«Τη φτιάχνει με κρεμμύδι, άνηθο, ξεραμένο λαδόψωμο και τη χτυπάει στο μίξερ χειρός. Επειδή εμείς Καθαρά Δευτέρα ποτέ δεν κάναμε λόγω του μαγαζιού, η μαμά μου έφτιαχνε μπόλικη ταραμοσαλάτα και τη μοίραζε, όπως και άλλες κυρίες, στις φίλες της. Στα πικνίκ της είχε κάθε οικογένεια από κάμποσα τάπερ με ταραμοσαλάτα, από την τάδε κι από τη δείνα, και πάντα, μα πάντα, το τάπερ της Μαριωρής μας ήταν αυτό που άδειαζε πρώτο», διηγείται ο γιος της, Γιώργος Λυκούρης, υπεύθυνος πλέον του εστιατορίου Σκοτάδης. Ακόμα και σήμερα τη σερβίρουν στο μαγαζί και μάλιστα, όταν κάποιος παραγγέλνει ταραμοσαλάτα, του πάνε δύο μερίδες μισές. Η μία είναι της Μαριωρής και η άλλη είναι μια κρεμώδης που κάνουν οι μάγειρες στην κουζίνα.
Υλικά
Βάρος: για περίπου 1.500 γρ.
- 1 κιλό λαδόψωμο χωρίς την κόρα, κομματιασμένο, μουλιασμένο σε νερό και καλά στυμμένο
- 6 κουτ. σούπας λευκός ταραμάς
- 175 ml ελαιόλαδο ελαφρύ
- 60 ml χυμός λεμονιού
- 1 ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο, ολόκληρο
- 1/2 μάτσο άνηθος (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένος
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη ταραμοσαλάτα, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα μεγάλο μπολ την ψίχα του ψωμιού, τον ταραμά, το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού και τα χτυπάμε καλά με μίξερ χειρός, με τους γάντζους, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Τρίβουμε στο μπολ το κρεμμύδι, στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, μέχρι να αρχίσει να βγάζει το ζουμί του. Τότε σταματάμε.
- Προσθέτουμε και τον άνηθο και ανακατεύουμε καλά με πιρούνι. Σερβίρουμε την ταραμοσαλάτα αμέσως.
Πηγή: Γαστρονόμος
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!