Όπως διαφαίνεται η “πολυδιαφημισμένη” προμήθεια των ελικοπτέρων Έρευνας-Διάσωσης (SAR) τύπου AW139 από την Πολεμική Αεροπορία, δεν θα προχωρήσει. Μάλιστα, για το θέμα έχει άποψη και ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, όπου πληροφορίες αναφέρουν πως εξέφρασε απορία για το πως η ΠΑ προωθεί μια αγορά ενός τελείως διαφορετικού τύπου ελικοπτέρου, ενώ δεν έχει ακόμη παραλάβει τα συντηρημένα AS332B1 Super Puma.
Θυμίζουμε πως στο ΣΑΓΕ του Δεκεμβρίου 2023, μετά από εισήγηση της Πολεμικής Αεροπορίας εγκρίθηκε για διαβίβαση στην πολιτική ηγεσία, η προμήθεια 14 ελικοπτέρων AW139 σε ρόλο SAR. Η ΠΑ είχε κάνει μελέτη σχετικά με τις ανάγκες της, και είχε προκρίνει το συγκεκριμένο σε σχέση με το ανώτερων επιδόσεων UH-60M Black Hawk, και με κριτήριο ότι το ιταλικό ελικόπτερο είχε χαμηλότερο κόστος ανά ώρα πτήσης.
Έγινε όμως γνωστό πως σε πρόσφατο διαγωνισμό της Πολιτικής Προστασίας, η ώρα πτήσης του AW139 δηλώθηκε πολύ μεγαλύτερη από τα 2.000 ευρώ που εμπεριεχόνταν στη μελέτη της ΠΑ. Θυμίζουμε πως αρχικά είχε προταθεί στην ΠΑ να αγοράσει UH-60M, με κόστος παρεμφερές του AW-139, επιτυγχάνοντας ομοιοτυπία με τον Ελληνικό Στρατό και το Πολεμικό Ναυτικό. Ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το αμιγώς στρατιωτικό UH-60M είναι κατηγορίας 10 τόνων, ενώ το πολιτικών προδιαγραφών AW-139 είναι 7 τόνων.
Όσο για την “στρατιωτικοποιημένη” έκδοση του τελευταίου, την MH-139, που είχε αποφασίσει να προμηθευθεί η Αμερικανική Αεροπορία για αποστολές φύλαξης εγκαταστάσεων και μετακίνησης προσωπικού, φέτος περικόπηκε το πρόγραμμα από αγορά 80 αεροσκαφών σε 42, φέρνοντας το κόστος ανά αεροσκάφος κοντά στα 40 εκατ. δολάρια.
Leonardo/Boeing MH-139 Grey Wolf: «πετσοκόφτηκε» άγρια το πρόγραμμα
Την ίδια στιγμή, η ΠΑ ετοιμάζεται για ένα νέο τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα, με προμήθεια F-35A, εκσυγχρονισμό F-16C/D Block 50 σε επίπεδο F-16V, αγορά νέων C-130J, αγορά όπλων, νέων ραντάρ αεράμυνας κ.ο.κ. Έτσι, το πρόγραμμα προμήθειας νέων ελικοπτέρων SAR, τη στιγμή που πετούν ελάχιστα AS332B1 Super Puma, λόγω έλλειψης συντήρησης, έδειξε μάλλον το μαξιμαλιστικό της συνολικής προσπάθειας.
Ενώ προκάλεσε αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι η ΠΑ δεν φρόντισε, έστω και για το τυπικό, να προσθέσει στο αίτημα προμήθειας του Ελληνικού Στρατού ακόμη 14 ελικόπτερα τύπου ΗΗ-60Η (χωρίς όμως δέσμευση αγοράς), προκειμένου να “κλειδώσει” την ίδια χαμηλή τιμή που προσφέρονται αυτά. Καθώς εμπεριέχονται σε μια μεγάλη πολυετή προμήθεια (Multi Year X) που κάνει ο Αμερικανικός Στρατός για τον ίδιο και για συμμαχικές χώρες. Ακόμη, λόγω αγοράς μέσω χρηματοδότησης, ενώ τα ελικόπτερα Black Hawk θα παραδοθούν μέχρι και το 2027, η αποπληρωμή θα γίνει σε μεγάλο χρονικό βάθος.
Σε κάθε περίπτωση, η ΠΑ επανεξετάζει διάφορα προγράμματα που είχαν προκύψει ξαφνικά τον τελευταίο χρόνο, ανάμεσα στα οποία η εγκατάλειψη της προμήθειας μέσων μεταγωγικών επιπέδου C-130J/C-390 και η επικέντρωση στα μέτριας διαθεσιμότητας C-27J.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!