Πώς φτάσαμε στην αυξημένη ζήτηση και την υπερπροσφορά, που έκαναν το έτοιμο φαγητό να εμφανίζεται με πολλές μορφές και σε διαφορετικούς διαδρόμους –από την κατάψυξη μέχρι τις «ζεστές γωνιές»– των super markets;
Tα έτοιμα γεύματα δεν είναι μια καινούρια ανακάλυψη. Οι κονσέρβες με το έτοιμο, μαγειρεμένο φαγητό είναι ίσως το πρώτο τέτοιο παράδειγμα. Σύμφωνα με την ιστορία, η μέθοδος της κονσερβοποίησης φαγητού ανακαλύφθηκε το 1795, όταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης ζήτησε να βρεθεί μια νέα μέθοδος συντήρησης τροφίμων για τον στρατό και το ναυτικό του. Έξυπνη και πρακτική λύση του τότε, στο πέρασμα των χρόνων αποδέκτης «υποτιμητικών» βλεμμάτων, πιο πρόσφατα επιλογή για το σακίδιο και την εκδρομή, αλλά και μια πολυμορφική λύση της ευκολίας. Τι συμβαίνει, λοιπόν, σήμερα με τα έτοιμα γεύματα, τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στις κονσέρβες;
Mε το καλημέρα
Μπαίνοντας είτε σε ένα από τα μεγάλα σαν πολυκαταστήματα super markets, είτε στα πιο μικρά και συνοικιακά, η πρώτη αίσθηση που κινητοποιείται δεν είναι πια αυτή της όρασης λόγω της αφθονίας, αλλά η όσφρηση. Οι μυρωδιές από ψητά, ζύμες και ζεστά φαγητά μάς βάζουν αμέσως μια ιδέα στο μυαλό. «Μήπως να μη μαγειρέψω σήμερα;». Και όλο πιο συχνά η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ένα μεγάλο «ναι», που μεταφράζεται με ένα έτοιμο γεύμα για το σπίτι στο καρότσι.
Super market VS Μαγειρευτό
Το έτοιμο φαγητό είναι μια λύση που λύνει τα χέρια. Τις περισσότερες φορές μια στάση σε ένα από τα μαγειρεία της περιοχής ή μια ηλεκτρονική παραγγελία και «το παιδί που έρχεται» είναι εκείνα που φροντίζουν για το φαγητό στο τραπέζι. Σε αυτή την εξίσωση έχει προστεθεί δυναμικά και η επιλογή των super markets, που έχει αρχίσει να βάζει δύσκολα στον ανταγωνισμό. Το «φαγητό απέξω» το προτιμούν πολλοί και συχνά, ειδικά λόγω της απαιτητικής καθημερινότητας που τις τελευταίες δεκαετίες έχει αλλάξει ριζικά και συνεχίζει. Είτε λόγω φόρτου εργασίας, είτε επειδή κάποιοι είναι φοιτητές, είτε λόγω προχωρημένης ηλικίας και άλλων πρακτικών δυσκολιών, πολλοί δεν μαγειρεύουν συχνά στο σπίτι. Και λόγω αυτού του «συχνά», θα σκεφτούν μια και δυο φορές το ποσό που είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν. Και γιατί να μην πάρουν το ίδιο φαγητό αλλά πιο φθηνό και από αλλού μαγειρεμένο; Δηλαδή, από τα super markets και, ανάλογα με το φαγητό, συγκριτικά μέχρι και στο 1/3 της τιμής; Και αυτό είναι ίσως και το ισχυρότερό τους προτέρημα, που κάνει τα έτοιμα γεύματα των super markets να σκαρφαλώνουν όλο και πιο ψηλά στην κατάταξη προτίμησης του καταναλωτή.
Γωνιές και… πλευρές
Ειδικά τα πιο μεγάλα super markets έχουν πια τη δική τους πλούσια σε ποικιλία βιτρίνα, σαν κανονικά μαγειρεία. Μαγειρευτά και comfort φαγητά φούρνου, σχάρας, κοτόπουλα που γυρίζουν στη σούβλα, ορεκτικά, συνοδευτικά, salad bar. Διαλέγετε και τα παίρνετε σε πακέτο για το σπίτι. Τα ready to eat γεύματα δεν τελειώνουν εκεί. Έχετε δοκιμάσει τις ψημένες πίτες στις ζεστές γωνιές; Το θεωρώ πολύ σπάνιο να μην τις πετύχετε σε κάποιο σούπερ μάρκετ. Οι ζεστές γωνιές έχουν κάνει την εμφάνισή τους με τις πίτες και τα σφολιατοειδή που βρίσκουμε εκεί να κοστίζουν σχεδόν το 1/2 της τιμής των αντίστοιχων ειδών στους φούρνους.
Από τη ζέστη στο κρύο
Τα κατεψυγμένα, τα οποία θέλουν μόνο ένα καλό ζέσταμα στον φούρνο, είναι μια μεγάλη κατηγορία από μόνα τους. Στα ράφια αλλά και στα καρότσια των καταναλωτών έχουν κερδίσει μια θέση γνωστές εταιρείες με λαδερά, όσπρια, πιάτα ζυμαρικών, ρύζια, αλλά και προψημένα κρεατικά και vegan προϊόντα, μεταξύ των πολλών επιλογών που προσφέρουν. Στα όχι και τόσο μακρινά 90s, μία ακόμη γνωστή εταιρεία που ξεκίνησε από τη Γερμανία το 1966, έλυνε τα χέρια πολλών, αφού μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τους πελάτες της έστελνε σε εβδομαδιαία βάση όσα προϊόντα είχαν επιλέξει. Ακόμη και σήμερα διατηρεί ένα καλά ενημερωμένο eshop με πολλές επιλογές σε κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα.
Άλλο απ’ την κατάψυξη κι άλλο απ’ το ψυγείο
Αλυσίδες super markets έχουν πια ακόμη και τη δική τους σειρά με έτοιμα γεύματα από τα ψυγεία τους, που τι θέλουν για να είναι έτοιμα να καταναλωθούν; Λίγα λεπτά σε φούρνο ή φουρνάκι. Εκτός αν σας αρέσει το φαγητό σας δροσερό. Κάποιες από αυτές τις σειρές γίνονται και σε συνεργασία με γνωστούς σεφ. Πιάτα με ψάρια, κοτόπουλο, κρεατικά, ζυμαρικά, έθνικ συνταγές, όσπρια και σούπες είναι μόνο κάποιες από τις κατηγορίες και οι επιλογές των πιάτων είναι ακόμη περισσότερες. Δεν λείπουν και οι σαλάτες και τα σάντουιτς. Φυσικά υπάρχουν και πολλές γνωστές εταιρείες με κατεψυγμένα, τις οποίες βρίσκουμε στα ψυγεία των super markets με τα έτοιμα γεύματά τους, με αντίστοιχη ποικιλία σε πρώτες ύλες και συνταγές.
H σούπα της κούπας και οι ξηρές τροφές
Δεν θεωρούνται μόνο οι κονσέρβες και τα κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα. Το αντίθετο. Τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 γνωστές εταιρείες μάς έδωσαν την επιλογή της σούπας, που από σκόνη γίνεται φαγητό, με προσθήκη ζεστού νερού, μέσα σε λίγα λεπτά. Προϊόντα που βρίσκουμε ακόμα στα ράφια, ενώ οι ίδιες εταιρείες συνεχίζουν να μας κάνουν περισσότερες προτάσεις, κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες της εποχής. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ξεφύγει από τη μορφή του «σε σκόνη». Από γνωστή εταιρεία βρίσκουμε μικρά γεύματα της στιγμής σε pots, με 12 διαφορετικές επιλογές για ζυμαρικά και 2 για πουρέδες, ενώ λίγα χρόνια πριν περιορίζονταν σε 3 διαφορετικές επιλογές γρήγορου γεύματος ζυμαρικών. Ένα ακόμη τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και μία ακόμα γνωστή εταιρεία με αντίστοιχη ποικιλία σε σούπες σε σκόνη, αλλά και ζυμαρικά και νουντλς σε φακελάκια και pots, έτοιμα σε λίγα λεπτά με την προσθήκη ζεστού νερού. To βολικό με πολλά από αυτά τα προϊόντα είναι πως εύκολα τα παίρνουμε μαζί στη δουλειά, αφού έρχονται μαζί με το «σκεύος» τους.
Το άρθρο της εβδομάδας
CUCINA CARUSO
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!