Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 78 ημερών διαπραγματεύεται ο Τραπεζικός Δείκτης, απέχοντας σχεδόν ένα +9% από τα υψηλά που είχε σημειώσει στις αρχές του Μάρτη στις 1.270 μονάδες. Κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, οπότε και γραφόταν το άρθρο, ο δείκτης λάμβανε τιμές στις 1.169 μονάδες, στεκόμενος αισθητά νωχελικός ανάμεσα στην αντίσταση των 1.185 μονάδων και τη στήριξη των 1.145 μονάδων. Πρόκειται για διαγραμματικά σημεία που, αν στις επόμενες συνεδριάσεις διασπαστούν ανοδικά ή καθοδικά, θα δώσουν και τον τασικό στόχο στο ημερήσιο chart τιμών.
Έτσι, στην περίπτωση που ο δείκτης περάσει με αυξημένο τραπεζικό τζίρο συναλλαγών πάνω από τις 1.200 μονάδες, θα απλωθεί το πράσινο χαλί της ανόδου προς τις 1.242 μονάδες, όπου έχουν αποτυπωθεί και οι δύο τοπικές κορυφές. Αν, όμως, ο δείκτης τμήσει καθοδικά τις 1.145 μονάδες, τότε οι πωλητές θα απλώσουν το κόκκινο χαλί της καθόδου προς την κρίσιμη διαγραμματική ζώνη στήριξης των 1.110 με 1.100 μονάδων, προκαλώντας έντονη ανησυχία στο στρατόπεδο των αγοραστών.
Σύμφωνα, τώρα, με τις τωρινές κεφαλαιοποιήσεις των τεσσάρων μεγάλων τραπεζικών οίκων, οι απώλειες που έχουν υποστεί από τα υψηλά τους ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, μιας που από τα 23,6 δισ. ευρώ έχουν κατέλθει στα 21,53 δισ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες απώλειες, κατά 577 εκατ. ευρώ, τις έχει η Πειραιώς, ενώ τις μικρότερες, κατά 411 εκατ. ευρώ, τις έχει η Εθνική Τράπεζα.
Ποσοστιαία, όμως, σε σχέση με τα υψηλά που έχουν γράψει το 2024, τη μεγαλύτερη πτώση, κατά ένα -13,2%, την έχει η μετοχή της Alpha Bank, συνεχίζοντας έτσι να προβληματίζει με τη συμπεριφορά της στο ταμπλό σε σχέση με τις υπόλοιπες τραπεζικές κυρίες.
Προχωρώντας στις επιμέρους διαγραμματικές αναλύσεις, θα ξεκινήσω με την πρώτη σε κεφαλαιοποίηση Eurobank (ΕΥΡΩΒ) των 6,73 δισ. ευρώ. Εδώ, λοιπόν, βλέπουμε τη μετοχή στο τριημερήσιο chart τιμών να λαμβάνει τιμές πάνω από το ισχυρό επίπεδο στήριξης των 1,75 με 1,72 ευρώ, ενώ βρίσκεται και λίγο υψηλότερα από το Vwap των τελευταίων 100 ημερών, που εντοπίζεται στα 1,7845 ευρώ. Όσο η μετοχή δεν πάει να γράψει συνεχόμενα ημερήσια κλεισίματα κάτω από τα 1,72 ευρώ, τόσο θα συνεχίζει να μετράει τις δυνάμεις της για να δοκιμάσει για άλλη μία φορά να φτάσει στο κατώφλι των 2 ευρώ. Οπωσδήποτε μια πτωτική καταστρατήγηση των 1,72 ευρώ θα σημάνει την έναρξη μιας καθοδικής πορείας προς τα 1,60 ευρώ, προκαλώντας έτσι έντονη αλλαγή βραχυχρόνιου διαγραμματικού σχεδιασμού.
Εγκλωβισμένη ανάμεσα στο εύρος των 7,50 με 7 ευρώ εμφανίζεται στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ). Μάλιστα, το τελευταίο εβδομαδιαίο candlestick δείχνει να έχει τη διάθεση να πάει να κλείσει κάτω από τα 7 ευρώ, χαλώντας τον όλο σχηματισμό σταθεροποίησης που κρατάει από τα τέλη του Γενάρη. Ένα τέτοιο διαγραμματικό γεγονός μπορεί να δώσει τροφή στους πωλητές για ένα δύστροπο κατέβασμα της μετοχής πέρα από το επίπεδο της σαθρής στήριξης των 6,80 ευρώ, ανοίγοντας έτσι τον δίαυλο επικοινωνίας με τη σημαντική περιοχή στήριξης των 6,50 ευρώ. Εδώ το Vwap των τελευταίων 100 ημερών βρίσκεται στα 7,038 ευρώ.
Τα χρονικά περιθώρια φαίνεται ότι τελειώνουν για τη μετοχή της Πειραιώς (ΠΕΙΡ), με τους περισσότερους ταλαντωτές να επιζητούν την καθοδική λύση της ζώνης στήριξης που εκτείνεται από τα 3,70 ευρώ έως τα 3,65 ευρώ. Οπωσδήποτε η αποτύπωση μιας τέτοιας διαγραμματικής αποκοτιάς θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τη μετοχή, ωθώντας την κάτω και από τα 3,50 ευρώ. Μέχρι να γίνει, όμως, κάτι τέτοιο, η μετοχή θα προσπαθεί να περάσει στην αντεπίθεση, γράφοντας τιμές πάνω από το βραχυχρόνιο ορόσημο των 3,87 ευρώ. Το Vwap των 100 ημερών εντοπίζεται λόγω της δημόσιας προσφοράς στα 4 ευρώ, ενώ όταν την αφαιρέσουμε από τα δεδομένα βγάζει στα 3,925 ευρώ.
Τέλος, για τη διαγραμματική παρουσία της Alpha Bank (ΑΛΦΑ) θα αναφέραμε συνειρμικά το “ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν”. Εκεί, λοιπόν, που η μετοχή προσπαθούσε να χτίσει έναν βατήρα αγοραστών πάνω από το επίπεδο των 1,70 με 1,68 ευρώ, ώστε να κινηθεί έντονα ανοδικά προς το 1,90 με 2 ευρώ, γκρεμίστηκε προς τα 1,50 ευρώ. Μάλιστα, στην πτωτική της πορεία πήρε μαζί της και τη γραμμή της ανοδικής τάσης που πρόσφερε από τον Οκτώβρη του 2023 ο Fibonacci απλός κινητός μέσος των 21 εβδομάδων. Για να αλλάξει κάτι προς το θετικότερο, θα πρέπει η μετοχή να ανακτήσει το ύψωμα των 1,68 ευρώ. Μόνο τότε θα μπορούσαμε να ανατρέψουμε την υπάρχουσα βραχυχρόνια διαγραμματική στρατηγική, δίνοντας ως νέο στόχο την αρπαγή του επιπέδου των 1,79 με 1,80 ευρώ. Το Vwap των τελευταίων 100 ημερών εντοπίζεται στα 1,6975 ευρώ, μέσα δηλαδή στον πρώην βατήρα των αγοραστών.
* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής
** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!