Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η σπατάλη φαγητού βλάπτει το περιβάλλον και… την τσέπη σας

Η σπατάλη φαγητού βλάπτει το περιβάλλον και… την τσέπη σας


Όσο σημαντική είναι για ένα νοικοκυριό η εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα, άλλο τόσο είναι και για τον πλανήτη ο περιορισμός της σπατάλης φαγητού. Σύμφωνα με την Ευρωπαική Επιτροπή, τα απόβλητα τροφίμων έχουν τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αφού αντιστοιχούν σε 252 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου CO2 ή περίπου στο 16% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το σύστημα τροφίμων της ΕΕ. «Εάν τα απόβλητα τροφίμων ήταν κράτος – μέλος, θα ήταν η πέμπτη σημαντικότερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως τα απόβλητα τροφίμων συνεπάγονται, επίσης, περιττή επιβάρυνση για τους περιορισμένους φυσικούς πόρους, όπως η χρήση γης και νερού.
Το φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων μπορεί να περιοριστεί, εφαρμόζοντας ορισμένες αλλαγές στην καθημερινότητα. Συγκεκριμένα:

Στο σπίτι

  • Να προγραμματίζετε τα γεύματά σας.
  • Να αξιοποιείτε τα περισσεύματα των γευμάτων σας.
  • Να γνωρίζετε τις ημερομηνίες (η ημερομηνία «ανάλωση έως» σας ενημερώνει για την ασφάλεια των τροφίμων και η ημερομηνία «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» σας ενημερώνει για την ποιότητα των τροφίμων).
  • Να επιλέγετε μικρότερο πιάτο και να το ξαναγεμίζετε εάν χρειάζεται.
  • Να καταψύχετε! (προπαρασκευασμένες μερίδες).
  • Να αποθηκεύετε τα τρόφιμα με ορθό τρόπο (να ελέγχετε τις ετικέτες για οδηγίες αποθήκευσης, να βεβαιώνεστε ότι το ψυγείο σας λειτουργεί σε θερμοκρασία από 1°C έως 5°C).
  • Να γνωρίζετε τι περιέχουν οι αποθηκευτικοί χώροι τροφίμων και το ψυγείο σας.
  • Να ανακατατάσσετε τα τρόφιμα που αποθηκεύετε στο σπίτι – «πρώτο μπαίνει, πρώτο βγαίνει».

Στην εργασία / Στο σχολείο / Στο Πανεπιστήμιο

  • Να ζητάτε να σας σερβίρουν την κατάλληλη μερίδα για εσάς (στο κυλικείο).
  • Να ελέγχετε το ψυγείο/καλάθι φρούτων του γραφείου.
  • Διαδώστε το μήνυμα — να μοιράζεστε με τους συναδέλφους χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων.

Σε καφετέριες, εστιατόρια και ξενοδοχεία

  • Να επιλέγετε μικρότερο πιάτο και να το ξαναγεμίζετε εάν χρειάζεται.
  • Να παίρνετε σε πακέτο τα περισσεύματα των γευμάτων σας.
  • Να έχετε λογικές προσδοκίες όσον αφορά τη διαθεσιμότητα τροφίμων, ανάλογα με την ώρα της ημέρας.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΚΟΣΜΟΣ

Και η Βρετανία, μετά την Ιταλία και την Ολλανδία, προστέθηκε στις χώρες που δηλώνουν ότι θα συμμορφωθούν με το διεθνές ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ,...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Στη σημασία που έχει για τον Ολυμπιακό το μεγάλο ντέρμπι της Κυριακής (24/11, 20:30, Cosmote Sport 1) με την ΑΕΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» για...

ΕΛΛΑΔΑ

Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας προσήχθη το μεσημέρι της Παρασκευής στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων ο Νίκος Ρωμανός, προκειμένου να απολογηθεί στην ανακρίτρια. Κατά...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενημερωτικό σημείωμα με 16 ερωτήσεις- απαντήσεις για τον νέο προϋπολογισμό και την οικονομία, εξέδωσε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Συγκεκριμένα, το σημείωμα έχει...