Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ελλάδα

Η σοβαρή κατάθλιψη εκδηλώνεται διαφορετικά στον εγκέφαλο των νέων, δείχνει νέα μελέτη

Η σοβαρή κατάθλιψη εκδηλώνεται διαφορετικά στον εγκέφαλο των νέων, δείχνει νέα μελέτη


Η σοβαρή κατάθλιψη εκδηλώνεται διαφορετικά στον εγκέφαλο των νέων σε σύγκριση με τους ενήλικες, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι νέοι που πάσχουν από σοβαρή κατάθλιψη παρουσιάζουν διαταραχές στον τρόπο με τον οποίο οι περιοχές του εγκεφάλου τους επικοινωνούν μεταξύ τους, σε σχέση με τους ενήλικες που πάσχουν από την ίδια διαταραχή, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από προηγούμενες ανεξάρτητες μελέτες από έξι τοποθεσίες στην Αυστραλία, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Mental Health» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό πιθανών στόχων για θεραπείες διέγερσης του εγκεφάλου. Η μελέτη ανέλυσε τις εγκεφαλικές σαρώσεις 810 νέων ηλικίας 12-25 ετών, εκ των οποίων οι 440 είχαν διαγνωστεί με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (ΜΚΔ). Η μελέτη, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, διαπίστωσε ότι στα άτομα με ΜΚΔ, ορισμένες πυκνά συνδεδεμένες περιοχές του εγκεφάλου τους παρουσίαζαν ισχυρότερη συνδεσιμότητα ενώ άλλες εμφάνιζαν ασθενέστερη συνδεσιμότητα σε σύγκριση με τους νέους χωρίς κατάθλιψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής ερευνητής Άντριου Ζαλέσκι δήλωσε ότι η συνδεσιμότητα ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στο τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τις εσωτερικευμένες σκέψεις και την έντονη περισυλλογή (η υπερβολική σκέψη και ανάλυση των προσωπικών προβλημάτων). Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η έκταση αυτών των διαφορών μπορεί να προβλέψει αξιόπιστα πόσο σοβαρά ήταν τα καταθλιπτικά συμπτώματα ενός ατόμου.

Οι θεραπείες διέγερσης του εγκεφάλου μπορούν να στοχεύσουν στην αποκατάσταση συγκεκριμένων εγκεφαλικών κυκλωμάτων ως εναλλακτική προσέγγιση για τη θεραπεία της κατάθλιψης, όταν κάποιος δεν ανταποκρίνεται σε θεραπείες πρώτης γραμμής, όπως τα αντικαταθλιπτικά, δήλωσε ο Ζαλέσκι. Ωστόσο, αυτές οι θεραπείες χορηγούνται κυρίως σε ενήλικες, επειδή οι ερευνητές γνωρίζουν ποια κυκλώματα του εγκεφάλου διαταράσσονται.

«Υποθέταμε ότι και στους νέους με κατάθλιψη θα επηρεάζονταν τα ίδια κυκλώματα, αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει απαραίτητα. Ενώ υπάρχει κάποια επικάλυψη με τις διαταραχές συνδεσιμότητας που βλέπουμε στους ενήλικες, υπάρχουν επίσης μοναδικές και συγκεκριμένες διαταραχές κυκλωμάτων που βλέπουμε μόνο στους νέους με κατάθλιψη» εξήγησε ο ερευνητής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για παράδειγμα, το δίκτυο που είναι υπεύθυνο για τον εντοπισμό μιας συγκεκριμένης πληροφορίας ανά πάσα στιγμή, εμπλέκεται εκτενώς στην εμφάνιση ΜΔΣ στους νέους, ενώ τα ευρήματα ήταν μικτά στην περίπτωση των ενηλίκων.

Θα πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των θεραπειών εγκεφαλικής διέγερσης στους νέους, ώστε να εφαρμοστεί ευρύτερα από τους κλινικούς γιατρούς, «αλλά αυτό είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα προς την παροχή στόχων», δήλωσε ο ερευνητής.

Η Δρ. Χόλι Μπερν, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Κέντρο Έρευνας για την Ψυχική Υγεία και τη Χρήση Ουσιών Matilda του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι ενώ παρέχει «σημαντικά στοιχεία για τον εντοπισμό πιθανών θεραπευτικών στόχων, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει μια προσέγγιση για τη θεραπεία της κατάθλιψης που να ταιριάζει σε όλους».

«Επί του παρόντος, οι νευροδιαμορφωτικές θεραπευτικές αγωγές συνιστάται να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές επιλογές ως μέρος ενός ολοκληρωμένου, εξατομικευμένου σχεδίου θεραπείας ή σε περιπτώσεις όπου έχουν εξαντληθεί άλλες θεραπευτικές επιλογές», επισήμανε η ερευνήτρια.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Κόσμος

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι περιμένει τον Τούρκο ομόλογό του, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Καζάν τον επόμενο μήνα, για...

Αθλητικά

Επίδειξη δύναμης απέναντι στη Μπεσκίκτας έκανε ο Άγιαξ με το εμφατικό 4-0 στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» επί της Μπεσίκτας (το πιο ευρύ σκορ τη...

Αυτοκίνητο

Την ευθύνη του σχεδιασμού και της παρακολούθησης της εμπορικής στρατηγικής της KOSMOCAR και του Δικτύου της ανέλαβε ο έμπειρος μάνατζερ Αριστείδης Αραβανής. Η KOSMOCAR...

Αυτοκίνητο

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης Εκεί που νομίζαμε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία δεν θα μπορούσε να γίνει πιο πολυπληθής, ένας άλλος παίκτης θέλει να μπει στο παιχνίδι....