Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Apple θα επιτρέψει τις λήψεις εφαρμογών στο iPhone και μέσω web για να αποφύγει τον έλεγχο της ΕΕ – Apple

Η Apple θα επιτρέψει τις λήψεις εφαρμογών στο iPhone και μέσω web για να αποφύγει τον έλεγχο της ΕΕ – Apple


Η επιδίωξη είναι να μη βρεθεί για ακόμη μία φορά ο τεχνολογικός κολοσσός στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Apple τελικά θα επιτρέψει στους χρήστες των συσκευών της να κατεβάζουν απευθείας εφαρμογές μέσω web για πρώτη φορά, καθώς επιχειρεί να εναρμονιστεί με το νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στόχο έχει να ρυθμίσει τη στάση εκείνων των εταιριών τεχνολογίας που διατηρούν κυρίαρχη θέση στην αγορά.

Στο πλαίσιο των αλλαγών αυτών, η Apple θα επιτρέπει στους δημιουργούς των εφαρμογών να προσφέρουν εκπτώσεις στους χρήστες εκτός του περιβάλλοντος του App Store, ενώ θα επιτρέπει και τη λειτουργία εναλλακτικών αγορών, που θα προσφέρουν τις δικές τους εφαρμογές.

Οι περισσότερες από τις αλλαγές αυτές πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσα, εκτός από την πρόταση της Apple να επιτρέπει στους δημιουργούς των εφαρμογών να τις διανέμουν μέσω άλλων ιστοσελίδων, δυνατότητα που θα ενεργοποιηθεί την άνοιξη, όπως ανέφερε η εταιρία σε ανάρτηση στο επίσημο ιστολόγιό της.

Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Apple να συμμορφωθεί με το Νόμο περί Ψηφιακών Αγορών (DMA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ. Ο νόμος θέτει στο στόχαστρο πλατφόρμες όπως η Alphabet Inc., το Google Search, το App Store της Apple, την Amazon και το Facebook της Meta, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τον ανταγωνισμό. Οι εταιρίες αυτές υποχρεούνται να συμμορφωθούν με μια σειρά κανόνων ή να έρθουν αντιμέτωπες με βαριά πρόστιμα, τα οποία ανέρχονται έως και το 10% των ετήσιων παγκοσμίων εσόδων της εταιρίας ή έως και το 20% για όσες κριθούν υπότροπες.

Νωρίτερα, η Apple είχε επιχειρήσει με διάφορες κινήσεις να συμμορφωθεί υπό προϋποθέσεις με το νέο νομικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να τεθεί εκ νέου στο στόχαστρο τόσο των ανταγωνιστών της, όσο και των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών. Την περασμένη εβδομάδα, λόγου χάρη, η εταιρία ανακοίνωσε πως θα επανέφερε το λογαριασμό της Epic, επιτρέποντας στην εταιρία που δημιούργησε το Fortnite να δημιουργήσει δική της αγορά εφαρμογών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα ανταγωνιζόταν την πρόταση της Apple. Η αλλαγή πορείας προέκυψε μία ημέρα αφότου οι Βρυξέλλες ζήτησαν εξηγήσεις από την Apple για την απόφασή της να αποκλείσει την Epic, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω προστίμων στον τεχνολογικό κολοσσό. Εντωμεταξύ, μέσα στο μήνα που διανύουμε, στην Apple επιβλήθηκε πρόστιμο 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς κρίθηκε πως εμπόδιζε ανταγωνίστριες εταιρίες στον τομέα της διακίνησης μουσικής να προσφέρουν στους χρήστες οικονομικότερες προτάσεις. Η Apple έχει κινήσει ήδη τη διαδικασία άσκησης έφεσης στην απόφαση και υποστηρίζει ότι οι ρυθμιστικές αρχές απέτυχαν να φέρουν στο φως τα οιαδήποτε “πειστικά στοιχεία ότι ζημιώθηκαν οι καταναλωτές”.

Η Apple έχει προχωρήσει και σε άλλες κινήσεις, προκειμένου να συμμορφωθεί η λειτουργία του App Store με το νομικό πλαίσιο που εφαρμόζει πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων και αλλαγών στις χρεώσεις που επιβάλει στους δημιουργούς εφαρμογών. Η εταιρία περιόρισε την προμήθεια που χρεώνει, από το 30% στο 17%. Παράλληλα, όμως, επιβάλει προμήθεια της τάξης του 3% ως κόστος επεξεργασίας των εφαρμογών που χρησιμοποιούν το σύστημα αγορών της Apple, καθώς και προμήθεια πενήντα λεπτών του ευρώ ανά εγκατεστημένη εφαρμογή, για περιπτώσεις όπου το λογισμικό έχει μεταφορτωθεί περισσότερες από ένα εκατομμύριο φορές μέσα σε διάστημα δώδεκα μηνών.

Η Μαργκέτε Βεστάγκερ, εκπρόσωπος της Ε.Ε. σε θέματα ανταγωνισμού δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι “το πλαίσιο του DMA είναι απολύτως συγκεκριμένο, εκτός των άλλων και σε ό,τι αφορά την ύπαρξη μιας ελεύθερης δομής η οποία επιτρέπει στην πράξη στους ανθρώπους να αξιοποιήσουν αυτά τα νέα οφέλη”.

Η Apple, μαζί με τη Meta και το TikTok, επιχειρεί να απαλλαγεί από το χαρακτηρισμό του “κλειδοκράτορα” (gatekeeper), δηλαδή εταιρίας με απολύτως κυρίαρχη θέση στην αγορά, καθώς έχει προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι η ByteDance, ιδιοκτήτρια του TikTok, τον περασμένο μήνα απέτυχε να εξασφαλίσει δικαστικά την αναστολή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώσω εκκρεμεί η έφεσή της, εξέλιξη η οποία υποχρέωσε την πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο να συμμορφωθεί με το νέο κανονιστικό πλαίσιο.



  • Like


    4



  • Thanks


    2

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το debate των υποψήφιων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που διεξήχθη στην ΕΡΤ, στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. Οι τέσσερις υποψήφιοι, ο Απόστολος Γκλέτσος,...

ΕΛΛΑΔΑ

Εξαρθρώθηκε σπείρα στα Μέγαρα, των οποίων οι εμπλεκόμενοι εξαπάτησαν έναν άνδρα επί σειρά ετών, έχοντας ως βιτρίνα μία «καφετζού». Θύμα τους ήταν ένας ηλικιωμένος,...

ΚΟΣΜΟΣ

Τις τελευταίες ώρες ο Ρώσος πρόεδρος συνομιλεί με έναν ξένο ηγέτη, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. Υπάρχει η υπόθεση πως...