Connect with us

Hi, what are you looking for?

Συνταγές

Η Σκάρλετ Γιόχανσον στην κουζίνα των λαϊκιστών

Η Σκάρλετ Γιόχανσον στην κουζίνα των λαϊκιστών


Η γερουσιαστής Κέιτι Μπριτ, 42 ετών, ήταν το πρόσωπο που επελέγη εκ μέρους των Ρεπουμπλικανών για να απαντήσει στην ομιλία του Τζο Μπάιντεν για την «Κατάσταση του Εθνους». Το σκηνικό που επελέγη ήταν η κουζίνα του σπιτιού της στην Αλαμπάμα. Ο στόχος, να απαντήσει στον Μπάιντεν μια νέα γυναίκα της μεσαίας τάξης, λαμπερή αλλά και νοικοκυρά, καταρρίπτοντας όλες τις τοποθετήσεις του προέδρου.

Ποιο ήταν το επικοινωνιακό αποτέλεσμα; «Μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές μας» ανέφεραν στελέχη του Ρεπουπλικανικού Κόμματος στον ανταποκριτή του Guardian στην Ουάσινγκτον, Μάρτιν Πέγκενλι. «Τι στο διάολο βλέπω αυτή τη στιγμή;» σχολίασε συνεργάτης του Τραμπ στην ιστοσελίδα του περιοδικού Rolling Stone. Κάποιοι σχολιαστές είπαν ότι «μιλάει σαν να είναι οικοδέσποινα σε εκπομπή μαγειρικής», ενώ άλλοι εξέφρασαν την απορία τους γιατί οι Ρεπουμπλικανοί επέλεξαν να τοποθετήσουν ένα από τα ανερχόμενα αστέρια τους μέσα σε μια κουζίνα για μια από τις πιο σημαντικές ομιλίες που έχει δώσει ποτέ.

Ενα από τα προβλήματα ήταν, φυσικά, το μήνυμα για τις γυναίκες που μετέδιδε η όλη σκηνοθεσία. Ακόμη και για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, η σημειολογία που υποδεικνύει ότι σήμερα, στον 21ο αιώνα, η θέση μιας γυναίκας είναι στην κουζίνα, μοιάζει εξωφρενική. Ιδίως όταν υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η αμερικανική κοινωνία έχει προχωρήσει πολύ και το  57% των αμερικανών ψηφοφόρων πιστεύει, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup, ότι οι ΗΠΑ θα πήγαιναν καλύτερα αν περισσότερες γυναίκες εκλέγονταν σε πολιτικά αξιώματα.

Η ομιλία της Μπριτ περιείχε όλα τα κλισέ των τοποθετήσεων του Τραμπ για τους μετανάστες και την οικονομία, με έναν τόνο που περνούσε από την απογοήτευση στις λαϊκίστικές εξάρσεις. «Τους τελευταίους μήνες, η ρητορική των Ρεπουμπλικανών έχει μετατοπισθεί αισθητά, από τις επιθέσεις στην οικονομική πολιτική του Μπάιντεν, προς τις βαρύγδουπες προειδοποιήσεις για τα “εγκλήματα των μεταναστών”» σχολίασε στους New York Times o νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

«Αυτή η μετατόπιση ήταν εν μέρει αναγκαστική, καθώς η οικονομία επί Μπάιντεν πηγαίνει στην πραγματικότητα πολύ καλά αυτές τις μέρες, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί, ενώ η ανεργία βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 50 ετών. Με πολιτικούς όρους, το αφήγημα της κακής οικονομίας φαίνεται να ξεθωριάζει» προσέθεσε.

H αμφιλεγόμενη απάντηση της Κέιτι Μπριτ στην ομιλία του Μπάιντεν για την «Κατάσταση του Εθνους» (Youtube/CNBC):

Η εμφάνιση της Κέιτι Μπριτ προσέφερε ασφαλώς έδαφος για σάτιρα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του περιοδικού Atlantic, η διάσημη εκπομπή του δικτύου NBC «Saturday Night Live» εκμεταλλεύθηκε με τον κατάλληλο τρόπο την ευκαιρία. Στο σατιρικό σκετς που παρουσίασε πρωταγωνιστούσε η σούπερ σταρ του Χόλιγουντ Σκάρλετ Γιόχανσον, ένα πρόσωπο πιο οικείο για πολλούς Αμερικανούς από ό,τι η Μπριτ, η οποία καυτηρίασε με την ερμηνεία της τα κλισέ και τα στερεότυπα στην παρέμβαση της αμερικανίδας πολιτικού.

«Η Γιόχανσον εμφανίστηκε φορώντας ένα αντίγραφο της πράσινης μπλούζας της Μπριτ και ένα κολιέ με σταυρό. Μιλούσε με εμφατική και υπερτονισμένη προφορά, έχοντας τα μάτια της ορθάνοιχτα – μερικές φορές φαινόταν να τα ανοιγοκλείνει μόλις και μετά βίας» σχολιάζει η δημοσιογράφος Εσθερ Ζάκερμαν στο Atlantic.

Η ίδια στέκεται στις «θεατρικές, συναισθηματικές διακυμάνσεις» της Γιόχανσον και στο γεγονός ότι η ηθοποιός περνούσε από τα ανάλαφρο γέλιο και το φλερτ με την κάμερα σε στιγμές που «κάρφωνε» τον φακό με ένα βλέμμα γεμάτο ανησυχία. «Τη μια στιγμή η Γιόχανσον έμοιαζε έτοιμη να ξεσπάσει σε κλάματα, την επόμενη χασκογελούσε μανιωδώς» γράφει η κριτικός του αμερικανικού περιοδικού.

Ο σατιρικός μονόλογος της Σκάρλετ Γιόχανσον (από το 2:27) ως Κέιτι Μπριτ, στην εκπομπή «Saturday Night Live» (Youtube/NBC):

Η σεναριακή ιδέα του μονολόγου που ερμήνευσε η Γιόχανσον ήταν ότι η ηθοποιός μιμείται την Μπριτ σαν να επρόκειτο για μια πρόθυμη φοιτήτρια υποκριτικής που περνάει από οντισιόν. «Απόψε θα περάσω από οντισιόν για τον ρόλο της “τρομακτικής μαμάς” και θα ερμηνεύσω έναν πρωτότυπο μονόλογο με τίτλο “Αυτή η χώρα είναι μια κόλαση”» είπε στο ξεκίνημα του μονολόγου της η Γιόχανσον.

«Η εμφάνιση-έκπληξη της Γιόχανσον (στο “Saturday Night Live”) απέδειξε ότι πήρε τον ρόλο της σοβαρά. Δεν διάβαζε απλώς ένα σενάριο, όπως κάνουν κάποιοι καλεσμένοι, ελπίζοντας ότι το κείμενο από μόνο του θα απέδιδε το χιούμορ. Αντιθέτως, προσέφερε μια μελετημένη κωμική ερμηνεία» σχολιάζει η Ζάκερμαν στο Atlantic.

Η ίδια προσθέτει ότι πρόκειται για μια σπουδαία ηθοποιό η οποία αποτύπωσε με ακρίβεια την ένταση της αμερικανίδας πολιτικού Κέιτι Μπριτ και στη συνέχεια την ενίσχυσε όσο χρειαζόταν «για να τονίσει τον παραλογισμό της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News



Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Τεχνολογία

Η Ελλάδα σχεδιάζει να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της με την αγορά των σύγχρονων drones Switchblade από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου...

Πολιτική

Ο Χάρης Δούκας τόνισε ότι μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ θα παντρευτεί τη σύντροφό του, Γεωργία Πολυτάνου. Ο δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας στο Star,...

Οικονομία

Το σήμα της εκκίνησης για ένα νέο μεγάλο κύκλο επενδύσεων του Ομίλου στους τομείς των παραχωρήσεων και των ΣΔΙΤ εντός κι εκτός Ελλάδας, έδωσε...

Μαγαζίνο

SKG calling … και η Μαρίνα ήταν εκεί! Η Μαρίνα Σάττι κατέκτησε και τη Θεσσαλονίκη τo Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου με μια μεγαλειώδη sold out συναυλία...