νόστιμο σνακ!
11. Γεμιστοί χουρμάδες
Οι χουρμάδες γεμιστοί με φυστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο είναι μια υπέροχη επιλογή για όσους θέλουν κάτι γλυκό και αλμυρό ταυτόχρονα. Αφαιρέστε το κουκούτσι από τους χουρμάδες, γεμίστε τους με φυστικοβούτυρο και, αν θέλετε, προσθέστε καρύδια ή σταγόνες μαύρης σοκολάτας. Ο συνδυασμός γλυκού και αλμυρού θα σας ενθουσιάσει, ενώ παράλληλα θα γεμίσετε ενέργεια από τις φυτικές ίνες και τα καλά λιπαρά.
12. Σπιτικά ποπκορν με μπαχαρικά
Tα περισσότερα ποπ κορν του εμπορίου έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και τρανς λιπαρά οξέα και για αυτό το λόγο καλό είναι να αποφεύγεται η συστηματική κατανάλωση τους. Ωστόσο, το σπιτικά ποπκορν είναι πολύ θρεπτικά και σίγουρα πιο υγιεινά, αφού μπορούμε να ελέγξουμε τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα των υλικών που χρησιμοποιούμε για να τα φτιάξουμε. Επομένως, την επόμενη φορά που θα μας έρθει επιθυμία για ποπ κορν μπορούμε να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε αντί να αγοράσουμε. Η παρακάτω συνταγή θα σας αποζημιώσει:
Υλικά
100 γρ. καλαμπόκι για ποπ κορν
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού κάρυ, καπνιστή πάπρικα, κύμινο, αλάτι
Διαδικασία
Αναμειγνύουμε όλα τα μπαχαρικά σε ένα μικρό μπολ. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το καλαμπόκι και το αλάτι της αρεσκείας μας. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και, μόλις αρχίσουν να σκάνε οι σπόροι, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ανακινούμε την κατσαρόλα περιοδικά μέχρι να σκάσουν όλοι οι σπόροι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιμένουμε 1-2 λεπτά για να βεβαιωθούμε ότι έχουν σκάσει πλήρως. Μεταφέρουμε τα ποπ κορν σε μπολ, τα πασπαλίζουμε με το μείγμα μπαχαρικών και ανακατεύουμε καλά.
Γευστικό tip
Όσο περισσότερα μπαχαρικά προσθέτουμε, τόσο μειώνεται η ανάγκη μας για προσθήκη αλατιού.
Το άρθρο της εβδομάδας
CUCINA CARUSO
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!