Sponsored Content
Το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στις τεχνολογίες πληρωμών, την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και τη διαμόρφωση του μέλλοντος των συναλλαγών σκιαγράφησε σε αδρές γραμμές, το φετινό Athens Innovation Forum 2024, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωσή του και ο αντίκτυπός του παραμένει δυνατός.
Εύλογα, καθώς κορυφαίοι θεσμικοί εκπρόσωποι, υπουργοί, διακεκριμένα στελέχη του τραπεζικού τομέα και του τεχνολογικού κλάδου, παρουσίασαν εξελίξεις, προκλήσεις και λύσεις, σε ένα συνέδριο που τα είχε όλα. Εκλεκτό, πολυπληθές κοινό, πάνω από 15 σημαντικές τοποθετήσεις, αξιόλογες παρουσιάσεις, πάνελ και πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις για τα καίρια ζητήματα που συνδέουν και συνδέονται με τις πληρωμές.
Η φετινή συνάντηση υπογράμμισε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι το Athens Innovation Forum της Mastercard όχι μόνο αποτελεί έναν θεσμό που συμπυκνώνει το παρόν και το μέλλον των πληρωμών, αλλά δίνει έμπνευση και ιδέες που προετοιμάζουν την επόμενη ημέρα. Όπως, δηλαδή, οφείλει να κάνει μια ημερίδα – ορόσημο, που από το 2017 που πραγματοποιείται στην Αθήνα δίνει πάντοτε το στίγμα των προοπτικών και των εξελίξεων. Μεταξύ πολλών άλλων, ψηλά στην ατζέντα βρέθηκαν φέτος το οικονομικό κλίμα στη χώρα, η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η υιοθέτηση τεχνολογιών που αναβαθμίζουν την ασφάλεια των συναλλαγών και η επικέντρωση στη βιωσιμότητα των πληρωμών.
Σημαντική ήταν η τοποθέτηση της Natalia Lechmanova, Senior Vice President και Chief Economist της Mastercard, που ανέλυσε την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η ελληνική οικονομία, έχει υπεραποδώσει σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης μετά την πανδημία, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή ανάπτυξη σε τομείς όπως το ΑΕΠ, η κατανάλωση, οι εξαγωγές και η απασχόληση. Παράλληλα, έκανε λόγο για μείωση του πληθωρισμού από 12% το 2022 στο 3% το 2024, αλλά και για αύξηση των πραγματικών διαθέσιμων εισοδημάτων.
Η εμπεριστατωμένη θέση της κας Lechmanova εναρμονίστηκε πλήρως με την άποψη του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, που κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του επεσήμανε τις θετικές χρηματοοικονομικές εξελίξεις της τρέχουσας χρονιάς, κάνοντας ιδιαίτερη μνήμη στην εξάπλωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που αποτελούν κρίσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση παθογενειών, όπως η φοροδιαφυγή.
Στον απόηχο αυτών των δηλώσεων, ο Robrecht Vandormael, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Payments Europe, μοιράστηκε με το κοινό τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής έρευνας True Value. Σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα, που εντοπίζουν ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών στη χώρα και στροφή στις συνήθειες των ανθρώπων, το 83% των Ελλήνων εμπόρων είναι ικανοποιημένοι με τις διαθέσιμες λύσεις πληρωμής, το 62% προτιμά να δέχεται ψηφιακές πληρωμές αντί για μετρητά, ενώ το 85% των καταναλωτών πιστεύει ότι η ελληνική αγορά πληρωμών εμφορείται από καινοτομία, παρότι τα μετρητά διατηρούν ακόμη ρόλο στο οικοσύστημα πληρωμών.
Ασφαλώς, από ένα τέτοιο συνέδριο δεν θα μπορούσαν να λείπουν τόσο το ζήτημα της ασφάλειας των συναλλαγών όσο και εκείνο της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) σε αυτές. Αναφορικά με το δεύτερο, μία από τις πιο συναρπαστικές στιγμές του συνεδρίου ήταν όταν ο Nima Sepasy, Senior Vice President, Innovation, Product & Engineering της Mastercard, αναφέρθηκε στην ταχύτατη πρόοδο που συντελείται στον τομέα της ΑΙ. Συγκεκριμένα, ανέλυσε 3 βασικά μοντέλα και συνομίλησε live με κάποια από αυτά για την υλοποίηση ενεργειών καθημερινού χαρακτήρα: Την «Informed AI», όπου οι γενικοί αλγόριθμοι ενισχύονται με εξωτερικές πηγές γνώσης για να προσαρμόζονται σε συγκεκριμένες βιομηχανίες, όπως η τραπεζική και το λιανεμπόριο. Την «Perceptive AI», που αξιοποιεί πολυτροπικά δεδομένα από κάμερες και αισθητήρες για να αποκρίνεται σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα και να ερμηνεύει ανθρώπινες συναισθηματικές αντιδράσεις. Και την «Proactive AI», μια πιο προηγμένη μορφή νοημοσύνης που μπορεί να λειτουργεί ημι-αυτόνομα, λαμβάνοντας αποφάσεις και πετυχαίνοντας στόχους με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση.
Για το, δε, θέμα της ασφάλειας και της προστασίας των δεδομένων, ο Μιχάλης Μπλέτσας εκ μέρους της Κυβέρνησης -είναι Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας- και ο Steve Brown, Vice President, Cyber Security & Resilience, Europe της Mastercard συζήτησαν για την ταχεία εξέλιξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος και τις ανάγκες για άμεσες, καινοτόμες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις τόσο για την ενημέρωση των καταναλωτών όσο και την καταστολή τέτοιων ενεργειών. Ο κ. Μπλέτσας ανέφερε ότι το οικοσύστημα των πληρωμών είναι το μοναδικό που διαθέτει σαφείς και νομοθετημένες παρεμβάσεις, προσφέροντας σημαντικά εχέγγυα για την προστασία των καταναλωτών από κακόβουλες επιθέσεις.
Και όσο σημαντική είναι η ασφάλεια δεδομένων και συναλλαγών, άλλο τόσο είναι η ανάπτυξη των χρηματοοικονομικών δεξιοτήτων. Ο Peter Bakenecker, Division President, Central Europe της Mastercard, εστίασε στη σημασία του οικονομικού «εγγραμματισμού» μέσα από καθημερινά μαθήματα, ενώ στο fireside chat που ακολούθησε με τη συμμετοχή του Philip List, Managing Director της Erste Social Finance Holding, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημασία της οικονομικής εκπαίδευσης, με έμφαση στο πρόγραμμα Financial Life Park (FLiP) και τον ρόλο του στην ενίσχυση της χρηματοοικονομικής γνώσης. Σημειωτέον, το FLiP ξεκίνησε ως ένα επιστημονικό κέντρο/μουσείο στο Erste Campus στη Βιέννη και σήμερα αποτελεί μια πολυδιάστατη πλατφόρμα εκπαίδευσης που διοικείται από έναν μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό φορέα, δίνοντας ένα εξαιρετικό σχετικό παράδειγμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ουσιαστική ήταν η παρουσία του Παναγιώτη Πολύδωρου, Country Manager της Mastercard για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, που είπε πολλά και ενδιαφέροντα, αναδεικνύοντας την καινοτομία ως καταλύτη της εξέλιξης του οικοσυστήματος των πληρωμών, αλλά και τις προσπάθειες για περαιτέρω αναβάθμιση της εμπειρίας των χρηστών.
Highlight του συνεδρίου για τους συμμετέχοντες, το Innovation Corner, όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να ανακαλύψει καινοτόμες λύσεις, να συναντήσει experts και να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις και ευκαιρίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Και δεν ήταν μόνον αυτά. Στο Athens Innovation Forum 2024 το παρών έδωσαν κορυφαία στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας, που συνέθεσαν ένα πολύ ενδιαφέρον πάνελ γύρω από τις εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως π.χ. το κόστος των τραπεζικών υπηρεσιών, το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο γύρω από τις μικρο-συναλλαγές, το ψηφιακό ευρώ κ.ά. Το πολύ ενδιαφέρον συνέδριο, έκλεισε με 3 ιστορίες αφιερωμένες στην καινοτομία του μέλλοντος, μέσα από 3 case study που θα συζητηθούν και που θα παρουσιαστούν σε επόμενο θέμα, μαζί με τις εργασίες του πάνελ…
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!