Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Michigan χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να καταλάβουν καλύτερα τι σημαίνουν τα γαβγίσματα των σκύλων. Επιπλέον, εκπαιδεύουν την AI να αναγνωρίζει την ηλικία, το φύλο και τη ράτσα του σκύλου, βάσει του γαβγίσματος.
Οι εξελίξεις στην AI μπορούν να φέρουν την επανάσταση στην κατανόηση της επικοινωνίας των ζώων. Η έρευνά μας ανοίγει ένα νέο παράθυρο για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όσα έχουμε καταφέρει στην επεξεργασία λόγου, για να ξεκινήσουμε να καταλαβαίνουμε το νόημα των γαβγισμάτων των σκύλων.
Παρόλο που η κατανόηση της ανθρώπινης γλώσσας από τα AI συστήματα έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, δεν υπάρχουν ανάλογες βάσεις δεδομένων για σκύλους. Έτσι οι ερευνητές προσπαθούν να παρακάμψουν αυτήν την έλλειψη δεδομένων παίρνοντας δεδομένα από έρευνες σε ανθρώπους. Η ομάδα συγκέντρωσε τα γαβγίσματα και τα γρυλίσματα από 74 σκύλους διαφόρων ρατσών, ηλικιών και φύλων, σε μία ποικιλία συνθηκών.
Έπειτα τροφοδότησαν με αυτά τα δεδομένα ένα μοντέλο εκμάθησης μηχανής, το οποίο είχε σχεδιαστεί για να αναλύει τον ανθρώπινο λόγο. Παραδόξως το μοντέλο ήταν καλό στη μετάφραση της επικοινωνίας των σκύλων.
Κατά μέσο όρο, το μοντέλο ήταν ακριβές κατά 70% στις διάφορες δοκιμές.
Είναι η πρώτη φορά που τεχνικές που βελτιστοποιήθηκαν για τον ανθρώπινο λόγο, χρησιμοποιήθηκαν για να αποκωδικοποιήσουν την επικοινωνία των ζώων. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι ήχοι και τα μοτίβα του ανθρώπινου λόγου, μπορούν να λειτουργήσουν ως βάση για την ανάλυση και την κατανόηση των ακουστικών μοτίβων άλλων ήχων, όπως ήχοι ζώων.
Οι επιστήμονες θεωρούν πως η κατανόηση των διαφόρων ήχων των ζώων, μπορεί να βελτιώσει πώς οι άνθρωποι κατανοούν και ανταποκρίνονται στις φυσικές και συναισθηματικές ανάγκες των ζώων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο Computational Linguistics, Language Resources and Evaluation.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!